Εξαιρετικά υψηλό «δείκτη ευαισθησίας» στον κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων εμφανίζει η Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στήριξη στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος πλήττεται από τα «κόκκινα» δάνεια, σημειώνει η Moody''s σε ανασκόπηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου.
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τον τραπεζικό τομέα, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει εσωτερικό πολιτικό ρίσκο στη χώρα, εξαιτίας της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης και της ανάγκης των επόμενων κυβερνήσεων να επιδιώξουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές αλλά και να εφαρμόσουν περαιτέρω θεσμικές και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για πολλά χρόνια ακόμη.
Παράλληλα, τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ελάχιστη ικανότητα να στηρίξουν τον τραπεζικό κλάδο.
Στη συνέχεια ο οίκος αναφέρεται στον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στη χαμηλή κερδοφορία και στο υψηλό ποσοστό των κεφαλαίων που αναλογούν στον αναβαλλόμενο φόρο. «Παρ'' όλα αυτά, η εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος στην έκτακτη χρηματοδότηση από την ΤτΕ και το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί σημαντικά, οι τράπεζες έχουν ανακτήσει πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν», σημειώνει.
Όπως παρατηρεί η Moody'' s, ενώ η Ελλάδα έχει υψηλή βαθμολογία στους δείκτες παγκόσμιας διακυβέρνησης, η βαθμολογία στην κυβερνητική αποτελεσματικότητα, το κράτος-δικαίου και τον έλεγχο της διαφθοράς είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη άλλων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Επιπλέον, η Ελλάδα είχε λάβει σημαντική τεχνική βοήθεια στους τομείς της δημόσιας και της φορολογικής διοίκησης, η οποία δεν είναι συνήθως διαθέσιμη για χώρες με παρόμοια βαθμολογία. Ωστόσο, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην ευθυγράμμιση των παλαιών αδύναμων και πολιτικοποιημένων θεσμών με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.