Ο... αφελληνισμός του ελληνικού επιχειρείν – Μέρος 2ο

Ο... αφελληνισμός του ελληνικού επιχειρείν – Μέρος 2ο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Το Liberal συνεχίζει σήμερα την καταγραφή περιπτώσεων μεγάλων ή μικρότερων ελληνικών επιχειρηματικών brands με σεβαστή διαδρομή στον τομέα τους, όπου έχουν εξαγοραστεί από ξένα κεφάλαια. Τώρα και στο παρελθόν. Υπάρχουν και περιπτώσεις παταγώδους αποτυχίας των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν υπήρξε...χημεία επενδυτών και επιχείρησης, ή δεν υπήρξε όραμα ανάπτυξης. Πάντως, οι συντριπτικά περισσότερες επιχειρηματικές  απόπειρες των ξένων στην Ελλάδα, έχουν στεφτεί με επιτυχία, τουλάχιστον για τους ίδιους. Είτε αγόρασαν κορυφαία assets, είτε καλό δίκτυο, είτε μακροχρόνια κουλτούρα και τεχνογνωσία, είτε εξαιρετικό, δυσεύρετο προϊόν. Και φυσικά, υπάρχουν παραδείγματα μακροχρόνιας επιχειρηματικής σχέσης ξένων ομίλων με ελληνικές επιχειρήσεις, που στο διάβα των ετών έφερε και μετοχική σύμπλευση, αλλά υπάρχουν και εξαγορές – μια κι έξω – που έγιναν καθαρά για επενδυτικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν σε όλους τους κλάδους, κορυφαία εγχώρια brands ανήκουν πλέον σε ξένα συμφέροντα. Καλώς ή κακώς. Άλλωστε, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν απλώς θέμα έλλειψης ρευστότητας (άρα θέμα βιωσιμότητας) από ελληνικής πλευράς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι ξένοι, μέσω της επένδυσης και της επιλογής τους, ανέδειξαν και «φώτισαν» περαιτέρω το... ανεπεξέργαστο διαμάντι που προϋπήρχε.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Σ'' ένα χώρο με πληθώρα προβλημάτων επί χρόνια, με πιο νωπή την περίπτωση της Μαρινόπουλος, το κλείσιμο των Ατλάντικ και των Dia, αλλά και τα μεγάλα θέματα της Βερόπουλος, η ΑΒ Βασιλόπουλος, πάει εξαιρετικά. Η πολύ πετυχημένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει εξαγοραστεί από τις αρχές της δεκαετίας του ''90 από τον πολυεθνικό κολοσσό Delhaize Group και λειτουργεί υπό τις... διαταγές της. Το Delhaize Group είναι από τους μεγαλύτερους λιανεμπορικούς ομίλους διεθνώς, διαθέτει δίκτυο με πάνω από 3.500 καταστήματα σε οκτώ χώρες και τρεις ηπείρους.

Η Delhaize υποστηρίζει και αναπτύσσει διαρκώς την ελληνική αλυσίδα η οποία έχει κάνει τεράστια άλματα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Το 1994, η ΑΒ καινοτόμησε, καθώς έγινε η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που αντικατέστησε τις ταμειακές μηχανές με ταμειακές μηχανές αναγνώρισης γραμμωτών κωδικών (scanning).

Βεβαίως, ένα από τα... μυστικά της επιτυχίας της είναι ότι κρατάει... μυστική την εξαγορά από ξένα κεφάλαια, με την έννοια ότι «πουλάει» με εξαιρετικά έντεχνο και επιτυχημένο τρόπο την ελληνικότητά της... Άλλωστε, με κεντρικό σύνθημα επί δεκαετίες... «και του πουλιού το γάλα», κανείς δεν μπορεί να κάνει συνειρμό με... Βέλγους!

