Όταν ιδρύθηκε η MLS, η Ελλάδα απέκτησε μια εταιρεία που δυνητικά θα μπορούσε να βρεθεί στην «ελίτ» του τεχνολογικού κλάδου. Η αρχική ορμητική ανάπτυξη της εταιρείας του Ιωάννη Καματάκη, έδωσε τη θέση της στις οικονομικές «φουρτούνες». Η λάμψη της ελληνικής εταιρείας ξέφτισε και τα πρώτα σύννεφα στη λειτουργία της εταιρείας έκαναν την εμφάνισή τους. Τα κουπόνια των ομολόγων δεν πληρώθηκαν, ενώ η ελπίδα των ομολογιούχων πως πρόκειται για μία παροδική κατάσταση, διαψεύστηκε από την ίδια την πραγματικότητα.
Η αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων για την πληρωμή κουπονιών, έγινε πραγματικότητα και μάλιστα επαναλαμβανόμενη. Η διοίκηση της εταιρείας στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις «κραυγές» αγωνίας των επενδυτών και ίσως να καθυστερήσει τυχόν δικαστικές εξελίξεις, διέρρευσε πως υπάρχει «λευκός ιππότης», επενδυτής δηλαδή που θα έδινε ρευστότητα στην πολύπαθη εταιρεία. Πλέον, ελάχιστοι στην αγορά έχουν απομείνει να πιστεύουν πως ο Ιωάννης Καματάκης μπορεί να βγάλει κάποιο «λαγό από το καπέλο του» και φαίνεται πως η εταιρεία έχει μια προδιαγεγραμμένη πορεία αν δεν συμβεί κάποιο θαύμα.
Αν και έχουν γραφτεί αρκετά για το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής μερίδας ομολογιούχων, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. «Η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι περίπλοκη. Με το ισχύον νομικό καθεστώς πρέπει να κατατεθεί εταιρική αγωγή, κάτι που αποφασίζεται από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, και εν προκειμένω δεν αναμένουμε τέτοια εξέλιξη. Επομένως είμαστε σε αναμονή κάποιου νομικού ερείσματος που θα μας δώσει τη δυνατότητα να προσφύγουμε με πιθανότητες επιτυχίας κατά της διοίκησης. Αυτή η διαδικασία όμως για προσφυγή σύμφωνα με τη νομοθεσία περί αδικοπραξίας, θέλει στοχευμένα βήματα και προγραμματισμό» αναφέρει ομολογιούχος στο Liberal Markets.
Η αλήθεια είναι πως τον Ιούλιο του 2020 ομάδα ομολογιούχων έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει κατά της εταιρείας, καθώς ο πρόεδρος της έδρας έκρινε πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την πτώχευση της εταιρείας, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα σε πιο προσεκτικά νομικά βήματα στο μέλλον από όσους προβάλλουν διεκδικήσεις από την εταιρεία.
«Το νομικό έρεισμα αποτελούν οι καταστάσεις του 2019. Η δημοσιοποίησή τους αποτελεί, με σχετική βεβαιότητα, την αρχή των νομικών διεκδικήσεων. Ενδεχόμενα που μένει να αποδειχθούν, όπως είναι η χειραγώγηση της μετοχής, η εξαπάτηση των μετόχων και το «μαγείρεμα» οικονομικών στοιχείων της MLS , κατά πάσα πιθανότητα θα τεκμαίρονται από τις καταστάσεις. Εκτός όμως από το νόμο περί αδικοπραξίας, υπάρχουν σκέψεις και για την εκκίνηση ποινικών διαδικασιών, καθώς θεωρούμε πως εν γνώση της η διοίκηση ενδεχομένως προχώρησε σε «φούσκωμα» των άυλων περιουσιακών στοιχείων» σημειώνει δικηγόρος που εκπροσωπεί σημαντική μερίδα ομολογιούχων.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών και εκπρόσωπος των ομολογιούχων, Γιάννης Κυριακόπουλος λέει πως «περιμένουμε με ανυπομονησία τις αναμορφωμένες καταστάσεις, που ενδεχομένως θα αποτυπώνουν τα ευρήματα της επισκόπησης ελέγχου της ΕΛΤΕ, τα οποία έλαβε υπόψη της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε περίπτωση που τεκμαίρεται μαγείρεμα οικονομικών στοιχείων του παρελθόντων ετών, το ενδεχόμενο να στραφούμε κατά των ορκωτών ελεγκτών είναι ανοιχτό».
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που η MLS δεν δημοσιοποιήσει τις οικονομικές καταστάσεις, όπως έχει δεσμευθεί μέχρι μεθαύριο; Τότε σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη συνταχθεί επιστολή που θα σταλεί στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να λάβουν μέτρα που θα οδηγήσουν τη διοίκηση της MLS στη δημοσιοποίησή τους.
Το μόνο σίγουρο είναι πως υπόθεση της MLS θα απασχολεί για αρκετό καιρό ακόμη τη δημοσιότητα και μαζί με την υπόθεση της Folli Follie οδηγεί σε σειρά πρωτοβουλιών των αρμόδιων αρχών, για την ενίσχυση των αρμών εταιρικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και του ορθότερου ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων.