Νέες κρίσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην βύθιση της οικονομίας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όπως για παράδειγμα ο μεσογειακός κυκλώνας ΙΑΝΟΣ, με την καταγραφή των ζημιών να έχει ήδη ξεκινήσει. Το μεγαλύτερο αγκάθι αυτή τη στιγμή είναι όμως το ενδεχόμενο να «κλείσει» η Αττική. Σε αυτή την περίπτωση τα δεδομένα αναμένεται να αλλάξουν άρδην καθώς το κόστος έστω και για 15 μέρες θα είναι τεράστιο. Αφενός θα πρέπει να στηριχθούν για το διάστημα αυτό εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, η κατανάλωση θα περιορισθεί στα απολύτως απαραίτητα καθώς θα κλείσουν τα καταστήματα λιανικής και η εστίαση.
Αναστολές συμβάσεων, επιδότηση εισφορών, νέες αναστολές φορολογιών υποχρεώσεων θα δημιουργήσουν κατάσταση ασφυξίας. Εστω και για 15 ημέρες να κλείσει η Αττική η ζημιά θα είναι μεγάλη αναφέρουν πηγές και έρχονται να προστεθούν στα υφιστάμενα προβλήματα.
Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου το πλήγμα για την οικονομία ήταν μεγάλο. Οι ζημιές ξεπερνούν τα τα 9 δις. ευρώ από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, και τις μεταφορές κυρίως από τον τομέα της ναυτιλίας. Συγκεκριμέν χάθηκαν 7,86 δις. ευρώ από τον τουρισμό σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ οι εισπράξεις από τις μεταφορές συρρικνώθηκαν κατά 1,192 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 86,2% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 80,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 12,2%.
Μόνο τον Ιούλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν μόλις σε 577 εκατ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ στις μεταφορές καταγράφεται πτώση 424 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο του 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 875 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,3 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019.
Και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες στην αγορά εργασίας. Μάλιστα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τριμηνιαία έκθεση του, σημειώνει ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση στην απασχόληση η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί από την πορεία του αριθμού των απασχολούμενων κατά τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία το ισοζύγιο των ροών µισθωτής απασχόλησης της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου διαμορφώθηκε σε 115.647 θέσεις εργασίας έναντι 284.886 πέρσι. Αυτό είναι το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα από το 2013, επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Αντίστοιχα, η πιθανή παράταση της περιόδου εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στήριξης τους επόμενους θα οδηγήσει στην επιδείνωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. Σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό στο επτάμηνο ο ΚΠ καταγράφει ένα πρωτοφανές για τα τελευταία χρόνια έλλειµµα 11 περίπου δισ. µε πρωτογενές έλλειµµα €7,5 δισ. Τα φορολογικά έσοδα του ΚΠ, συγκρινόµενα µε το αντίστοιχο περσινό διάστηµα, υπολείπονται κατά 3,5 δισ. ευρώ, µε το µεγαλύτερο µέρος της απόκλισης να αποδίδεται στους φόρους αγαθών και υπηρεσιών (κατανάλωσης), καθώς σε σχέση µε το περυσινό αντίστοιχο διάστηµα είναι µειωµένα κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Σχεδόν όλες σε όλες τις κατηγορίες φορολογικών εσόδων καταγράφεται πτώση εισπράξεων, µε βασική πηγή απώλειας τα έσοδα από έµµεσους φόρους (- 2,588 δισ.), λόγω της πτώσης της κατανάλωσης, και από φόρους εισοδήµατος (- 901 εκατ.).