Το πρώτο κατάστημα της Βασιλόπουλος, άνοιξε το 1939. Οι τρεις αδερφοί Βασιλόπουλοι ο Γεράσιμος, ο Χαράλαμπος και ο Γεώργιος, αγόρασαν από ένα μακρινό θείο τους ένα μικρό μπακάλικο στην οδό Βουλής 29, το οποίο μετέτρεψαν σ'' ένα εκλεκτό παντοπωλείο με την επωνυμία Αφοι Βασιλόπουλοι. Το Δεκέμβριο του 1969, οι Γεράσιμος και Χαράλαμπος ίδρυσαν την Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε. και έκτοτε η αλυσίδα έχει πάρει το δρόμο της. Πλέον, ανήκει μέσα στους κορυφαίους εργοδότες της χώρας, απασχολώντας περί τα 11.000 άτομα. Η Βασιλόπουλος εισήλθε αρχές του ''90 στο Χ.Α., όμως εδώ και περίπου μια 8ετία, έχει αποσυρθεί από το ταμπλό.

Misko

Πρόκειται για ιστορική βιομηχανία ζυμαρικών που έχει συνδεθεί με το DNA της χώρας, από τις ελληνικές ταινίες έως τις διαφημίσεις. Ιδρύθηκε πριν 89 χρόνια, το 1927, όταν δύο πρόσφυγες από τη Σμύρνη, Φώτης Μιχαηλίδης και Μίνως Κωνσταντίνης, άνοιξαν ένα εργαστήρι παρασκευής ζυμαρικών στον Πειραιά. Το όνομα... Misko βγήκε από τα αρχικά των επιθέτων τους, ήτοι... Μι και Κο με το Σ να παίζει τον ρόλο του «συν».

Η καλή ελληνική εταιρεία με τα πολλά χρυσά βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις, πέρασε κρίση μετά τον πόλεμο, άλλαξε ιδιοκτησιακά χέρια τη 10ετία του 1950 και έκτοτε συνέχισε ποιοτικά και αναπτυξιακά. Το 1991 ήρθε η πρόταση εξαγοράς από τον ιταλικό κολοσσό Barilla, τη μεγαλύτερη εταιρεία ζυμαρικών στον πλανήτη. Οι Ιταλοί κράτησαν αναλλοίωτο τον ελληνικό χαρακτήρα της εταιρείας, έχουν κάνει επενδύσεις περίπου 60-70 εκατ. ευρώ αυτή την 25ετία στην Ελλάδα, αυξάνοντας την παραγωγή που πλέον εξάγεται σε 35 περίπου χώρες.

Ελαΐς

Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες ελληνικές εταιρείες καθώς ιδρύθηκε το 1920. Η εταιρεία έχει εξαγοραστεί από τον αγγλο-ολλανδικό όμιλο Unilever, με τη μετοχική τους σχέση να χρονολογείται από τις αρχές της 10ετίας του 1960, όμως τη δεκαετία του ''80 απέκτησε το 51% ελέγχοντας την επιχείρηση. Το πρώτο μισό της δεκαετίας του ''90 επενδύθηκαν 4 δισ. δραχμές για τη δημιουργία νέας μονάδας φυσικού εξευγενισμού ελαίων. Το 1994 η ΕΛΑΪΣ γίνεται η πρώτη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα που πιστοποιείται με το πρότυπο Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001, ενώ το 1996 γίνεται η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα που πιστοποιείται για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισής της με ISO 14001. Παράλληλα, είναι η μόνη εταιρεία που από το 1999 χαρτογραφεί και αξιολογεί το 70% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου, κάθε χρόνο, ώστε να εξασφαλίζει τις καλύτερες ποιοτικά και γευστικά ποσότητες για την τυποποίηση του Άλτις. Εδώ και χρόνια βρίσκεται εκτός ταμπλό χρηματιστηρίου.

Μινέρβα

Εκ των παλαιότερων ελληνικών εταιρειών, μεγάλη βιομηχανία του κλάδου τυποποίησης και παραγωγής ελαιουργικών προϊόντων που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, εξαγοράστηκε λίγο πριν το 1980 από τον αγγλικό πολυεθνικό κολοσσό Paterson Zochonis Pic. (PZ)  Ίσως, σ'' αυτή την εξαγορά οφείλει και τη σημερινή της ύπαρξη η εταιρεία.

