Τις φθηνότερες τιμές σε σχέση με την ομάδα 18 τραπεζών σε Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, που εξετάζει η Morgan Stanley, έχουν ήδη οι ελληνικές τράπεζες, μετά την πρόσφατη πτώση τους. Έχουν το φθηνότερο πολλαπλασιαστή κερδών (P/E), και τιμή (book value) και σε απόλυτα νούμερα, καθώς είναι όλες κάτω από το 5.
Ταυτόχρονα έχουν καλύψει με την πρόσφατη πτώση τη διόρθωση που ιστορικά έχουν κάνει σε περιόδους μεγάλων υφέσεων και χρηματιστηριακών πτώσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τα πιθανά χρηματοοικονομικά μεγέθη που μπορούν να προβλεφθούν στο επόμενο 12μηνο (NTM).
Η αποτίμηση που παραθέτει ο οίκος κάνει μία σύνθετη σύγκριση μεταξύ όλων των στοιχείων που μπορούν να επηρεάσουν την τιμή και τα κέρδη των τραπεζών στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών (NTM) σύμφωνα με το Consensus των αναλυτών, σε σχέση με τον πολλαπλασιαστή κερδών και την τιμή του (Price/Book).
Στο NTM συνήθως περιλαμβάνονται κριτήρια που μπορούν να προβλεφθούν άμεσα στο επόμενο δωδεκάμηνο και μετρούν κάθε πιθανό χρηματοοικονομικό δείκτη, όπως τα έσοδα, τα λειτουργικά κέρδη, ή το καθαρό έσοδο κλπ.
Η σύνθετη σύγκριση περιλαμβάνει τις σημερινές τιμές (P/B), τις τιμές κατά την ύφεση του 2008-2010 τις τιμές στη φάση της ύφεσης λόγω πανδημίας το 2020 και τις τιμές της ύφεσης 2001-2002. Οι τιμές των ελληνικών τραπεζών δεν είναι απλώς ονομαστικά χαμηλότερες αλλά με την πρόσφατη πτώση κάλυψαν την πτώση και των προηγούμενων περιόδων. Ουσιαστικά καλύπτουν περισσότερα κριτήρια από άλλες τράπεζες με τις οποίες συγκρίνονται.
Παρά ταύτα, η Morgan Stanley με κριτήριο τα ομόλογα και τις αποδόσεις τους (επιτόκια), χαμηλώνει τις προσδοκίες για τις τιμές μετοχών των ελληνικών τραπεζών, παρά το γεγονός μάλιστα πως έχει κάνει ανοδική αναθεώρηση για τα κέρδη ανά μετοχή στην περίπτωση της Eurobank. Αλλά και η Alpha Bank και η Piraeus έχουν κάνει πρόβλεψη και αντισταθμίζουν τον κίνδυνο, όπως αναφέρει παρακάτω ο οίκος.
Θέτει έτσι τιμή στόχο τα 0,93 ευρώ για την Eurobank, τα 0,95 ευρώ για την Alpha Bank και τα 1,11 ευρώ για την Piraeus Bank.
Με αφορμή τα ελληνικά ομόλογα που όμως ανέκαμψαν ήδη μερικώς
Για τα ελληνικά ομόλογα (που οι αποδόσεις τους συμμαζεύτηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες και στα δεκαετή κινούνται κοντά στο 3% πλέον) η Morgan Stanley αναφέρει ειδικότερα:
«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν διευρυνθεί απότομα πρόσφατα, επηρεάζοντας τις αποτιμήσεις των τραπεζών δεδομένου του βρόχου ανατροφοδότησης μεταξύ τραπεζών και κρατικών ομολόγων» (σ.σ. τα ομόλογα επηρεάζουν το επίπεδο των σταθερών επιτοκίων στα δάνεια των τραπεζών).
«Οι μνήμες», λέει ο οίκος, «από τις κρίσεις χρέους της ΕΕ θα μπορούσαν να περιορίσουν βραχυπρόθεσμα την αγοραστική διάθεση για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά τα επίπεδα κεφαλαίου είναι υψηλότερα από προηγούμενες κρίσεις, και η ευαισθησία του κεφαλαίου στη διεύρυνση του spread κατά 100 μονάδες βάσης είναι σχετικά χαμηλή στις 5-6 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο, δεδομένης της αντιστάθμισης κινδύνου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό (guidance) της Alpha Bank και της Πειραιώς».
Ο οίκος σημειώνει πως «εμείς ενσωματώνουμε αύξηση στα επιτόκια της ΕΚΤ στο 0,5% στα μοντέλα μας, γεγονός που αντισταθμίζει την υποθετική επιδείνωση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, οδηγώντας σε αναβάθμιση καθαρού εισοδήματος ισοδύναμη με 7% κατά μέσο όρο για τα καθαρά έσοδα για τις προβλέψεις μας στη διετία 2023-2024.
Οι στόχοι τιμών μας μειώνονται κατά μέσο όρο 25% υποθέτοντας μεγαλύτερο κόστος κεφαλαίων με βάρος στο 25%. Παραμένουμε σε αυξημένη θέση (overweight) για την Eurobank».