«Φωτιά» έχουν πάρει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στο γενικό λογιστήριο του κράτους ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού σε περίπου δύο εβδομάδες. Τα στελέχη του, προσπαθούν να «ποσοτικοποιήσουν» τις επιπτώσεις που θα έχουν στο ΑΕΠ τα νέα περιοριστικά μέτρα. Οι μέχρι τώρα προβλέψεις είναι αρκετά ανησυχητικές καθώς με βάση τα πρώτα στοιχεία, η πρόσθετη ζημιά από τα νέα μέτρα, θα ξεπεράσουν τα δύο δις. ευρώ με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί στο τέλος του 2020 με ΑΕΠ κοντά στα 165 δις. ευρώ.
Από σήμερα, «κλείνει» το δεύτερο μεγαλύτερο «οικονομικό κάστρο» της χώρας, η Θεσσαλονίκη, στην οποία η χώρα «χρωστάει» περίπου το 9% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας όλης της Ελλάδας. Μαζί με τις Σέρρες οι οποίες επίσης μπαίνουν σε «καραντίνα», το ποσοστό του ΑΕΠ που πλήττεται ανεβαίνει στο 10%. Εκτός όμως από τις επιπτώσεις λόγω των lockdown με γεωγραφικά κριτήρια, η έρευνα του ΓΛΚ επικεντρώνεται και στις κλαδικές επιπτώσεις εκεί που το «λουκέτο» έχει ήδη επεκταθεί στη μισή χώρα.
Η εστίαση για παράδειγμα, αποτελεί (μαζί με τα καταλύματα τα οποία όμως δεν έχουν ούτως ή άλλως πολύ μεγάλη δραστηριότητα τον Νοέμβριο), το 8% του ΑΕΠ της χώρας. Οι αθλητικές δραστηριότητες -που επίσης θα υποστούν μεγάλη μείωση δραστηριότητας- αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,23% του ΑΕΠ ενώ μεγαλύτερη της μισής ποσοστιαίας μονάδας είναι η συμμετοχή και του πολιτισμού. Από την προσπάθεια ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων των νέων μέτρων που κάνει το Γενικό Λογιστήριο, προκύπτει και το γιατί η Αττική πρέπει να αποφύγει πάση θυσία το γενικό lockdown: Εντός Αττικής, υπάρχουν τα επτά από τα 10 μεγαλύτερα οικονομικά κάστρα της χώρας ενώ στα γεωγραφικά της όρια παράγεται το μισό ΑΕΠ της χώρας.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών παράγεται το 16,88% του ΑΕΠ και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με μερίδιο 8,87%. Τρίτος είναι βόρειος Τομέας Αθηνών με 8,34% και ακολουθεί η Ανατολική Αττική με 5,96%. Η δεκάδα, αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:
Προκύπτει λοιπόν ότι η Αττική είναι «πολύ μεγάλη για να μπει σε lockdown» και η σχετική απόφαση θα ληφθεί μόνο αν υπάρξει απόλυτη υγειονομική ανάγκη. Οι πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ανεβάζουν τις πρόσθετες απώλειες για την οικονομία κοντά στα 2 δις. ευρώ. Βέβαια, η κάθε εκτίμηση είναι εξ’ ορισμού παρακινδυνευμένη. Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλειες ποιες θα είναι οι «παρενέργειες» σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία αλλά και συνολικά στην οικονομία της χώρας από το «κλείσιμο» της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Ένα είναι βέβαιο: Η Ελλάδα θα βρεθεί στο τέλος του έτους με ΑΕπ αισθητά κάτω από τα 170 δις. ευρώ, στην περιοχή των 165 δις. ευρώ.