Από τις λίγες – εν ζωή – ελληνικές εταιρείες με ιστορία πάνω από έναν αιώνα, καθώς ιδρύθηκε πριν από 112 χρόνια, έχει δείξει τρομερή ανθεκτικότητα, ιδιαίτερα στα... δύσκολα. Η αρχή έγινε το... 1904 στην Ομόνοια, όταν το δίδυμο Γιαννάκος – Καρακώστας, ξεκίνησαν το εμπόριο ελαιόλαδου σε τενεκέδες κάτω από δύο ονομασίες της θεάς Αθηνάς: Μινέρβα και Ρεγγίνα. Στη δεκαετία του ''30 η εταιρεία θα λανσάρει στη χώρα την πρώτη γυάλινη φιάλη ελαιόλαδου, όντας μια καινοτομία για εκείνη την εποχή, ενώ το ''37 οι δρόμοι των δύο συνεταίρων θα χωρίσουν, με το Γιαννάκο να παίρνει τη Μινέρβα και τον Καρακώστα την Ρεγγίνα. Τα τελευταία χρόνια, μέσα στην ύφεση και την κρίση, έχει αναπτυχθεί και έχει καταστεί μια από τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων στη χώρα μας.

Η εξαγορά της από την PZ το 1977 κρίνεται ωφέλιμη και επιτυχημένη, καθώς από τους περίπου 5.000 τόνους που ήταν η παραγωγή λίγο πριν το ''80, εκτοξεύθηκε στους 28.000 τόνους λίγο μετά το ''90. Τότε η εταιρεία έφυγε από το Μοσχάτο και μετακόμισε στο νέο εργοστάσιο στο Σχηματάρι, επένδυση περί τα 35 εκατ. ευρώ. Από τα μέσα της 10ετίας του 2000 η εταιρεία έχει κάνει περαιτέρω άλματα, έχει «πλασάρει» νέους επιτυχημένους κωδικούς, έχει εξαγοράσει άλλους. Έχει μπει στην αγορά φέτας, βουτήρου, γραβιέρας, ενώ τέλη του 2014 εξαγόρασε την επιτυχημένη εταιρεία Ξύδι Τοπ, μπαίνοντας και σ'' αυτή την αγορά.

Δέλτα Παγωτού

To 2006 o όμιλος Δέλτα Συμμετοχών αποφάσισε να πουλήσει τη θυγατρική για το παγωτό, τη Δέλτα Παγωτού στη Nestle, έναντι συνολικού τιμήματος περί τα 111,1 εκατ. ευρώ. Αρχικά εξαγοράστηκε το 96,53% της εταιρείας, ενώ κατόπιν έγινε δημόσια πρόταση και η μετοχή της Δέλτα Παγωτού βγήκε από το ταμπλό του Χ.Α. Η Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού, την περίοδο της εξαγοράς κατείχε ηγετική θέση στην αγορά παγωτού στην Ελλάδα, την Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Ρουμανία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο. Πλέον, τουλάχιστον στην Ελλάδα, τα ποσοστά της φέρονται μειωμένα.

ΕΒΓΑ Παγωτού

H ΕΒΓΑ ιδρύθηκε το 1934 με εργοστάσιο στο Βοτανικό και είναι η πρωτοπόρα στην αγορά παγωτού στην Ελλάδα, καθώς το 1936 ήταν η πρώτη που δημιούργησε επώνυμο – τυποποιημένο παγωτό, ενώ και η πρώτη που λάνσαρε το παγωτό... ξυλάκι στη χώρα μας. Μαζί της μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων, ενώ δημιούργησε μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παγωτά τα τελευταία 80 χρόνια. Το 2010, η πολυεθνική Unilever – που έτσι κι αλλιώς ήλεγχε την ανταγωνιστική Algida – εξαγόρασε τις δραστηριότητες παγωτού, σήματα (Scandal, Status, Variete) και δίκτυο διανομής από τη μητρική ΕΒΓΑ, εκμεταλλευόμενη τα αυξημένα προβλήματα ρευστότητας που είχε η εταιρεία. Οι 65 εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ Παγωτού μεταφέρθηκαν στη Unilever, με την ΕΒΓΑ να διατηρεί τις τρέχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής, παράγοντας όμως και προϊόντα της Unilever για Ελλάδα και εξωτερικό.

