Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Βασικό θέμα συζήτησης έγινε για μία ακόμη φορά η Ελλάδα σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και δυστυχώς όχι για καλό. Η δημοσιοποίηση του διαλόγου μεταξύ του υφυπουργού Υγείας και του διοικητή της ΤτΕ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα θέματα – αν και εκτός ημερήσιας διάταξης – που συζητούν σήμερα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι επιθέσεις που δέχεται ο Γιάννης Στουρνάρας από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.
Όχι μόνο έχει ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας ο Μάριο Ντράγκι, αλλά για μία ακόμη φορά εκφράζει τη στήριξή του στον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, στον απόηχο της εισαγγελικής παρέμβασης για τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Πολάκη-Στουρνάρα και της θεσμικής εκτροπής που κατήγγειλε ο δεύτερος.
Το ζήτημα προκάλεσε και την παρέμβαση της Κομισιόν, ωστόσο η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά ήταν σχετικά ήπια. Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την εκ της Συνθήκης υποχρέωση όλων για σεβασμό της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών και των κεντρικών τραπεζιτών να κάνουν την δουλειά τους». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέπεμψε για περαιτέρω διευκρινίσεις και απαντήσεις στην ΕΚΤ, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι πιο αρμόδια για να τοποθετηθεί επί του περιστατικού».
Πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι επίκειται αντίδραση από την ΕΚΤ, η οποία θα είναι πιο σκληρή καθώς μπορεί ο «Super Mario» να μην επιλέγει να εμπλέκεται στα εσωτερικά των χωρών-μελών, ωστόσο το θέμα των κυβερνητικών επιθέσεων προς το πρόσωπο του κ. Στουρνάρα αγγίζει πλέον το «ευαίσθητο» ζήτημα της ανεξαρτησίας των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των τεκταινόμενων στη Φρανκφούρτη, «είναι καθήκον κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας του Ευρωσυστήματος να ενημερώσει την ΕΚΤ για τυχόν πολιτικές παρεμβάσεις που πλήττουν την προσωπική ανεξαρτησία του διοικητή».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μάριο Ντράγκι είναι έξαλλος με την υπόθεση Πολάκη, σε μία συγκυρία που και άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες έχουν τριβές με το πολιτικό σύστημα. Ενδεικτική είναι η κόντρα των Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, τόσο με τον Ντράγκι όσο και με κορυφαία στελέχη της Bank of Italy. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι οι λαϊκιστές ηγέτες της ιταλικής κυβέρνησης θυμούνται την ΕΚΤ μόνο όταν βλέπουν… τα σκούρα στην οικονομία, όπως στην παρούσα φάση που ζητούν την ανανέωση του φθηνού δανεισμού μέσω των TLTRO. Πρόσφατα δε, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις ζήτησε από τον Σαλβίνι να μην παρεμβαίνει στη λειτουργία της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας.
Αν αποδειχθεί μέσω της εισαγγελικής παρέμβασης ότι στέλεχος της κυβέρνησης ηχογράφησε συνομιλία με τον κεντρικό τραπεζίτη για να τη δημοσιοποιήσει προς όφελός του τότε θα πρόκειται για μία πρωτοφανή ενέργεια για την οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει επικοινωνία του ίδιου του Ντράγκι αλλά και της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση. Όσο το θέμα αποκτά διαστάσεις τόσο πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και οι πολιτικές παρεμβάσεις δίνουν εικόνα τριτοκοσμική.
Η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δεν αφορά τη νομισματική πολιτική και άρα δεν θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου, ωστόσο ο Ντράγκι θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις. Σημειώνεται ότι ο Ιταλός θα μιλήσει την Παρασκευή στη Μπολόνια, όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ από το πανεπιστήμιο της πόλης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντράγκι εκφράζει τη στήριξή του στον διοικητή της ΤτΕ. Τον Απρίλιο του 2018 είχε αναφερθεί ξανά στο ζήτημα της κόντρας κυβέρνησης- ΤτΕ, με αφορμή την υπόθεση Novartis, τονίζοντας ότι η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και στις τέσσερις διαστάσεις της (θεσμική, προσωπική, λειτουργική και οικονομική).
Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Ιταλός μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι ο Γ. Στουρνάρας είναι «έμπιστο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και «έχει εργαστεί σκληρά για το καλό της Ελλάδας». Η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΕΚΤ αφορούσε τις πληροφορίες που ήθελαν τον διοικητή της ΤτΕ να ερευνάται από την εισαγγελία διαφθοράς για φερόμενη διαρροή εσωτερικής λογιστικής έκθεσης.