Το μπλόκο στο «Κάβο Σίδερο» και η απάντηση της Minoan Group 

Το μπλόκο στο «Κάβο Σίδερο» και η απάντηση της Minoan Group 

Της Αντιόπης Σχοινά

Την ώρα που η χώρα κατά κοινή ομολογία χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ, η μια μετά την άλλη μεγάλες κυοφορούμενες επενδύσεις παραπέμπονται στις καλένδες.

Έτσι «φρένο» μπήκε και στην τουριστική επένδυση, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε έκταση της Μονής Τοπλού στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εξωτική παραλία στον Όρμο του Βάι με το μαγευτικό φοινικόδασος και τον αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου, στη Σητεία της Κρήτης κατόπιν νέας προσφυγής που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κατοίκους της περιοχής.

Θέση έσπευσε να πάρει με σχετική ανακοίνωση στο AIM του Λονδίνου, η Minoan Group με στόχο να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι Μινωικές ανακοίνωσαν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος («ΠΔ») που παρέχει την έγκριση χρήσης γης για το έργο τους στην Κρήτη (το «Έργο»).

Όπως μπορεί να γνωρίζουν οι μέτοχοι, όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις στην Ελλάδα (διοικητικές πράξεις) υπόκεινται σε έφεση και τέτοιου τύπου προσφυγές είναι κοινές, ειδικά στην περίπτωση περιβαλλοντικών εγκρίσεις. Στην περίπτωση της Εταιρείας, όχι απροσδόκητα, δύο προσφυγές έχουν κατατεθεί στο Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας («ΣτΕ»), στο ίδιο δικαστήριο δηλαδή που εξέτασε το ΠΔ σε δύο περιπτώσεις.

Στην ανακοίνωσή της της 18 Μαρτίου 2015, η εταιρεία δήλωσε ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο του ΠΔ προτάθηκε από την Κυβέρνηση νομίμως. Το τελικό σχέδιο εξετάστηκε επίσης κατά τον ίδιο τρόπο τον Φεβρουάριο του 2016, πριν από την δημοσίευσή του.

Λαμβάνοντας υπόψη την ομόφωνη, εκτεταμένη και ολοκληρωμένη αιτιολόγηση της Ολομέλειας του ΣτE για τη νομιμότητα του ΠΔ, η Εταιρεία έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι μια επιτυχημένη προσφυγή είναι απίθανο να συμβεί. Η αιτιολόγηση του Δικαστηρίου, όπως αναφέρεται στα πρακτικά, ασχολήθηκε με τα ζητήματα που θεωρήθηκαν σημαντικά. Η εταιρεία ελπίζει σε μια πρόωρη ακρόαση, έτσι ώστε η ανάπτυξη του έργου να μπορέσει να συνεχίσει το συντομότερο δυνατό.

Ο Christopher Egleton, Πρόεδρος των Μινωικών, σχολίασε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, παρά τις προσφυγές αυτές, το έργο θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς και, ως εκ τούτου, θα φέρει οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Θα κρατήσω ενήμερους τους μετόχους για όλες τις σημαντικές εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν"».

To project

Το έργο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ αφορά σε μία τουριστική ανάπτυξη πέντε πολυτελών ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών σε μια έκταση 25.000 στρεμμάτων στη θέση Κάβο Σίδερο. Το έργο πλαισιώνεται από γήπεδο γκολφ 18 οπών και spa. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε 267,7 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω περιοχή ανήκει κατά κυριότητα στο κοινωφελές Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή που συστάθηκε από την Ιερά Μονή Τοπλού και την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και περιλαμβάνεται ο Όρμος του Βάι με το γνωστό φοινικόδασος και ο αρχαιολογικός χώρος της Ιτάνου.

Φορέας της επένδυσης είναι η Loyalward Ltd. η οποία είναι 100% θυγατρική της εισηγμένης στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου Minoan Group η οποία είδε την μετοχή της να εκτοξεύεται στην ανακοίνωση της απόφασης σήμερα το απόγευμα.

Το ιστορικό της επένδυσης

Η περιπέτεια της επένδυσης ξεκίνησε το 1998 (πριν από 17 χρόνια) οπότε και υπογράφηκε η σύμβαση με την οποία η εταιρεία μίσθωσε έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού. Το 2007 εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ τον Απρίλιο του 2009 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση του 2007, μετά από προσφυγή κατοίκων από τους δήμους Ιτάνου και Σητείας και περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού.

Στις 31 Μαρτίου 2011 η εταιρία υπέβαλε νέο φάκελο με διαφοροποιημένο σχέδιο στο Invest in Greece.

Μόλις το 2012 η επένδυση κατάφερε να ενταχθεί στη διαδικασία fast track ενώ το 2013 της δόθηκε η δυνατότητα κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

Οι προσφυγές της τελευταίας διετίας

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη υπόθεση απασχολεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Προ έτους, η ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο, είχε κρίνει (υπ' αριθμόν 29/2015) νόμιμο το σχέδιο διατάγματος, δίνοντας έγκριση για την υλοποίηση της επένδυσης.

Έναν ακριβώς χρόνο μετά το «πράσινο φως» που είχε ανάψει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για να προχωρήσει η επένδυση, η νέα προσφυγή επιχειρεί να μπλοκάρει και πάλι την υλοποίησή της, προβάλλοντας κυρίως λόγους προστασίας του περιβάλλοντος καθώς πρόκειται για ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου NATURA 2000 που δεν επιτρέπει παρόμοιες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Στις προσφυγές τους στο ΣτΕ το πολιτιστικό Σωματείο και οι 140 Κρητικοί υποστηρίζουν, ότι η επίμαχη περιοχή στην οποία πρόκειται να υλοποιηθεί η τουριστική επένδυση βρίσκεται σε ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου Natura 2000 που δεν επιτρέπει παρόμοιες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι η ΣΜΠΕ πλέον του ότι είναι πλημμελής, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με την Ελληνική νομοθεσία, όσο και με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγία 92/43/ΕΟΚ), αφού -μεταξύ των άλλων- δεν προβλέπει μέτρα προστασίας και περιορισμούς για τη διαχείριση του ευαίσθητου περιβάλλοντος της επίμαχης περιοχής (Natura 2000) στην οποία περιλαμβάνονται και φυσικοί οικότοποι), αλλά ούτε έχει προηγηθεί η αναγκαία εκτίμηση των επιπτώσεων της ξενοδοχειακής δραστηριότητας στο προστατευόμενο οικολογικό περιβάλλον της επίμαχης έκτασης.