Μπαράζ παρεμβάσεων για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους - Μπαίνουν όρια στους servicers
Shutterstock
Shutterstock

Μπαράζ παρεμβάσεων για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους - Μπαίνουν όρια στους servicers

Ένα νέο πλέγμα μέτρων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να μειώσει περαιτέρω το ιδιωτικό χρέος και να δώσει σημαντικές ανάσες στους οφειλέτες. Πρόκειται για ένα «λίφτινγκ» στον υφιστάμενο μηχανισμό, που ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των χρεών στην κατεύθυνση που έχει χαραχθεί από το 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2019, σε 67 δισ. ευρώ το 2024, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και αυτό δεν είναι το τέλος, διότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα υπάρξει περαιτέρω μείωση με το πρόγραμμα «Ηρακλής 3». Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε, επίσης, πως το ιδιωτικό χρέος είναι σε σταθερά καθοδική πορεία, καθώς από το 110% του ΑΕΠ έχει φτάσει στο 93,3% το 2023 και το 2024, και κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί περισσότερο.

Οι 6 νέες δράσεις για μείωση ιδιωτικού χρέους:

  • Αύξηση του ορίου επιλέξιμων δαπανών κατά 100% για την τεκμαιρόμενη συναίνεση των πιστωτών. Το μέτρο αφορά μη εξυπηρετούμενες οφειλές έως 300.000 ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να κλείνουν τις υποθέσεις τους χωρίς να απαιτείται συναίνεση. Ειδικότερα, για τα χαμηλότερα εισοδήματα, το εισοδηματικό όριο διπλασιάζεται, καθιστώντας υποχρεωτική την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό χωρίς συναίνεση από τους servicers.
  • Υποχρέωση των πιστωτών να καταθέτουν εγγραφή συναίνεσης του οφειλέτη πριν από τη διενέργεια πλειστηριασμού.
  • Θεσμοθέτηση απαλλαγής οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία, αλλά το όνομά του καταχωρείται στο μητρώο φερεγγυότητας.
  • Παράταση προθεσμιών για την προστασία ευάλωτων οφειλετών, επιτρέποντάς τους να ενταχθούν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα που «παγώνει» πλειστηριασμούς και διαδικασίες εκτέλεσης. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό, δηλαδή έως την τελευταία στιγμή. Επιπλέον, το πρόγραμμα παρατείνεται κατά 4 μήνες.
  • Διεύρυνση της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών με εγγύηση του Δημοσίου, καθώς και μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.
  • Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης από το ιδιωτικό κεφάλαιο ζωής, διασφαλίζοντας έτσι σταθερή προνοιακή προστασία για τους οφειλέτες.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη «τρέχει» μια γενναία ρύθμιση για τις οφειλές ύψους 3,8 δισ. ευρώ στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, η προθεσμία της οποίας εκπνέει στις 14 Μαρτίου, ενώ το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει και στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, με αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και φιλική προς τους χρήστες.

Παράλληλα, ενισχύεται και η πλατφόρμα του Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης, η οποία επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση οικονομικών δυσκολιών και τη στήριξη των οφειλετών πριν φτάσουν σε αδιέξοδο.