Πόσοι αμφισβητούν τα τεκμήρια - Οι αλλαγές για τους ελ. επαγγελματίες
Shutterstock
Shutterstock

Πόσοι αμφισβητούν τα τεκμήρια - Οι αλλαγές για τους ελ. επαγγελματίες

Μια αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σε χθεσινή συνέντευξή του, αποτυπώνει το τι αναμένεται να συμβεί με το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Ξέρετε πόσοι πήγαν πέρυσι στην εφορία για να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης;» τόνισε ο υπουργός. (σ.σ η αμφισβήτηση των τεκμηρίων είναι και τώρα δικαίωμα κάθε φορολογούμενου ο οποίος μπορεί να πείσει αν θέλει ότι η κατοχή αυτοκινήτου, σπιτιού, πισίνας ή σκάφους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει και το ανάλογο εισόδημα).

Περί τα… 47 άτομα. Σε σύνολο 8,8 εκατ. φορολογουμένων. Να γιατί ενσωματώθηκε με τόση ευκολία στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου η διάταξη που επιτρέπει στον οποιονδήποτε επαγγελματία να αμφισβητήσει το «ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα». Διότι στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα το κάνουν παρά ελάχιστοι.

Θα προτιμήσουν να πληρώσουν τα μερικές εκατοντάδες ευρώ επιπλέον παρά να μπλέξουν με τον έλεγχο ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνος. Τι εξασφαλίζει όμως στο οικονομικό επιτελείο αυτή η διάταξη; Το επιχείρημα του «ιδού η Ρόδος». Όποιος νομίζει ότι αδικείται, δεν έχει παρά να βγει μπροστά με τα στοιχεία των εσόδων και των εξόδων του.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου έχει αλλαγές που ουσιαστικά περιορίζουν αρκετά τις πιθανότητες το νέο σύστημα φορολόγησης να είναι άδικο. Ο νέος επαγγελματίας, απαλλάσσεται του ελάχιστου εισοδήματος για τουλάχιστον τρία χρόνια ώστε να του δοθεί χρόνος να βρει τον βηματισμό του.

Αυτός που κάνει το επιτήδευμα ως δεύτερη δουλειά επίσης δεν έχει λόγο να ανησυχεί καθώς το εισόδημα από μισθό, σύνταξη ή αγροτική δραστηριότητα θα μειώνει το ελάχιστο εισόδημα. Πολίτες με ατομικές επιχειρήσεις οι οποίοι αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, επίσης θα έχουν καλύτερη μεταχείριση. Ο κατάλογος των «εκπτώσεων» του ελάχιστου εισοδήματος διευρύνθηκε.

Μείωση 50% για τα άτομα με αναπηρία από 67% έως και 79%, πλήρης απαλλαγή για όσους έχουν αναπηρία από 80% και πάνω. Μείωση 50% και για όσους έχουν άτομα με αναπηρία άνω του 67% στην οικογένεια. Εξαίρεση για τους πολύτεκνους και τις μονογονεϊκές που επίσης θα έχουν έκπτωση 50%.

Πρακτικά, οποιοσδήποτε προκύπτει εκ των πραγμάτων ότι πρέπει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του από ότι στο επάγγελμά του, δεν έχει ουσιαστικό λόγο να ανησυχεί για το νέο σύστημα φορολόγησης. Και επίσης, υπάρχει πάντοτε το «μαχητό τεκμήριο» για ειδικές περιπτώσεις: εγκυμοσύνες, ασθένειες, φυσικές καταστροφές, στρατιωτικές θητείες κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα απαιτούμενα έγγραφα θα εξασφαλίζουν πλήρη απαλλαγή και η φορολόγηση θα γίνεται με βάση τα «βιβλία».

Αφού λοιπόν μελετήθηκε και διευρύνθηκε ο κατάλογος με τις ειδικές περιπτώσεις που θα μπορούσαν πράγματι να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το νέο σύστημα (υπάρχει πλέον πρόβλεψη και γι’ αυτούς που κλείνουν υποχρεωτικά το μαγαζί για κάποιους μήνες τον χρόνο όπως για παράδειγμα τα σχολικά κυλικεία) δόθηκε και το «καρότο» που μειώνει την τελική επιβάρυνση σε όσους θέλουν να εμφανίζουν πολύ χαμηλά κέρδη ή ζημιές:

Το τέλος επιτηδεύματος, θα μειώνεται και γι’ αυτούς κατά 50% οπότε δεν θα έχουν να σκέφτονται αν θα πρέπει να εμφανίσουν λίγα κέρδη παραπάνω για να λάβουν και αυτοί το bonus.

Θα έχει ενδιαφέρον να καταγραφούν οι απόψεις των φορέων μετά τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες. Το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια οριζόντια φορολόγηση πλέον δεν μπορεί να τεκμηριωθεί. Ακόμη και το κριτήριο της προσαύξησης βάσει τζίρου άλλαξε και πλέον καθίσταται σαφές ότι το mini market στη Μύκονο που εξυπηρετεί χιλιάδες πελάτες, θα έχει πολύ υψηλότερο ελάχιστο εισόδημα από το αντίστοιχο μαγαζί στο ορεινό χωριό ή στην κωμόπολη.

Παραμένει μάλιστα και η πρόβλεψη για το μέγιστο όριο (το ανώτατο πλαφόν δηλαδή) που ορίζεται στις 50.000 ευρώ ώστε να αποφευχθούν ακραίες επιβαρύνσεις για όλους.

Ποιο είναι πλέον το πραγματικό στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών; Να αποδώσει το νέο σύστημα φορολόγησης τα αναμενόμενα. Όπως ανακοινώθηκε χθες, η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει επιπλέον 716 εκατ. ευρώ πρόσθετο φόρο από το νέο σύστημα και να επιστρέψει αμέσως 164 εκατ. ευρώ δια της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.

Επίσης, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ από τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων. Θα βγουν τα νούμερα ή θα αποτελέσει το νέο σύστημα αφορμή για μείωση του φορολογητέου εισοδήματος όσων εμφανίζουν σήμερα περισσότερα κέρδη;