Μπροστά σε νέες αποφάσεις για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του ΔΕΣΦΑ

Μπροστά σε νέες αποφάσεις για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του ΔΕΣΦΑ

Photo by Minale Tattersfield, CC BY-SA 4.0.

Του Γιώργου Φιντικάκη

Δίχως ακόμη λύση στο ΔΕΣΦΑ, και παρ' ότι τη Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία, συνεχίζεται μέχρι και στο παρά πέντε η διαπραγμάτευση με τους υποψηφίους αγοραστές για να διασωθεί η επίμαχη ιδιωτικοποίηση.

Αν και οι επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη γίνονται απευθείας από το Μαξίμου, εντούτοις η προσπάθεια να λυθεί ο γόρδιος δεσμός συναντά ακόμη δυσκολίες, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, καταρχήν η πλευρά της ιταλικής SNAM και δευτερευόντως η αζέρικη SOCAR θεωρούν υπερβολικό το αρχικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, SOCAR και SNAM επιμένουν ότι παρά τις λύσεις που έχουν δοθεί το τελευταίο μήνα σε επίμαχα θέματα, εντούτοις το πρόβλημα που δημιούργησε η ρύθμιση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, συνεχίζει να υφίσταται.

Τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στην Αθήνα ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της SOCAR, Βιτάλι Μπαιλαρμπάγιοφ, και οι επαφές ανάμεσα στις δικηγορικές ομάδες της ελληνικής πλευράς, της SOCAR, και της SNAM είναι καθημερινές, προκειμένου να βρεθεί λύση, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Διαφορά... 100 εκατ.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι SNAM και SOCAR φέρονται να επιμένουν ότι μετά τις αλλαγές Σκουρλέτη τον περασμένο Ιούλιο στην περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, το 66% δεν κοστίζει πλέον 400 εκατ. ευρώ, αλλά 300 εκατ. ευρώ. Αλλά οποιαδήποτε μείωση στο αρχικό τίμημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αυτό θα σήμαινε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, όπως έχει ενημερώσει σχετικά το ΤΑΙΠΕΔ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Τυχόν ναυάγιο στο διαγωνισμό θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για το Μαξίμου, πόσο μάλλον όταν οι πιέσεις των ΗΠΑ είναι έντονες στην κατεύθυνση να κλείσει η ιδιωτικοποίηση.

«Δεν αλλάζει η τροπολογία Σκουρλέτη»

Υπό αυτήν την έννοια, ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εμπλεκόμενων είναι να υπάρξει αλλαγή στην τροπολογία Σκουρλέτη, που είχε μειώσει τα ανακτήσιμα έσοδα του ΔΕΣΦΑ, από τα 829 στα 326 εκατ. ευρώ. Αλλά μέχρι στιγμής, και παρ' ότι το θέμα έχει συζητηθεί, η κυβέρνηση, όπως λένε οι ίδιες πηγές, εμφανίζεται αμετακίνητη και δεν δέχεται την παραμικρή αλλαγή...

Αν δεν μειωθεί το τίμημα, οι Αζέροι ζητούν αποζημίωση, δίχως να είναι σαφές πως αυτή μπορεί να δοθεί. Σε τέσσερις πάντως ημέρες, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου εκπνέει η ισχύς της εγγυητικής επιστολής των Αζέρων, την οποία και έχουν ήδη παρατείνει μια φορά. Ακόμη και αν δεχθούν να τη παρατείνουν για 2η φορά, στην πράξη αυτό δεν θα σημαίνει τίποτα, αφού όσο δεν διορθώνεται το πρόβλημα, απλώς η κυβέρνηση θα κερδίζει χρόνο.

«Εκκρεμούν ακόμη διάφορα οικονομικά ζητήματα. Λύση θα επιτευχθεί μόνο αν η κυβέρνηση λάβει γενναίες αποφάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις της τροπολογίας Σκουρλέτη», λέει με νόημα στέλεχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Δίχως περαιτέρω λεπτομέρειες, έγινε γνωστό ότι το θέμα του ΔΕΣΦΑ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντηση που είχε χθες για τις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας - Ιταλίας ο Π. Σκουρλέτης με τον γενικό διευθυντή ασφάλειας εφοδιασμού και ενεργειακών υποδομών του ιταλικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, Τζιλμπέρτο Ντιαλούτσε, παρουσία του Ιταλού πρέσβη στην Ελλάδα, Εφίσιο Λουίτζι Μαρας.

Τα βήματα που έχουν ολοκληρωθεί

Θυμίζουμε ότι τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα αφορούν την αύξηση του τιμολογίου χρήσης δικτύου του ΔΕΣΦΑ κατά 33,5%, την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς στα 326 εκατ. ευρώ, τη σύντμηση του χρόνου ανάκτησης από τα 40 στα 20 χρόνια και απόδοση 9,23%.