Σε ριζική αλλαγή του «χάρτη» των επιδομάτων προχωρά η κυβέρνηση, ξεκινώντας από την αναμόρφωση τριών βασικών επιδομάτων. Το επίδομα παιδιού, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα στέγασης, τρεις παροχές που στηρίζουν περισσότερους από 1 εκατ. πολίτες, ενισχύονται και παράλληλα αποκτούν μια νέα δέσμη κριτηρίων ώστε να καταβάλλονται σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Ωστόσο, το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης παραμένει η θέσπιση ενός σύγχρονου επιδόματος ανεργίας, που θα στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, αλλά παράλληλα θα τους δίνει ισχυρά κίνητρα να επανενταχθούν το συντομότερο δυνατόν στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του επιδόματος ανεργίας βρίσκεται κυριολεκτικά στην αιχμή του δόρατος των μεταρρυθμίσεων και τους επόμενους μήνες θα πρωταγωνιστήσει στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς θα φέρει τεκτονικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Η πρώτη αλλαγή που δρομολογείται έχει να κάνει με το γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας θα είναι εμπροσθοβαρές, θα είναι, δηλαδή, αυξημένο τους πρώτους μήνες της επιδότησης και στη συνέχεια θα μειώνεται ώστε να παρακινεί τον άνεργο να βρει εργασία.
Το νέο επίδομα θα καταβληθεί σε όσους θα μείνουν άνεργοι μετά τη θεσμοθέτηση των αλλαγών και όχι σε αυτούς που είναι ήδη άνεργοι. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 82.000 επιδοτούμενοι άνεργοι δεν θα λάβουν αύξηση στο επίδομα που λαμβάνουν.
Μάλιστα, στη διυπουργική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας λαμβάνει υπόψη την ασφαλιστική ιστορία του ανέργου, προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες του και τον παρακινεί για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσω της εμπροσθοβαρούς καταβολής του επιδόματος.
Αναφορικά με τον τρόπο που θα υπολογίζεται η νέα παροχή, θα προβλέπεται σύνδεση του επιδόματος όχι με τον κατώτατο μισθό, όπως ισχύει σήμερα, αλλά με τον μέσο μισθό και τα χρόνια ασφάλισης του εργαζόμενου που χάνει τη δουλειά του. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ ο οποίος απολύεται, ενδεχομένως να λαμβάνει κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας ακόμη και τα 750 ευρώ μηνιαίως, ενώ σήμερα βλέπει στην…τσέπη του 509 ευρώ.
Αυξήσεις και νέα κριτήρια σε τρία επιδόματα
Εν τω μεταξύ, ένα ευρύτατο πλέγμα αλλαγών ανακοίνωσε, μέσω της ίδιας συνέντευξης τύπου, και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Η υπουργός που έχει, σε μεγάλο βαθμό, σηκώσει στις…πλάτες της το δημογραφικό ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα, γνωστοποίησε τις αυξήσεις που αναμένονται το 2025 σε τρία βασικά επιδόματα, το επίδομα ανεργίας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στα 250 ευρώ. Η παροχή καταβάλλεται σήμερα σε 205.000 δικαιούχους. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια και προωθείται η εφαρμογή στοχευμένων κριτηρίων ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
Το επίδομα στέγασης ενισχύεται από 70 σε 125 και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Σε ό,τι αφορά επίδομα παιδιού, ενοποιείται η 2η και 3η εισοδηματική κλίμακα σε μία, οδηγώντας σε αύξηση του επιδόματος που καταβάλλεται στην 3η εισοδηματικής κλίμακα από 28 ευρώ ανά παιδί σε 45 ανά παιδί και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.
Η 1η κλίμακα στο επίδομα παιδιού αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σύγκριση με άλλα επιδόματα.
Για παράδειγμα, ζευγάρι με δύο παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα παραπάνω λαμβάνει 535 ευρώ, αντί για 432 μηνιαίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια, ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία.