Η Ιταλία πρέπει να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον προϋπολογισμό της για το 2019 και να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας (cash buffer) ώστε να είναι προετοιμασμένη για κάποια ενδεχόμενη αρνητική συγκυρία, διεμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο κ. Τόμσεν τόνισε σε δημοσιογράφους πως στο Ταμείο «πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική χαλάρωση αυτού του μεγέθους (όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019) στην Ιταλία, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι σωστή».
«Είναι σημαντικό η Ιταλία να έχει έναν προϋπολογισμό για το 2019 που να είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο», πρόσθεσε ο κ. Τόμσεν, μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, στην Ινδονησία.
Τζ. Κόντε: Δεν πρόκειται να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στον προϋπολογισμό
Τη θέση του ΔΝΤ δεν έδειξε να συμμερίζεται ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος νωρίτερα σήμερα απέκλεισε με δήλωσή του σημαντικές τροποποιήσεις του ιταλικού προϋπολογισμού.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον προϋπολογισμό, ο οποίος έτυχε επεξεργασίας και μελέτης. Μπορεί να λάβουμε υπόψη μας μόνο κάποια επιμέρους παρέμβαση», είπε ο Κόντε από την Αντίς Αμπέμπα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Από την μεριά του, ο υπουργός οικονομικών Τζοβάνι Τρία υπογράμμισε από το Μπαλί ότι «η Ιταλία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ακολουθεί την οδό της μείωσης του δημόσιου χρέους της».
Τέλος, σε συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο Τρία «επιβεβαίωσε την πρόθεση να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της ευρωζώνης» και «επανέλαβε ότι η Ιταλία θέλει να έχει έναν θετικό και ενεργό ρόλο στην διαδικασία ενίσχυσης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Κομισιόν: Η ιταλική κυβέρνηση δεν κρατάει τον λόγο της για το δημοσιονομικό έλλειμμα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως η ιταλική κυβέρνηση δεν κρατάει τον λόγο της σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
«Δεν έχω τίποτα εναντίον της Ιταλίας. Τη λατρεύω», είπε σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ο χαρακτηρισμός μας ως ψυχρών τεράτων οχυρωμένων σε μπούνκερ και αναίσθητων στις εκκλήσεις του κόσμου πρέπει να σταματήσει», είπε.
Τόνισε, ωστόσο, πως το χρέος της Ιταλίας είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο της Γαλλίας και πως οι στόχοι της για το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να αλλάξουν.
«Η Γαλλία τηρεί τον λόγο της», είπε ο Γιούνκερ. «Η Ιταλία όχι.»