Και χθες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε το περιεχόμενο των ανακοινώσεων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά τον πρώτο μήνα του χρόνου, επέμενε ότι δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν.
Βγήκαν τα στοιχεία και πληροφορηθήκαμε ότι στα συνολικά έσοδα καταγράφηκε υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 825 εκατ. ευρώ, στα φορολογικά έσοδα υπέρβαση 461 εκατ. ευρώ και τελικώς, το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε στα 2,12 δισ. ευρώ με υπέρβαση 1 δισ. ευρώ από τον πρώτο κιόλας μήνα του χρόνου. Μεγάλο το ποσό για να υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο ότι «δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια» αλλά δόθηκαν οι απαιτούμενες… εξηγήσεις. Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση:
1. Το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομικούς όρους
2. Ποσά ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορούν έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα οποία εισπράχθηκαν ετεροχρονισμένα, καθώς και 205 εκατ. ευρώ που αφορούν σε ετεροχρονισμό πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους.
3. Η διαφορά στις καθαρές εισπράξεις φόρων ύψους 399 εκατ. ευρώ προσμετράται σχεδόν στο σύνολό της στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023, επομένως το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους.
4. «Τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ» επισημαίνεται κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι οι δαπάνες και στους δήμους και στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν «φουσκώσει» πέραν των προβλέψεων.
Τι λένε αυτά τα δύσκολα και τεχνικά στοιχεία; Ότι αυτό το ένα δισ. ευρώ υπέρβαση στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Αν προστεθούν τα 159 εκατ. ευρώ, τα 205 εκατ. ευρώ και τα 399 εκατ. ευρώ βγαίνει ένα νούμερο 763 εκατ. ευρώ το οποίο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν δεν επηρεάζει θετικά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2024. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα 210 εκατ. ευρώ που ήδη δεσμεύτηκαν για να αυξηθεί το επίδομα γέννησης παιδιών αλλά και για να επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στους αγρότες. Πάει λοιπόν το ένα δισ. ευρώ. Όσο για την αναφορά στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, κρύβει την ανησυχία που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία των δαπανών κυρίως σε δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.
Να γιατί ισχυρίζεται ο Κωστής Χατζηδάκης ότι λεφτά για μέτρα σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν. Θα υπάρξουν; Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αλλά είναι απόφαση να κινηθεί το οικονομικό επιτελείο συντηρητικά. Άλλωστε, αν η Κομισιόν δικαιωθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφωθεί στο 2,3% φέτος (και όχι στο 2,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός) τότε θα υπάρξει απόκλιση και στο σκέλος των εσόδων. Είναι νωρίς ακόμη, πολύ νωρίς…