Ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μίλησε στην ΕΡΤ σχετικά με τη «μάχη» κατά της ακρίβειας, αλλά και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας πως την Τετάρτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα χαμηλότοκα δάνεια.
Αρχικά, σχολιάζοντας την υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας, ο κ. Παπαθανάσης είπε πως, «δεν είναι η πρώτη φορά που μια οργανωμένη επιχείρηση των αρχών φέρνει ενώπιον της Δικαιοσύνης τέτοιες περιπτώσεις. Είπαμε ανομία και ασυδοσία τέλος. Το κάναμε πράξη και στην υπόθεση των οπαδών που μόλυναν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Κι εδώ βεβαίως σεβόμαστε τις ανεξάρτητες αρχές, πρέπει να λειτουργούν. Όμως η πολιτεία πάντα θα βρίσκεται κοντά ώστε, να βρίσκει τέτοιες περιπτώσεις και να τις οδηγεί στη δικαιοσύνη».
Σχετικά με την ακρίβεια, ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε πως είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο. «Όταν ο πληθωρισμός στην Ευρώπη γιγαντώνεται, προφανώς επειδή είμαστε μια χώρα που έχουμε εισαγωγές, ο πληθωρισμός αυτός μεταφέρεται και στην Ελλάδα. Από τα στοιχεία όμως που κατατέθηκαν και χθες στη Βουλή από τον πρωθυπουργό φαίνεται ξεκάθαρα ότι είμαστε περίπου στο μέσο όρο της Ευρώπης. Κάποιες στιγμές ήμασταν και πιο κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης και έχουμε λάβει μέτρα», είπε.
Ανέφερε τα μέτρα λέγοντας: «Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, αυξήσεις μισθών, αύξηση κατώτατου μισθού και βεβαίως με τους ελέγχους, τον περιορισμό του ποσοστού κέρδους, τα πρόστιμα που επιβάλλονται. Με τον e-καταναλωτή πλέον από το τηλέφωνό σας, μπορείτε να δείτε ένα καλάθι και να συγκρίνετε. Και βλέπουμε ότι είναι μια πρωτοβουλία ελληνική που την αντέγραψαν κι άλλες χώρες».
Για το αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, εξήγησε πως: «Έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα γίνει μέσα στην τετραετία. Έχουμε επίσης πει και φαίνεται κι από τα επίσημα στατιστικά, ότι ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα φτάσει στα 1.500 ευρώ και υπάρχουν και τα μεγάλα, ευρωπαϊκά θέματα και γι’ αυτό βλέπουμε και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού που έστειλε επιστολή και ζητάει την παρέμβαση(…)».
Κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά με την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε: «Επίσημα κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσα δεν υπάρχει η προσθήκη των 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι από τον 13ο και 14ο μισθό. Βλέπετε ότι φτάνουμε στα 54 δισεκατομμύρια για τα τέσσερα χρόνια. Λίγο ακόμα και θα φτάσει στις προεκλογικές εξαγγελίες του κυρίου Τσίπρα που ήταν περίπου τα 65 με 70 δισεκατομμύρια.
Εάν αυτό το πρόγραμμα ποτέ εκαλείτο να το υλοποιήσει μια κυβέρνηση, θα ήμασταν μπρος σε ένα καθεστώς αυξημένου ελλείμματος και μπροστά σε μια πιθανολογούμενη πτώχευση ή ακόμα και θέλω να σας πω ένα πολύ ισχυρό μνημόνιο».
Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να μιλά για υπερφορολόγηση. «Είμαστε η κυβέρνηση που μείωσε 50 φόρους. Δεν έχουμε αυξήσει κανέναν φόρο. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσθέσει και είχε κατ’ ουσίαν υπερφορολόγηση τη μεσαία τάξη», ανέφερε.
Σχετικά με μια μείωση στον ΦΠΑ, ο Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε πως για κάθε μείωση πρέπει να βρεθεί και ένα αντίστοιχο ποσό που πρέπει να μπει μέσα στα ταμεία του κράτους. «Αυτό το οποίο λέει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον μηδενισμό του ΦΠΑ προφανώς στοχεύει στο να φορολογήσει και πάλι τη μεσαία τάξη», είπε.
«Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η έναρξη του ΤΕΠΙΧ III»
Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα προγράμματα που «τρέχουν» και δήλωσε πως, «θέλουμε να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
Είπε πως, φέτος θα έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών, στα 12,2 δις ευρώ. «Τα 8 δις από τα 12 προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους. Γι’ αυτό λοιπόν είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές που έρχονται στις 9 Ιουνίου», είπε ο ίδιος.
Τόνισε πως την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η έναρξη του ΤΕΠΙΧ III, ένα πρόγραμμα που στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με δύο πυλώνες.
«Υπάρχει ο πυλώνας της επιδότησης του δανείου. Δηλαδή το 40% του δανείου το δίνουμε με μηδενικό επιτόκιο και το 60% το επιδοτούμε με τρεις μονάδες για δύο χρόνια», ανέφερε και πρόσθεσε πως, «για πρώτη φορά, θα εγγυηθούμε το 80% του δανείου μιας νέας επιχείρησης, δηλαδή 70 – 80%, το εγγυάται το κράτος και δίνουμε και επιδότηση δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο δάνειο το οποίο λαμβάνουν».
Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε πως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μοιρασμένα. «Υπάρχει το δανειακό σκέλος και το άλλο σκέλος, το οποίο είναι επιδοτούμενο».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως στις 6 Ιουνίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ», με το οποίο μια καινοτομία μπορεί να επιδοτηθεί. «Είναι ένα νέο πρόγραμμα 300 εκατομμύρια ευρώ για επιχειρήσεις που θέλουν να μπουν στην καινοτομία, στην έρευνα ή μαζί με κάποιο άλλο ίδρυμα να προχωρήσουν σε μια ερευνητική και καινοτόμα δραστηριότητα για να τους βοηθήσουμε στην εξωστρέφεια τους».