Κωτσόβολος

Σε έναν χώρο που έχουμε δει να κλείνουν τελευταία χρόνια όμιλοι και εταιρείες όπως Ράδιο Αθήνα, Κορασίδης, Elephant, Σύκαρης, Εικόνα & Ήχος, Ηλεκτρονική Αθηνών και άλλες,  η Κωτσόβολος – έχοντας τη στήριξη ξένου ομίλου – διατηρείται στο προσκήνιο και επεκτείνεται. Η αλυσίδα έχει εξαγοραστεί σταδιακά από το 2000 από το βρετανικό όμιλο Dixons Carphone plc, ενός ομίλου με ηγετική θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη λιανική αγορά ηλεκτρονικών ειδών. Διαθέτει 1.300 φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα και περίπου 42.000 εργαζόμενους σε 11 χώρες.

Ο βρετανικός Όμιλος Dixon εξειδικεύεται στην πώληση καταναλωτικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, προσωπικών υπολογιστών, οικιακού εξοπλισμού, φωτογραφικού εξοπλισμού κ.λπ. Αυτό το «πάντρεμα» έχει βοηθήσει την Κωτσόβολος να διατηρηθεί στην αγορά, να εδραιωθεί περαιτέρω και να πάρει επιπλέον μερίδια. Η Κωτσόβολος ξεκίνησε το 1950 από ένα απλό μαγαζί στην Αθήνα και σήμερα λειτουργεί 95 καταστήματα, ενώ απασχολεί και πάνω από 1950 εργαζόμενους, όντας η κορυφαία αλυσίδα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών στην Ελλάδα.

Rilken

Η ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας καλλυντικών με ειδίκευση στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών Rilken ιδρύθηκε το 1976, ενώ 21 χρόνια μετά, γύρω στο 1998 εξαγοράστηκε από τη γερμανική πολυεθνική Ηenkel στην οποία και έκτοτε ανήκει. Ο γερμανικός αυτός κολοσσός αποτελεί και τον κύριο μέτοχο της εταιρείας, µέσω της θυγατρικής του Henkel Ελλάς ΑΒΕΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1989. Έκτοτε, η Rilken ΑΕ αποτελεί τον διανομέα καλλυντικών του ομίλου για τα προϊόντα Schwarzkopf και Rilken. Η εξαγορά της Rilken έγινε στα 3,65 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η μετοχή της έπαψε να διαπραγματεύεται στο Χ.Α. από τις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ)

Στον ελβετικό όμιλο Dufry AG πέρασε προ τριών  περίπου ετών η εταιρεία, με πωλητή τη Folli Follie Group που απέκτησε και μετοχικό μερίδιο στη Dufry, μέσω συνδυαστικής συμφωνίας. H ΚΑΕ είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση ταξιδιωτικού εμπορίου στην Ελλάδα, με 111 καταστήματα και πάνω από 18.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων, ενώ η Dufry AG με ιστορία από το 1865 λειτουργεί περί τα 1.500 καταστήματα αφορολογήτων και φορολογημένων ειδών σε αεροδρόμια, κρουαζιερόπλοια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς κ.λπ.

Πίτσος

H Πίτσος έχει πολύ μεγάλη ιστορία, καθώς ιδρύθηκε πριν από 151 χρόνια το 1965 από την ομώνυμη οικογένεια και για πολλές δεκαετίες (μαζί με την ΙΖΟΖΑ και την ΕΣΚΙΜΟ) «έντυναν» τα ελληνικά νοικοκυριά με εξαιρετικές λευκές ηλεκτρικές συσκευές, φέρνοντας τον... πολιτισμό και την τεχνολογία στα ελληνικά σπίτια! Αρχικά κατασκεύαζε σόμπες πετρελαίου, αργότερα μπήκε και σε άλλες «μηχανικές» συσκευές, ενώ έφτασε να κατασκευάζει έως και... τρίκυκλα! Το 1959 μπήκε στην παραγωγή ψυγείων και θερμαστρών πετρελαίου, το 1968 ξεκίνησε την κατασκευή ασπρόμαυρων τηλεοράσεων, ενώ το 1974 ήταν η έναρξη της συνεργασίας με τη Siemens Α.Ε.

Λίγο μετά τη μεταπολίτευση, περί το 1975 – 1976 το εργατικό κίνημα φούντωνε στη χώρα, ενώ μια μεγάλη απεργία 1.000 εργαζομένων στα εργοστάσια της Πίτσος, έμεινε στην ιστορία και για τη «σκληρή» αντιμετώπισή της από τις αρχές. Οι καιροί άρχισαν να αλλάζουν, ξένοι όμιλοι άρχισαν να επελαύνουν στη χώρα, οπότε το 1977 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη Bosch – Siemens Hausgerate GmbH κατά 60% ενώ η Siemens A.E. Hellas εξαγόρασε το 20%. Η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας σήμανε περαιτέρω ανάπτυξη και είσοδο σε νέες κατασκευές λευκών συσκευών, που την εδραίωσαν περαιτέρω στην αγορά.

