Τέλος στις διαπραγματεύσεις μιας ιστορικής συγχώνευσης έβαλαν έπειτα από έξι εβδομάδες οι δύο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank, επαναφέροντας ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με τον μέλλον τους.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η απόφαση ελήφθη καθώς η διαδικασία ενοποίησης θα ήταν αρκετά δύσκολη, ενώ εμπόδιο αποτέλεσαν και το κόστος αναδιάρθρωσης καθώς και οι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Παράλληλα, συνεχίζουν να εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές.
Η αδυναμία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα εντείνει τις πιέσεις προς την Deutsche Bank προκειμένου να προχωρήσει σε πιο ριζικές αλλαγές. Παράλληλα είναι πιθανόν να καταστήσει την Commerzbank πιο ευπαθή σε μια εξαγορά από ξένη εταιρεία. Σύμφωνα με πηγές, ενδιαφέρον για την δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα έχουν εκφράσει η Unicredit και η ING Groep, ενώ η UBS φέρεται να ενδιαφέρεται για το τμήμα διαχείρισης παγίων της Deutsche Bank.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης η μετοχή της Deutsche ενισχύθηκε άνω του 2%, αντίθετα με τη μετοχή της Commerzbank που βρέθηκε να υποχωρεί σχεδόν 3%.
Έπειτα από πολλά χρόνια έντονου «φλερτ» οι δύο τράπεζες μόλις τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσαν επίσημα ότι βρίσκονταν σε συζητήσεις για συγχώνευση, υπό την πίεση τόσο των επενδυτών όσο και της γερμανικής κυβέρνησης.
Και οι δύο προσπαθούν να επανέλθουν σε κερδοφόρα πορεία από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2018 και την ακόλουθη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη το 2011. Τα τελευταία χρόνια όμως ειδικά η Deutsche Bank έχει απασχολήσει για λάθος λόγους από τους διακανονισμούς της με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έως τις αναδιαρθώσεις, τα αδύναμα αποτελέσματα και τη συνεχή «βουτιά»της μετοχής της.
Πρόσφατα, η Fed ξεκίνησε έρευνα για το ρόλο της στο σκάνδαλο με το ξέπλυμα χρήματος στην Danske Bank, ενώ οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ ζήτησαν από την τράπεζα οικονομικά στοιχεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Πολλοί τάχθηκαν κατά της συγχώνευσης ανάμεσα τους οι 5 «Σοφοί» της Γερμανίας, αλλά και εκ των βασικών μετόχων της Deutsche Bank, το Κατάρ καθώς και εργατικές ενώσεις υπό το φόβο απώλειες πολλών θέσεων εργασίας.
Γερμανός υπουργός Εργασίας: «Απόφαση του ιδιωτικού τομέα» η ματαίωση των συζητήσεων
«Μια απόφαση δύο εταιρειών του ιδιωτικού τομέα» χαρακτήρισε την ανακοίνωση των δύο τραπεζών ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ.