Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την επιβεβαίωση όσων γράφουμε στο Liberal εδώ και καιρό, ότι η περίοδος που διανύουμε ευνοεί το ξεμπλοκάρισμα πολλαπλών επιχειρηματικών εξελίξεων έκανε η είδηση ότι το Dubai Financial Group πούλησε σε Γερμανούς επενδυτές το 9,6% που κατείχε στη Marfin Investment Group (MIG), μηδενίζοντας το ποσοστό του. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι η μετοχή της MIG ξέσπασε ανοδικά χθες, κλείνοντας με άνοδο 10% και ισχυρό όγκο, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία στον όμιλο, καθώς το Dubai Financial Group συμμετείχε στη θηριώδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5,19 δισ. ευρώ που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2007, πλέον οι Άραβες μηδένισαν το ποσοστό τους στον ελληνικό όμιλο συμμετοχών.
Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η MIG, το Dubai Financial Group, προχώρησε στην πώληση 93.409.091 μετοχών, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 9,94%. Εξ αυτών, οι 90.753.687 μετοχές ήτοι ποσοστό 9,6597%, εξαγοράστηκε από ομάδα Γερμανών επενδυτών υπό τον κ. Jochen Muller, οπότε το Dubai Financial Group αποχωρεί οριστικά.
Ερήμην της διοίκησης της MIG η πώληση του Dubai
Επιτελικό στέλεχος του ομίλου MIG τόνισε χθες στο Liberal ότι η πώληση του ποσοστού από το Dubai στο γερμανικό σχήμα, έγινε ερήμην της διοίκησης του ελληνικού ομίλου. «Φαίνεται πως οι Γερμανοί έκαναν δουλειές στο Dubai οπότε εκεί έγιναν οι επαφές. Τώρα που τους μάθαμε, θα γνωριστούμε και καλύτερα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αραβικό σχήμα Dubai Financial Group εδώ και χρόνια έψαχνε τρόπους απεγκλωβισμού από την επένδυση στη MIG, έχοντας περιορίσει το αρχικό ποσοστό συμμετοχής του. Όπως και να ''χει, το επόμενο διάστημα μένουν να διαφανούν οι προθέσεις και το ποιον των Γερμανών επενδυτών στη MIG.
Ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας
Ο όμιλος MIG είναι η μετεξέλιξη της Marfin Α.Ε.Π.Ε.Υ, μία εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που ιδρύθηκε το 1998. Υπό την ηγεσία του εκλιπόντος Ανδρέα Βγενόπουλου κατέστη ο μεγαλύτερος και πιο πολυσχιδής επιχειρηματικός όμιλος της χώρας και από τους μεγαλύτερους σ'' όλη τη ΝΑ Ευρώπη, καθώς (έφτασε να) ελέγχει κορυφαία brands σε τρόφιμα, ακτοπλοΐα, υπηρεσίες υγείας, ξενοδοχεία, εστίαση και τράπεζες.
Τον Ιούλιο του 2007 η MIG ολοκλήρωσε επιτυχώς ΑΜΚ με καταβολή μετρητών ύψους 5,19 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει σχεδιαζόμενες εξαγορές. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου των τελευταίων πολλών ετών σ'' όλη την Ευρώπη.
Παρ'' ότι έχει ρευστοποιήσει κάποιες συμμετοχές, εξακολουθεί να ελέγχει εταιρείες όπως Vivartia, Μπάρμπα Στάθης, Goody''s, Everest, Flocafe, Attica Group, Blue Star, Υγεία, Μητέρα και ξενοδοχειακές μονάδες (κάποιες εκ των οποίων έχει πουλήσει), με πάνω από 50.000 εργαζόμενους, μακράν ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας!
H αξία και οι συμμετοχές της MIG
Παρ'' όλα τα γνωστά προβλήματα που έχει ο όμιλος MIG και κυρίως τον υπέρογκο δανεισμό, η αλήθεια είναι ότι έχει φτάσει να αποτιμάται (παρά το ράλι εσχάτως) λιγότερο από το... ήμισυ κάποιων θυγατρικών της!
Άλλωστε, κύκλοι της αγοράς τονίζουν στο Liberal ότι ο λόγος της πρόσφατης κούρσας της μετοχής της MIG στο ταμπλό του Χ.Α. ήταν το ράλι του Υγεία, που ανέδειξε τη μεγάλη διαφορά.
