Την περικοπή των συντάξεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 μέσω του επανυπολογισμού τους με βάση ενιαίο συντελεστή, αντί των οριζόντιων μειώσεων, προτείνει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος... Ο υπουργός Εργασίας προτείνει την επιβολή αύξησης των εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα, προκειμένου το «κούρεμα» των συντάξεων να είναι μικρότερο. Ωστόσο, στην πρόταση αυτή είναι αντίθετοι οι δανειστές.
Η πρόταση Κατρούγκαλου συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Γ. Δραγασάκη, ώστε μέσα στις προσεχείς μέρες να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Τα 5 βασικά σημεία της πρότασης Κατρούγκαλου προβλέπουν τα εξής:
1. Προτεινεται να υπάρξει ενιαίος συντελεστής για την αναπλήρωση των συντάξεων και να υιοθετηθεί ρήτρα προσαρμογής τους ύψους των συντάξεων και των εισφορών ανάλογα με την αυξομείωση του ΑΕΠ... Κατά τον υπουργό Εργασίας, όχι οριζόντιες μειώσεις, αλλά επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση ενιαίο συντελεστή και εξασφάλιση των χαμηλών συντάξεων με διατήρηση προσωπικής διαφοράς. Εξαίρεση από την εξασφάλιση προσωπικής διαφοράς προτείνεται να αποτελούν οι πρόωρες συντάξεις. Δηλαδή, ακόμα κι αν ο επανυπολογισμός, με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης δείξει μικρότερα ποσά, οι συντάξεις δεν θα μειωθούν ή το υπερβάλλον ποσό θα καταβάλλεται από το κράτος.
2. Καθιερώνεται εθνική σύνταξη με «ρήτρα ανάπτυξης» η οποία χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία. Δεν αποτελεί κατώτατη σύνταξη, αλλά τη βάση στην οποία προστίθεται κάθε φορά η σύνταξη που χρηματοδοτείται με εισφορές, βάσει του ισχύοντος αναδιανεμητικού συστήματος. Στην εθνική σύνταξη προστίθεται με όμοιους κανόνες για όλους:
Α. Παροχή σύνταξης με βάση το υφιστάμενο σύστημα προκαθορισμένων παροχών (όχι νοητής κεφαλαιοποίησης) με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.
Β. Καταβολή εισφορών ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα. Τόσο η εθνική όσο και η ανταποδοτική σύνταξη τελούν υπό την εγγύηση του κράτους.
3. Το ΕΚΑΣ θα μετατραπεί σε επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων, το οποίο δεν θα ενισχύει μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες που δεν παίρνουν σύνταξη, με παρέμβαση του Κουαρτέτου. Το τρίτο μνημόνιο, πάντως, προβλέπει ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα αρχίσει από το Μάρτιο του 2016, καθώς το 20% των δικαιούχων θα χάσουν το επίδομα μέσω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων.
4. Για τις επικουρικές προτείνονται δυο σενάρια. Το ένα προβλέπει ένταξη των επικουρικών και των επαγγελματικών ταμείων ιδιωτικού δικαίου επικουρική σύνταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Το δεύτερο προβλέπει πρόσθεση της επικουρικής στη κύρια σύνταξη, με σκοπό την εξασφάλιση υψηλότερης συνολικής σύνταξης.
5.Προτείνεται η σύσταση ενός Ταμείου κύριας σύνταξης με επιμέρους υποδιοικήσεις για τη σύνταξη μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, επιστημόνων και αγροτών. Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) παραμένουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.
Το Ασφαλιστικό, που αποτελεί κομβικό θέμα του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, πρέπει να προωθηθεί στη Βουλή έως τις 20 Δεκεμβρίου. Όσο καθυστερεί η οριστικοποίηση των μέτρων, τόσο θα μετατίθεται η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος.