Του Γιώργου Φιντικάκη
Το πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς απαντήσεις στα ερωτήματα για το αύριο της ΔΕΗ, αρχίζει να συνειδητοποιεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες του στο υπουργείο Ενέργειας, ο Γιώργος Σταθάκης.
Αλλά όπως δεν υπάρχει πια τζάμπα ρεύμα, έτσι δεν υπάρχει και τζάμπα θεραπεία για τη ΔΕΗ. Από τη μία η εταιρεία πρέπει να εφαρμόσει πιστά τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, από την άλλη δεν πρέπει και να καταρρεύσει, προσπαθώντας να τις υλοποιήσει. Αφενός οφείλει να μειώσει αναγκαστικά το μερίδιό της, αφετέρου πρέπει από κάπου να αναπληρώσει τα έσοδα που θα χάσει. Ενώ μετατρέπεται μαθηματικά σε μια μικρότερη επιχείρηση, το θέμα των απολύσεων του προσωπικού παραμένει ταμπού. Και ενώ πρέπει να εισπράξει τα φέσια που της χρωστούν, απαγορεύεται να κάνει μαζικές αποκοπές που είναι ασύμβατες με το πολιτικό κόστος.
Είναι σαν να προσπαθείς να περάσεις ελέφαντα από μύτη βελόνας, θα σκέφτεται ο νέος υπουργός Ενέργειας αναλύοντας τα δεδομένα. Η βασική πάντως έννοια του Σταθάκη, όπως λένε όσοι τον έχουν συναντήσει, στα τρία πρώτα του εικοσιτετράωρα στο υπουργείο Ενέργειας, δεν είναι ούτε τα ΕΛΠΕ, ούτε η ΔΕΠΑ, αλλά η ΔΕΗ.
Τα προβλήματα και τις προοπτικές της επιχείρησης, μετέφερε την Τρίτη στο νέο υπουργό ο επικεφαλής της Μ. Παναγιωτάκης. Τα ληξιπρόθεσμα ύψους 3 δισ. ευρώ που της χρωστούν, αλλά και τα 900 εκατ. ευρώ που η ίδια χρωστά σε εργολάβους, τα 2,5 δισ. τζίρου που πρέπει να χάσει ως το 2020 αλλά και η ζημιά 300 εκατ. ευρώ που υπολογίζει ότι θα υποστεί από τις δημοπρασίες πώλησης ρεύματος, ήταν μερικά από όσα είπε ο Παναγιωτάκης στον υπουργό.
Απαντήσεις προφανώς δεν του έδωσε ο Σταθάκης -προχθές άλλωστε ανέλαβε- και ούτε μπορεί να του υποσχεθεί ότι θα εξαιρεθεί από το μερίδιο που πρέπει να χάσει η ΔΕΗ, το ποσοστό των ευάλωτων και των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, όπως ο τελευταίος επίμονα ζητά.
Μπροστά στα αποτελέσματα εννεαμήνου
Αλλά το πρόβλημα θα επανέλθει δριμύτερο όταν μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ΔΕΗ θα ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου. Κρίνοντας από την μεγάλη απώλεια μεριδίου υπέρ των ιδιωτών που άγγιξε το 12% τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει αισθητά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι έσοδα, γεγονός που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τα καθαρά της κέρδη, πιθανώς και τη μετοχή.
Στα αποτελέσματα εννεαμήνου ενδιαφέρον επίσης θα έχει να δει κανείς αν οι διακανονισμοί των 36 δόσεων κατάφεραν (και πόσο) να συγκρατήσουν τα ληξιπρόθεσμα. Στο εξάμηνο ωστόςο οι επισφάλειες πελατών χαμηλής και μέσης τάσης έφτασαν τα 296,6 εκατ. ευρώ. Επίσης ερώτημα είναι αν ο Σταθάκης θα κινηθεί στη "γραμμή" Σκουρλέτη ως προς τις αποκοπές. Στις 31 Οκτωβρίου η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι παρατείνει ως το τέλος του 2016 το πρόγραμμα διακανονισμών, γεγονός που συνοδεύτηκε και από άτυπο πάγωμα (όσο αυτό διαρκεί), των εντολών αποκοπής ρεύματος. Μένει να φανεί αν ο Σταθάκης θα φερθεί όπως ο προκάτοχός του ή θα λύσει τα χέρια της ΔΕΗ, ώστε παράλληλα με τη ρύθμιση των 36 δόσεων, να συνεχίσει το κυνήγι των στρατηγικών μπαταξήδων.
Το καλό νέο
Από αυτήν λοιπόν τη ΔΕΗ, που χρωστά 900 εκατ. ευρώ σε εργολάβους και της χρωστούν οι πάντες, θα πρέπει η επόμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (άγνωστο ποια θα είναι) να πουλήσει μέσα στην επόμενη διετία το 17% με υπογραφή Σταθάκη. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο που πρέπει να απασχολεί αυτή τη στιγμή τον νέο υπουργό Ενέργειας, αφού, όπως θα του έχουν εξηγήσει, ουδείς επενδυτής θα έβαζε υπό τις παρούσες συνθήκες το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει ποσοστό της ΔΕΗ. Υπό μια έννοια, αυτό είναι και το μόνο καλό νέο για τον ίδιο αναφορικά με την εξίσωση ΔΕΗ, αφού προσωρινά τον γλιτώνει όπως και την κυβέρνηση από νέες εσωκομματικές δοκιμασίες σαν τις πρόσφατες του Οκτωβρίου.
Ούτως ή άλλως, τα προβλήματα είναι πολλά και όποιος θέλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, το "σύμπαν" ΔΕΗ προσφέρει ουκ ολίγες ευκαιρίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόλυση των προχωρημένης σε ηλικία εργαζομένων.
Μπορεί προσωρινά οι απολύσεις να πάγωσαν, στόχος ωστόσο είναι να τρέξουν από το 2017, δίχως ακόμη να έχει αποφασιστεί ο ακριβής αριθμός τους.
Διότι δεν είναι μόνο 200 οι εργαζόμενοι άνω των 60 ετών που θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ, αλλά πολλαπλάσιοι, καθώς έχουν γίνει εσωτερικά διαφόρων ειδών "ασκήσεις", όπου κατεβάζοντας λίγο τα ανώτατα ηλικιακά όρια, μεγαλώνει και το "κούρεμα" στο προσωπικό, φτάνοντας τα 400 ή και τα 600 άτομα.
Αυτά και άλλα πονοκεφαλιάζουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες του στο υπουργείο, τον Γιώργο Σταθάκη, που θα έχει καταλάβει, πως όπως δεν υπάρχει πια τζάμπα ρεύμα, έτσι δεν υπάρχει και τζάμπα ίαση για τη ΔΕΗ.