Ν. Μηλαπίδης (Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Ποιες αλλαγές έρχονται στο επίδομα ανεργίας

Ν. Μηλαπίδης (Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Ποιες αλλαγές έρχονται στο επίδομα ανεργίας

«Η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει άρδην. Από τη συνθήκη, να βρω μια δουλειά, είμαστε σε μια συνθήκη που λένε όλοι, βρείτε μου εργαζόμενους» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπουργείο Εργασίας Νίκος Μηλαπίδης, σχετικά με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφει υποχώρηση της ανεργίας στο 9,5%, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σημείωσε ωστόσο, πως παρόλο που αυτά τα οποία καταγράφονται στην αγορά εργασίας το τελευταίο διάστημα είναι ενθαρρυντικά, δεν σημαίνει ότι συνιστούν λόγο πανηγυρισμού, αλλά τα νούμερα αυτά δείχνουν μια συγκεκριμένη τάση.

 Πρόκειται για το χαμηλότερο νούμερο μετά από πολλά, πολλά χρόνια, τόνισε ο κ. Μηλαπίδης και προσέθεσε πως οι ροές απασχόλησης, δηλαδή το ισοζύγιο προσλήψεων και αποχωρήσεων, πάλι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το ΕΡΓΑΝΗ, έχει καταγράψει ένα ρεκόρ. Το οκτάμηνο του 2024 έχουν γίνει οι περισσότερες προσλήψεις που έχουν γίνει ποτέ από το 2001. Συγκεκριμένα, είχαμε 300.000 περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με αποχωρήσεις.

 Αναφερόμενος στις αλλαγές που έρχονται στο επίδομα ανεργίας, ο κ. Μηλαπίδης επισήμανε πως γίνεται σε πιλοτική φάση και η αναμόρφωσή του θα το κάνει δικαιότερο και αναλογικότερο.

«Αυτή τη στιγμή το επίδομα ανεργίας στη χώρα μας έχει τις ρίζες του πολύ παλιά. Έχει την ίδια περίπου μορφή τα τελευταία 50-60 χρόνια και προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποιος περιέλθει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, δυστυχώς πάρα πολλοί συμπολίτες μας έγινε αυτό τα προηγούμενα 10-15 χρόνια, θυμίζω ότι η ανεργία κάποια στιγμή είχε φτάσει στο 27%- 28%.

Σήμερα είναι στο 9% και προσεγγίζουμε τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, έπαιρναν το 55% του κατώτατου μισθού. Σήμερα, ας πούμε, το επίδομα ανεργίας είναι στα 510 ευρώ.

Αυτό το οποίο τώρα θα μελετήσουμε πρώτα σε πιλοτική φάση, είναι η αναμόρφωσή του για να γίνει δικαιότερο και αναλογικότερο. (…) Θα λαμβάνεται υπόψη η εργασιακή κατάσταση του ανέργου, δηλαδή η ασφαλιστική του ιστορία, πόσα χρόνια έχω δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα;

Τι απολαβές είχα; Ούτως ώστε να είναι δικαιότερο και αναλογικότερο. Θα φύγουμε από μια οριζόντια αντιμετώπιση, όλοι θα παίρνετε 510 ευρώ, αλλά αν κάποιος έχει δουλέψει 30 χρόνια θα έχει ένα υψηλότερο επίδομα ανεργίας για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που αντιμετώπιζε με τον μισθό του και κάποιος που έχει δουλέψει 15 χρόνια θα πάρει ένα άλλο επίδομα. Αυτή είναι η μία διάσταση. Θα είναι δικαιότερο και αναλογικότερο, νομίζω ότι έχει μια πολύ λογική βάση και το δεύτερο, θα είναι εμπροσθοβαρές.

Δηλαδή τους πρώτους μήνες που κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με το φάσμα της ανεργίας θα είναι υψηλότερες οι απολαβές και σταδιακά θα μειώνονται για να δίνουμε κίνητρα επιστροφής στην αγορά εργασίας. Γιατί θέλουμε να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα και να δούμε και τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Επαναλαμβάνω είναι πιλοτικό.

Σε ποιο κομμάτι; Στο ότι αν η αγορά εργασίας τελικά προσφέρει θέσεις εργασίας, να επιχειρήσει ο εκάστοτε άνεργος να ψάξει ενεργητικά θέση απασχόλησης, να βρει θέσεις εργασίας αντί να μείνει εξαρτώμενος από επιδόματα που πολλές φορές είναι ένας φαύλος κύκλος και τελικά από τακτική ανεργία μετατρέπεται σε μακροχρόνια ανεργία και οι άνθρωποι μένουν στο περιθώριο.

Εμείς δεν θέλουμε τους ανθρώπους στο περιθώριο. Θέλουμε να έχουν κίνητρα επιστροφής στην αγορά εργασίας» ανέφερε σχετικά.