Την άμεση νομοθέτηση των μέτρων για τη μείωση του αφορολογήτου και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, χωρίς ρήτρα ακύρωσης μάλιστα, προβλέπει η πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.
Η εφημερίδα επικαλείται πηγές της κυβέρνησης και των θεσμών, σύμφωνα με τις οποίες η πρόταση των θεσμών που έχει στα χέρια του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την περασμένη Παρασκευή, προβλέπει την άμεση νομοθέτηση των μέτρων για τη μείωση του αφορολογήτου και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, χωρίς ρήτρα ακύρωσης σε περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς αυτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νομοθέτηση των σκληρών μέτρων θα γίνει άμεσα και η εφαρμογή τους θσα ξεκινήσει το 2019 και το 2020.
Ως αντιστάθμισμα οι πιστωτές προτείνουν σε περίπτωση υπεραπόδοσης έναντι των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα λήψης στοχευμένων μέτρων για την προστασία των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, αλλά και για την τόνωση της ανάπτυξης. Τα μέτρα αυτά θα προβλεφθούν, επίσης, ρητώς στο νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση, έτσι ώστε να μην μπορούν να ανακληθούν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, υπό διαπραγμάτευση εξακολουθεί να παραμένει το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και ειδικότερα η διάρκεια του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ. Αν ο στόχος μειωθεί ύστερα από μία διετία, όπως συζητείται σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί περιθώριο αναπτυξιακής ανάσας στη χώρα.
Αντίστοιχα, υπό διαπραγμάτευση είναι η έκταση των δύο επώδυνων μέτρων για το αφορολόγητο και τις συντάξεις. Έτσι, δεν έχει "κλειδώσει" ακόμη αν θα χρειαστεί να φτάσει το 2% του ΑΕΠ, ή τα 3,6 δισ. ευρώ, ή θα μπορεί να είναι και χαμηλότερο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πόσο θα χρειαστεί να μειωθεί το αφορολόγητο.