Την εξαγορά τουλάχιστον εννέα αμερικανικών επιχειρήσεων από ξένες, κυρίως κινεζικές, φέρεται να έχει μπλοκάρει φέτος η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS). Πρόκειται, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, για μια εξ'' απορρήτων επιτροπή της κυβέρνησης, στην οποία προεδρεύει ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, ενώ το αντικείμενό της είναι να περνά από το «μικροσκόπιο» όλες τις εξαγορές οι οποίες άπτονται στρατηγικών κλάδων και του εθνικού συμφέροντος.
Η αποκάλυψη αυτή, η οποία δεν επιβεβαιώνεται από κυβερνητικής πλευράς καθώς η δραστηριότητα της CFIUS είναι άκρως εμπιστευτική, συμπίπτει με την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, μετά την αποτυχία των συνομιλιών της Τετάρτης για την απελευθέρωση του διμερούς εμπορίου και περιορισμό του ελλείμματος των ΗΠΑ. Έρχεται δε σε μία στιγμή που παρατηρείται αύξηση της «διείσδυσης» των Κινέζων στην αμερικανική αγορά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως φέτος έχουν πραγματοποιήσει ήδη 87 εξαγορές, έναντι 77 την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Αν και οι περισσότερες από τις εξαγορές που έχουν μπλοκαριστεί από την CFIUS δεν έχουν γίνει γνωστές, μία από τις εταιρείες που έχει κάνει γνωστό ότι απέσυρε το αίτημά της είναι η Inseege Corp, που κατασκευάζει ηλεκτρονικά συστήματα, για την οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ο κινεζικός όμιλος TCL Industries Holdings. Μία ακόμη εταιρεία είναι η πετρελαϊκή ExL Petroleum Management LLC, με έδρα το Τέξας, για την οποία όμως υπήρχε ενδιαφέρον από πλευράς Ρωσίας και συγκεκριμένα από την L1 Energy του δισεκατομμυριούχου Mikhail Fridman.
Συνολικά, εκτιμάται ότι η CFIUS θα εξετάσει 250-300 περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων στη διάρκεια του 2017, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ -είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 είχε εξετάσει μόνο 147. Σύμφωνα δε με την πάγια διαδικασία που τηρείται, όταν μια συμφωνία απορρίπτεται καταρχήν, οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους 75 ημέρες για να καταθέσουν προσφορά με βελτιωμένους όρους.
Ήδη, με βάση το ρεπορτάζ του Reuters, ενώπιον της επιτροπής βρίσκονται σημαντικά deals, όπως της εξαγοράς της MoneyGram International Inc από την κινεζική Ant Financial, έναντι 1,2 δισ. δολαρίων, της Lattice Semiconductor Corp από την επίσης κινεζική Canyon Bridge Capital Partners LLC, έναντι 1,3 δισ. δολαρίων και της ασφαλιστικής Genworth Financial Inc από την China Oceanwide Holdings Group Co Ltd, έναντι 2,7 δισ.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, και στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, η Γερμανία ενέκρινε νομοθεσία με την οποία αποκτά τη δυνατότητα να θέτει βέτο σε εξαγορές «ευαίσθητων» επιχειρήσεων από κινεζικές, εφόσον κρίνεται ότι απειλείται το εθνικό συμφέρον της χώρας.