Η MIG είναι γνωστό ότι έχει πολλά ανοικτά μέτωπα, υπάρχει άπλωμα, υπερβολικός δανεισμός, γενικώς είναι ένας όμιλος που έχει πολλά θέματα να αντιμετωπίσει. Όμως, το γεγονός της υπερβολικής πίεσης στο ταμπλό, ασφαλώς και δεν αντικατόπτριζε την (έστω κρυμμένη ή… ξεχασμένη) αξία του ομίλου. Η άνοδος του Υγεία, ήρθε να… ξυπνήσει λίγο τα αίματα και να τακτοποιήσει μερικώς τα πράγματα, ή έστω να προκαλέσει θετικές αναταράξεις στη μετοχή της MIG.
To Υγεία, μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση έφτασε να αποτιμάται άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ μετά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών αποτιμάται στα 174,8 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η MIG, παρά το +36,3% του Δεκέμβρη και το +16% το 2018 αποτιμάται 136 κατ. ευρώ και ενώ ελέγχει το 70,38% του Υγεία! Θυμίζουμε επίσης ότι ελέγχει το 89,4% της Attica Συμμετοχών η οποία στο ταμπλό αποτιμάται σήμερα στα 285,5 εκατ. ευρώ.
Ο δανεισμός και τα μεγέθη
Ο συνολικός δανεισμός της MIG και των θυγατρικών της αγγίζει τα 1,52 δισ. ευρώ. Τα 900 εκατ. ευρώ περίπου αποτελούν δάνεια θυγατρικών και τα 650 της MIG. Μεγάλο ασφαλώς νούμερο, δύσκολα καλύπτεται, όσες ρευστοποιήσεις θυγατρικών κι αν γίνουν.
Το 2016 ο συνολικός τζίρος του ομίλου έφτασε στα 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή ο καθαρός δανεισμός είναι 1,38 φορές πάνω από τις πωλήσεις! Ο καθαρός δανεισμός είναι έξι φορές μεγαλύτερος από τα ίδια κεφάλαια! Είναι μονόδρομος η μετοχοποίηση χρεών στον όμιλο της MIG.
Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην Πειραιώς
Ο όμιλος της MIG ασφαλώς είναι ένα ετερόκλητο επιχειρηματικό σχήμα, με πολλές διαφορετικές – εξαιρετικά καλές – εταιρείες, ενώ πλέον τον έλεγχο και το τελικό πρόσταγμα για τη διαχείριση αυτού του... απλώματος, το έχει η Τράπεζα Πειραιώς.
Σήμερα η Πειραιώς ελέγχει το 31,2% της MIG, όμως μετά το ομολογιακό των 425 εκατ. ευρώ που κάλυψε πλήρως η τράπεζα, μπορεί - αν το μετατρέψει σε μετοχές – να αποκτήσει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της MIG ανεβαίνοντας στο 83%!
Όπως φαίνεται, κάποια στιγμή η Πειραιώς θα οδηγηθεί νομοτελειακά στο δρόμο της ρευστοποίησης των θυγατρικών της MIG, όπως Attica Group, Vivartia, Υγεία κ.λπ.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το timing και από τα τιμήματα που θα πάρει. Δεν αποκλείεται βεβαίως να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία, αν οι ιθύνοντες της τράπεζας κρίνουν ότι η Ελλάδα είναι μπροστά σ'' έναν νέο ανοδικό οικονομικό κύκλο, οπότε όλες οι επιχειρήσεις – εισηγμένες ή μη – θα βγουν ωφελημένες.
Σύμφωνα με την αγορά, πρώτη υποψήφια για εκποίηση είναι η Attica Συμμετοχών που ειδικά μετά την εξαγορά της Hellenic Seaways είναι αδιαμφισβήτητη leader στις ελληνικές θάλασσες. Η Attica Group έχει μερίδιο άνω του 50% στις γραμμές των Kυκλάδων και περί το 90% στα Δωδεκάνησα, ενώ δραστηριοποιείται επίσης στο Βόρειο Αιγαίο, την Κρήτη και την Αδριατική θάλασσα μ'' ένα στόλο 12 ιδιόκτητων πλοίων, η λογιστική αξία των οποίων ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ, άρα τέσσερις φορές πάνω από τη σημερινή αποτίμηση της MIG...