Το 1989 ξεκίνησε την παραγωγή ψυγείων, το 1994 ξεκίνησε την εξαγωγή κουζινών στις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ το 1996 μετονομάστηκε σε BSP A.B.E. (από τα αρχικά των Bosch – Siemens - Pitsos) και το 2002 σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε. Πλέον όμως, καθώς οι καιροί αλλάζουν, ο γερμανικός όμιλος φαίνεται πως δεν υποστήριξε με νέες επενδύσεις τα εργοστάσια της Ελλάδας, οπότε αυτά έχουν παρακμάσει αρκετά, έχοντας μειώσει και την παραγωγή τους. Οι κατασκευές παρόμοιων συσκευών είναι πιο συμφέρουσες σε χώρες όπως η Τουρκία και αυτό είναι μια νομοτέλεια που «τρώει» εξαιρετικά πετυχημένους ομίλους, σ'' ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ειδικά όταν δεν υπάρχει και το... πατριωτικό φρόνημα, να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, την τελευταία τριετία έχουν υπάρξει κουβέντες και πληροφορίες για ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου στου Ρέντη.

Καπνοβιομηχανία Παπαστράτος

Το 2003 μια από τις πιο ιστορικές ελληνικές καπνοβιομηχανίες, η Παπαστράτος (Assos International, President, Old Navy, Cosmos, Saga και Παπαστράτος) εξαγοράστηκε από τη Philip Morris International. Εξαγοράστηκε το 76,5% των μετοχών της καπνοβιομηχανίας στην τιμή των 18,02 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικά 371 εκατ. ευρώ (126 δια. δραχμές). Η εξαγορά ήρθε ως συνέχεια της επί 30 χρόνια στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Η Philip Morris Holland έκανε δημόσια πρόταση στα 18,02 ευρώ για το υπόλοιπο των μετοχών, το οποίο και απέκτησε, αποσύροντας την εταιρεία από το χρηματιστήριο.

Ρόκκας ΑΒΕΕ

Η μεγάλη αρκαδική εταιρεία αιολικής ενέργειας Ρόκας ΑΒΕΕ προ περίπου δέκα ετών εξαγοράστηκε από τον ισπανικό κολοσσό Iberdrola. Η τελευταία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παγκοσμίως και η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της Ισπανίας. Το 2014 εξαγόρασε το 21% της Ρόκκας ΑΒΕΕ, ενώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, εξασφάλισε – όπως ήταν η αρχική συμφωνία – πάνω από το 50%. Πάντως, η αποχώρηση της εταιρείας από το χρηματιστήριο δεν έγινε με... ειρηνικό τρόπο, καθώς η ισπανική εταιρεία δεν έκανε δημόσια πρόταση, με τους μετόχους μειοψηφίας να ζημιώνονται, ενώ δικαιώθηκαν 38 εξ αυτών το 2014 προσφεύγοντας στα δικαστήρια, όπου τους επιδικάστηκε αποζημίωση 10 εκατ. ευρώ. Ήταν (και παραμένει) η μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει καταλογιστεί σε μετόχους μειοψηφίας στη χώρα μας.

Nexans Hellas

H Nexans Ελλάς Α.Β.Ε. ιδρύθηκε το 1973 αρχικά ως... ΜΑΝΟΥΛΙ ΕΛΛΑΣ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Β.Ε. ενώ το 1988 έγινε μέλος του διεθνούς γαλλικού ομίλου ALCATEL. Στις 12 Μαρτίου του 1990 εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ μετά από απόσχιση καλωδίων και εξαρτημάτων και τη δημιουργία αυτόνομου ομίλου, οι μετοχές της μητριοκής Nexans εισήλθαν στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Δεν έχουν πάψει οι επενδύσεις στην εταιρεία, που αυξάνει τις δουλειές της και τα μερίδια αγοράς της.

