Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στις μεγάλες στρεβλώσεις, τη γενικευμένη σύγχυση αλλά και στην «ενθάρρυνση» για έξαρση της παραβατικότητας που θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία αναφέρονται στελέχη της αγοράς της εστίασης, από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για καθιέρωση «διπλού» ΦΠΑ στον κλάδο.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η επικράτηση δύο συντελεστών ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης είναι παράνοια και θα φέρει γενικευμένη σύγχυση αλλά και άλλες στρεβλώσεις που θα ενισχύσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Τα στελέχη του κλάδου αλλά και επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης, παρ'' ότι χαιρετίζουν τη μείωση του ΦΠΑ σε όσα προϊόντα θα ισχύσει, εντούτοις εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το διαχωρισμό που θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «πρόκειται για μια παροχή, που ουσιαστικά δεν είναι παροχή. Και τούτο διότι ο καφές και τα ροφήματα αποτελούν το 55% της εστίασης. Είναι παράλογο τα ροφήματα στα σούπερ μάρκετ να πωλούνται με ΦΠΑ στο 13% και στα μαγαζιά εστίασης με 24% (ενώ θα σερβίρονται με λίγο νερό και πάγο)».
Σημειώνουν πως το 24% έτσι κι αλλιώς αποτελεί αποδεδειγμένα κίνητρο για παραβατικότητα και φοροδιαφυγή. Ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παραοικονομία. Ειδικότερα τώρα, ο διαχωρισμός θα ενισχύσει εκ νέου την παραβατικότητα μέσα στα καταστήματα εστίασης, καθώς αφήνει περιθώρια να κόβονται αποδείξεις για τα ροφήματα, με το ΦΠΑ που αναλογεί σε κωδικούς που έχουν 13% ΦΠΑ (π.χ. τυρόπιτα), κάτι που προβληματίζει έντονα και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Αποδεδειγμένα ο υψηλός ΦΠΑ στην εστίαση έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον κλάδο της εστίασης όσο και για τον τουρισμό, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για τη χώρα. Στα χρόνια της κρίσης, ο ΦΠΑ στην εστίαση τριπλασιάστηκε από το 8% στο 24% με δραματικές επιπτώσεις για τον κλάδο, όπως η κατακόρυφη μείωση πωλήσεων, τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας.
Η χώρα, παρ'' ότι έχει καταφέρει να έχει ισχυρό τουριστικό brand, εντούτοις, όπως λένε οι επαγγελματίες, σε οικονομικό επίπεδο τουριστικά είμαστε μη ανταγωνιστικοί. Είμαστε η μόνη χώρα στη Μεσόγειο που έχει τόσο υψηλό ποσοστό ΦΠΑ (Κύπρος: 5% – 10%, Ιταλία 10%, Ισπανία 10%, Γαλλία 5,5% -10%) [στοιχεία το αρχείο «VAT rates applied in the Member States of the European Union Situation at 1st January 2019»].
Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση την περίμενε διακαώς η αγορά εδώ και χρόνια για να ανακουφιστεί. Η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις στον τουρισμό και θα μειώσει την ανεργία στον κλάδο, ενώ παράλληλα είναι ένα φιλολαϊκό μέτρο, που αγγίζει όλη την κοινωνία, τους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.
Οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι έτοιμοι να μετακυλήσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές, όμως η απόφαση για παραμονή μέρους της εστίασης στο 24% λειτουργεί αποτρεπτικά για μία τέτοια κίνηση. Οι επαγγελματίες όλου του κλάδου της εστίασης, καλούν την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να επενεξετάσσει το ζήτημα με εποικοδομητικό τρόπο και επωφελή για όλους τρόπο.