Τα αποτελέσματα της Eurobank έρχονται να εμφυσήσουν αισιοδοξία μέσα στην γκρίζα εικόνα των ημερών, καθώς δείχνουν ότι επιβεβαιώνονται οι λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις των τραπεζιτών σύμφωνα με τις οποίες μόλις δύο στα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, θα οδηγηθούν σε καθυστέρηση. Είναι πιο πρώτη ένδειξη, που μένει να επιβεβαιωθεί και από την εικόνα των υπόλοιπων τραπεζών.
Στα 5 με 6 δισ. ευρώ φαίνεται ότι θα περιοριστεί τελικώς η «κληρονομιά» του Covid στα κόκκινα δάνεια. Οι προβλέψεις που είχαν συμπεριλάβει οι τέσσερις τράπεζες στα επιχειρησιακά τους προγράμματα τα οποία ανέβαζαν τον λογαριασμό των κόκκινων δανείων στα 8 με 10 δισ. ευρώ ενδεχομένως να αποδειχθούν απαισιόδοξες.
Τόσο οι τραπεζίτες όσο και οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη, φοβούνταν το «μαύρο κουτί» των δανείων που είχαν τεθεί σε αναστολή καθώς δεν μπορούσαν να γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν οι δανειολήπτες όταν θα λήξει το μορατόριουμ. Τα στοιχεία όμως που δημοσιοποίησε, πρώτη από όλες τις υπόλοιπες τράπεζες, η Eurobank είναι αρκετά ενθαρρυντικά δείχνουν ότι μόνο ένα 20% από τα δάνεια αυτά «κοκκινίζει» στο τέλος της ημέρας.
Τα δάνεια που είχε βάλει σε moratoria η Eurobank έφθασαν συνολικά τα 4,2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,3 δισ. ευρώ έληξαν στο τέλος του 2020 ενώ τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ λήγουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.
Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η διοίκηση της Τράπεζας στους αναλυτές, το 42% συνεχίζουν κανονικά τις πληρωμές, το 20% των δανείων εντάχθηκε στο πρόγραμμα Γέφυρα, (980 εκατ. ευρώ) το 5% (240 εκατ. ευρώ) εντάχθηκε σε προγράμματα ρυθμίσεων Step up, ενω το 13% -που λήγει εντός του πρώτου τρίμηνου - είναι καλής ποιότητας δάνεια και δεν αναμένονται προβλήματα. Επομένως, «μόνο» το 20% από τα δάνεια της πανδημίας, ήτοι περίπου 900 εκατ. ευρώ αναμένεται να οδηγηθεί σε καθυστέρηση.
Tα αποτελέσματα της Εurobank δικαιώνουν το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικρατούσε στα επιτελεία και των άλλων τραπεζών για το ποσοστό των δανείων που θα επανέλθουν σε κανονικές πληρωμές μετά την εννεάμηνη αναστολή δόσεων που χορηγήθηκαν σε οφειλέτες πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να διαμορφωθεί από 50% έως 70% ανάλογα με την τράπεζα.
Η εικόνα διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία δανείων και πιο συγκεκριμένα η διατηρησιμότητα στα στεγαστικά κυμαίνεται στο 75% -80% ενώ για τα δάνεια των επιχειρήσεων, κυρίως των Μικρομεσαίων στο 70% - 75%.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών από δάνεια 27 δισ. ευρώ που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσης, σήμερα μόλις 4 δισ. ευρώ παραμένουν σε αυτό το «δίχτυ προστασίας».
Από την πλευρά τους οι Τράπεζες προκειμένου να συγκρατήσουν την αύξηση των κόκκινων δανείων, αναγνωρίζοντας ότι κάποια από αυτά είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν με τις προ κορονοϊού δόσεις εξαιτίας της πίεσης στα εισοδήματα, οι τράπεζες προσφέρουν δύο επιλογές στους συγκεκριμένους δανειολήπτες.
Πρώτον, η εξόφληση, τουλάχιστον για όλο το 2021, μειωμένης κατά 50% δόσης σε σχέση με την αρχική.
Δεύτερον, βαθύτερες ρυθμίσεις για τη θεραπεία ανοιγμάτων που δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθούν με τους όρους που ίσχυαν πριν από την πανδημία λόγω μόνιμης μείωσης στα εισοδήματα του οφειλέτη.
Το Υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του επιχειρεί με το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ να διευκολύνει τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Το πρόγραμμα δεν έχει λάβει ακόμη το πράσινο φως από τους θεσμούς, κάτι που είναι πιθανόν να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η επιδότηση θα είναι διάρκειας 8 μηνών και θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος κεφαλαίου και τόκων για διάστημα 8 μηνών.
Ειδικότερα, η επιχορήγηση θα φτάνει ως το 90% επί των δόσεων σε ενήμερα επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια και έως το 80% σε μη εξυπηρετούμενα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ρυθμιστούν. Με τον τρόπο αυτό θα επιβραβευτούν οι συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και όσοι είναι διατεθειμένοι να βρουν μία λύση με τον πιστωτή της για την αποπληρωμή του χρέους τους