Τσιμέντα Χάλυψ

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1934 στον Ασπρόπυργο Αττικής και είναι μέσα στις μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας. Στις αρχές του ''90 πέρασε στα χέρια του γαλλικού επιχειρηματικού ομίλου Ciments Francais, ο οποίος μετά από δύο χρόνια εξαγοράστηκε από τον πολυεθνικό όμιλο Italcementi Group, που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου παγκοσμίως. O Italcementi Group είναι μέσα στις δέκα ισχυρότερες επιχειρήσεις στην Ιταλία, έχοντας ιστορία από το... 1864.

Η Χάλυψ Δομικά Υλικά Α.Ε. παράγει διάφορους τύπους τσιμέντων με τις ονομασίες «Αίολος», «Ασπρόπυργος», «Γίγας» και «Μεσόγειος». Η ετήσια παραγωγική της δυναμικότητα σε τσιμέντο ανέρχεται σε 1.000.000 τόνους, ενώ στο Δυρράχιο της Αλβανίας η Χάλυψ λειτουργεί σταθμό αποθήκευσης και διανομής τσιμέντου, με την επωνυμία Eurotech Cement.

Eurodrip

Πρόκειται για μια από τις πιο εξωστρεφείς και διεθνοποιημένες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες και περίπου το 85% του τζίρου της έρχεται από το εξωτερικό. Προ λίγων ετών, εξαγοράστηκε από ξένα κεφάλαια. Πιο αναλυτικά, εξαγοράσθηκε από το Paine & Partners Capital Fund με πωλητή τη Global Finance του κ. Αγγέλου Πλακόπιτα, που είχε αποκτήσει πρωτύτερα την εταιρεία. Η Eurodrip, ίσως σε πολλούς στην Ελλάδα να μην είναι γνωστή, όμως δραστηριοποιούμενη στα συστήματα άδρευσης και θερμοκηπίων, είναι πρωτοπόρα σε πολλούς τομείς διεθνώς. Εισήλθε στο Χ.Α. το 2000, ενώ αποχώρησε από το ταμπλό μέσω δημόσιας πρότασης το 2013.

Interamerican

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας εξαγοράστηκε το 2001 από τον ολλανδικό όμιλο Εuriko BV που αρχικά απέκτησε το 54,38% των μετοχών της Interamerican από τον ιδρυτή και κύριο μέτοχο Δημήτρη Κοντομηνά, έναντι του ποσού των 333 δισ. δραχμών. Πολύ γρήγορα, ο ολλανδικός όμιλος απέκτησε το σύνολο των μετοχών της ελληνικής ασφαλιστικής, υποβάλλοντας δημόσια πρόταση (στην τιμή των 6.750 δραχμών ανά μετοχή ή 19,81 ευρώ) βγάζοντάς την από το ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Φοίνιξ Ασφαλιστική

Από τις ιστορικές ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, η Φοίνιξ ιδρύθηκε το 1928, όταν η ασφαλιστική κουλτούρα και πολύ περισσότερο η ασφαλιστική συνείδηση ήταν σε πολύ περιορισμένο στάδιο στη χώρα. Πρόκειται για εταιρεία που έχει περάσει από πολλά στάδια, δημιουργήθηκε από ανθρώπους του εμπορίου και των αγορών, είχε καλή πορεία ανά τις δεκαετίες, κατόπιν πέρασε στα χέρια του δημοσίου, βιώνοντας τα προβλήματα του κρατισμού. Όντας θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας ακολούθησε τη... διαδρομή της, σε πολλά επίπεδα, σε ακμή και παρακμή.

Το 1964 ο Φοίνικας είχε πραγματοποιήσει εισαγωγή των μετοχών του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ για δεκαετίες ήταν ανάμεσα τις κορυφαίες ασφαλιστικές της χώρας. Το πρώτο μισό της δεκαετίας του ''90 συγχωνεύτηκε με τη Metrolife και έγινε Φοίνιξ Metrolife Εμπορική. Εν τέλει ξαναπέρασε στα χέρια ιδιωτών και μάλιστα Γάλλων. Το 2006 η Γαλλική τράπεζα Credit Agricole απέκτησε τον έλεγχο της Εμπορικής Τράπεζας και έτσι η Φοίνιξ πέρασε εκ νέου στα χέρια ιδιωτών. To 2007, κατόπιν συμφωνίας Εμπορικής και Credit Agricole, οι δραστηριότητες της Φοίνιξ πέρασαν στο μεγάλο γαλλικό όμιλο Groupama.  

