Μειωμένο κατά 50% σε σχέση με πέρυσι είναι το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο συμβάλλουν φέτος τα ασφαλιστικά ταμεία στο συνολικό πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ αυτό δηλαδή που ενδιαφέρει για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων) παρά τις διθυραμβικές δηλώσεις του υπουργείου Εργασίας για τις οικονομικές επιδόσεις του ΕΦΚΑ.
Όσον αφορά στην πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, η μείωση είναι τόσο μικρή τον Απρίλιο που δεν πείθει καθόλου ότι έως τις 15 Ιουνίου θα «ξεκλειδώσει» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης η υποδόση του ενός δις. ευρώ με στόχο των μηδενισμό των υποχρεώσεων έως το τέλος προγράμματος δηλαδή έως τις 20 Αυγούστου.
Από τα στοιχεία που αναρτήθηκαν πριν από λίγο στη ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά μόλις 132 εκατ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο με αποτέλεσμα το στοκ να ανέρχεται στα 2,617 δις. ευρώ από 2,749 δις. ευρώ τον Μάρτιο. Από την άλλη, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου αυξήθηκαν από τα 675 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο στα 741 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.
Παράλληλα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται στα τέλη Δεκεμβρίου ως εξής:
• 127 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.
• 311 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• 1,186 δισ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 395 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.
• 574 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.
• 375 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα και
• 741 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.
Έτσι, η «καθαρή» μείωση υποχρεώσεων είναι μόλις 66 εκατ. ευρώ σε έναν εξαιρετικά κρίσιμο μήνα κατά τον οποίο τα ταμεία υποτίθεται ότι ήταν γεμάτα με τα 500 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν από τον ESM στο τέλος Μαρτίου με στόχο τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων. Πλέον, δημιουργούνται έντονα ερωτήματα και σχετικά με το αν θα είμαστε σε θέση να εκταμιεύσουμε το 1 δις. ευρώ έως τις 15 Ιουνίου και σχετικά με το αν θα υπάρξει ο χρόνος για να μηδενιστούν υποχρεώσεις συνολικού ύψους 3,358 δις. ευρώ μέχρι τις 20 Αυγούστου πόσο μάλλον όταν δημιουργούνται συνεχώς καινούργια χρέη.