Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Ανοίγει η αυλαία της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης με τα τεχνικά κλιμάκια να σκανάρουν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και θα ισχύσουν από το 2020. Οι επικεφαλής των θεσμών θα αφιχθούν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα παραλάβουν τις βασικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει να καταθέσει στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου να τις κοστολογήσεις έτσι ώστε να διαπιστώσουν εάν θα προκύψει κενό στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Πάντως τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών, ενώ για το επόμενο έτος το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι μπορεί ν φθάσουν στα 1,2 δισ. ευρώ.
Την εβδομάδα αυτή τα τεχνικά κλιμάκια θα ασχοληθούν με τις μειώσεις φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι μειώσεις ξεκινούν από τα 177 ευρώ για έναν άγαμο με εισόδημα έως 10.000 ευρώ και αυξάνονται για τους φορολογούμενους με παιδιά.
Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει μαζί με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 (για τα κέρδη του τρέχοντος έτους που θα φορολογηθούν το 2020), τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων στο 5% από 10% και τα μέτρα για την αγορά των ακινήτων («πάγωμα» ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας για μια τριετία, έκπτωση 40%-50% στις δαπάνες αναβάθμισης).
Αυτά είναι επί της ουσίας τα μέτρα που θα περάσουν από το μικροσκόπιο των θεσμών, για να υπολογιστεί το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου και το εύρος της επίπτωσης στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο.
Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 η επίτευξή του θα βασιστεί όπως προαναφέρθηκε κα στις περικοπές που θα γίνουν στις κρατικές δαπάνες. Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στους θεσμούς τις νέες «οροφές» δαπανών ανά υπουργείο και φορέα της γενικής κυβέρνησης. Τα νέα όρια δαπανών για το 2020 είναι συμπιεσμένα κατά 1,2 δισ. ευρώ συνολικά σε σχέση με τα 2019 με στόχο να χρηματοδοτηθούν οι νέες μειώσεις στην άμεση φορολογία.
Πάντως, οι πρόσφατες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών στο Ελσίνκι κατάδειξαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με τις εξαγγελίες για το 2020 και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κενό. Από τη άλλη τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA's και SMP's) θα χρησιμοποιηθούν όπως φαίνεται για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η 4η αξιολόγηση, με βάση την οποία θα συνταχθεί η νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει μια σειρά από εκκρεμή προαπαιτούμενα, η υλοποίηση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA's και SMP's).