Alpha Ασφαλιστική

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1999 από τη συνένωση της Εμπορικής Ασφαλιστικής και της Ελληνοβρετανικής Ζωής και ζημιών, ως θυγατρική της Alpha Τράπεζας Πίστεως. Το 2007 εξαγοράστηκε από το μεγάλο γαλλικό όμιλο AXA που έχει παγκόσμια παρουσία, και μετονομάστηκε σε AXA Ασφαλιστική. Για το deal η ΑΧΑ κατέβαλε τίμημα 255 εκατ. ευρώ.

Minoan Lines

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 στο Ηράκλειο της Κρήτης και σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της Ευρώπης. Κύριος «κορμός» αλλά και κεντρική προτεραιότητα των δρομολογίων της για δεκαετίες είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ηρακλείου με τον Πειραιά, και της Πάτρας με την Ιταλία. Το 2008, ο μεγάλος ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι (Grimaldi Compagnia Di Navigazione SPA) εξαγόρασε το 88%, ενώ πλέον ελέγχει το 90,12% της μεγάλης ελληνικής ακτοπλοϊκής εταιρείας.

Hellenic Seaways

Ιδρύθηκε το 1998 ως Minoan Flyng Dolphing, με επικεφαλής και εμπνευστή τον Παντελή Σφηνιά, πρόεδρο το Γεράσιμο Στρίντζη και πολλούς ισχυρούς μετόχους. Είναι η μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και φορτίων στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, διαθέτοντας το μεγαλύτερο στόλο και το εκτενέστερο δίκτυο δρομολογίων. Απασχολεί περισσότερους από 900 εργαζομένους. Η Hellenic Seaways έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ως το απόλυτο μετοχικό μύλο της έριδος, το απόλυτο ακτοπλοϊκό... πουλέν. Ο όμιλος Γκριμάλντι – μέσω της Minoan Lines «χτίζει» διαρκώς μεγαλύτερα ποσοστά, έχοντας φτάσει να κατέχει το 47,4% των μετοχών της Hellenic Seaways.

Αστέρας Βουλιαγμένης

Το... διαμάντι της Αττικής και ένα από τα καλύτερα και πιο προικισμένα θέρετρα όλης της Μεσογείου, θα περάσει έναντι 400 εκατ. ευρώ στα χέρια της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό την AGC Equity Partners. Στο σχήμα συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Άραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.

Marfin Investments Group

Ο όμιλος MIG είναι η μετεξέλιξη της Marfin Α.Ε.Π.Ε.Υ, μία εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που ιδρύθηκε το 1998. Υπό την ηγεσία του κου Ανδρέα Βγενόπουλου έχει καταστεί ο μεγαλύτερος και πιο... πολυσχιδής επιχειρηματικός όμιλος της χώρας και από τους μεγαλύτερους σ'' όλη τη ΝΑ Ευρώπη, καθώς ελέγχει κορυφαία brands σε τρόφιμα, ακτοπλοΐα, υπηρεσίες υγείας, ξενοδοχεία, εστίαση και τράπεζες. Τον Ιούλιο του 2007 η MIG ολοκλήρωσε επιτυχώς ΑΜΚ με καταβολή μετρητών ύψους 5,19 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει σχεδιαζόμενες εξαγορές. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου των τελευταίων πολλών ετών σ'' όλη την Ευρώπη.

Πλέον, μεταξύ άλλων ελέγχει εταιρείες όπως Vivartia Συμμετοχών, Goody''s, Everest, Attica Group, Blue Star, Υγεία, Μητέρα, Μπάρμπα Στάθης, Flocafe με πάνω από 50.000 εργαζόμενους, μακράν ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Η MIG ελέγχεται κατά μεγάλο ποσοστό από διεθνή κεφάλαια. Το διεθνές επενδυτικό fund IRF European Finance Inves-tments Ltd ελέγχει το 14,72%, ενώ το Dubai Group Limited διατηρεί ποσοστό 14,2%.

Διαβάστε ΕΔΩ το 1ο μέρος.