Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν η Ουκρανία να διεξαγάγει εκλογές, ενδεχομένως έως το τέλος του έτους, ειδικά εάν το Κίεβο συμφωνήσει σε εκεχειρία με τη Ρωσία τους επόμενους μήνες, δήλωσε στο Reuters ο Κιθ Κέλογκ, ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Κιθ Κέλογκ, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι οι ουκρανικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, που ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, «πρέπει να γίνουν».
«Τα περισσότερα δημοκρατικά κράτη έχουν κάνει εκλογές εν καιρώ πολέμου. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να το κάνουν», είπε ο Κέλογκ, για να υπογραμμίσει: «Πιστεύω ότι είναι καλό για τη δημοκρατία. Αυτή είναι η ομορφιά μιας σταθερής δημοκρατίας, υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα που μπορεί να είναι υποψήφιοι».
Ο Τραμπ και ο Κέλογκ έχουν δηλώσει αμφότεροι ότι επεξεργάζονται ένα σχέδιο για να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης για να τερματιστεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος που ξέσπασε με την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Έχουν δώσει, ωστόσο, λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική τους για τον τερματισμό της πιο θανατηφόρας σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το σχέδιο Τραμπ εξετάζεται και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις πολιτικής, αλλά ο Κέλογκ και άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζήτησαν τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να πιέσουν την Ουκρανία να συμφωνήσει σε εκλογές ως μέρος μιας αρχικής εκεχειρίας με τη Ρωσία, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η νέα κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις ως προς το τι θα κάνει στην Ουκρανία αλλά ο Κιθ Κέλογκ και άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζήτησαν τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να πιέσουν την Ουκρανία να αποδεχτεί τη διεξαγωγή εκλογών ως μέρος μιας αρχικής συμφωνίας εκεχειρίας με τη Ρωσία, ανέφεραν στο Reuters δύο άτομα με γνώση αυτών των συνομιλιών.
Οι αξιωματούχοι του Τραμπ συζητούν επίσης εάν και πώς θα ασκήσουν πιέσεις για μια αρχική κατάπαυση του πυρός προτού προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν για μια πιο μόνιμη συμφωνία, δήλωσαν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν γνώση των συζητήσεων της κυβέρνησης Τραμπ. Εάν πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, ο νικητής θα μπορούσε να είναι εκείνος που θα διαπραγματευτεί μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη Μόσχα, τόνισαν.
Οι πηγές θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους δεδομένου ότι αναφέρονταν ευαίσθητα θέματα πολιτικής και ασφάλειας. Δεν είναι όμως σαφές πώς θα γίνει αποδεκτή μια ανάλογη πρόταση Τραμπ από το Κίεβο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία μπορεί να διεξαγάγει εκλογές φέτος εάν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και υπάρχουν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας που θα αποτρέψουν νέα ρωσική επίθεση.
Ανώτερος σύμβουλος του Κιέβου και πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη ζητήσει επίσημα από την Ουκρανία να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές μέχρι το τέλος του έτους.
Η πενταετής θητεία του Ζελένσκι υποτίθεται ότι έληγε το 2024, αλλά δεν μπορούν να γίνουν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές βάσει του στρατιωτικού νόμου, τον οποίο επέβαλε η Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και παραμένει ακόμη σε ισχύ.
Η Ουάσιγκτον έθεσε το θέμα των εκλογών με ανώτερους αξιωματούχους στο γραφείο του Ζελένσκι το 2023 και το 2024 κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσαν δύο πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου είπαν στους Ουκρανούς ομολόγους τους ότι οι εκλογές ήταν κρίσιμες για την τήρηση των διεθνών και δημοκρατικών κανόνων, δήλωσαν.
Σημειώνεται ότι ο Πούτιν έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν πιστεύει ότι ο Ζελένσκι είναι νόμιμος ηγέτης ελλείψει ανανεωμένης εκλογικής εντολής και ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπογράψει δεσμευτικά έγγραφα που σχετίζονται με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, ωστόσο, ο Ζελένσκι θα μπορούσε να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις στο μεταξύ, αλλά πρέπει πρώτα να ανακαλέσει ένα διάταγμα του 2022 που υπέγραψε για την απαγόρευση των συνομιλιών με τη Ρωσία για όσο διάστημα είναι επικεφαλής ο Πούτιν.
Ουκρανική κυβερνητική πηγή είπε ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί το εκλογικό ζήτημα ως ψευδή δικαιολογία για να διαταράξει τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. «O ίδιος στήνει μια παγίδα, ισχυριζόμενος ότι αν η Ουκρανία δεν διεξαγάγει εκλογές, μπορεί αργότερα να αγνοήσει τυχόν συμφωνίες», είπε η πηγή.
Η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει ρητά τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών υπό στρατιωτικό νόμο.
Πρώην δυτικός αξιωματούχος εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ για εκλογές, λέγοντας ότι η άρση του στρατιωτικού νόμου θα μπορούσε να επιτρέψει στους κινητοποιημένους στρατιώτες να εγκαταλείψουν τον στρατό, να προκαλέσει έξοδο σκληρού νομίσματος και να ωθήσει μεγάλο αριθμό ανδρών σε ηλικία στράτευσης να «τρέξουν προς τα σύνορα».
Θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει πολιτική αστάθεια, επειδή θα αποδυνάμωνε τον Ζελένσκι τροφοδοτώντας πιθανούς διεκδικητές της εξουσίας.
Ορισμένοι πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν επιφυλακτικοί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία τους επόμενους μήνες ή ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2025, ιδίως επειδή οι δύο πλευρές φαίνεται να διαφωνούν για το πώς θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.
Όμως ο Γουίλιαμ Τέιλορ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει δείξει καμία ετοιμότητα για σοβαρές διαπραγματεύσεις.
Ο Ζελένσκι ζητά αμερικανικές και ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας ξένης στρατιωτικής δύναμης στις γραμμές του μετώπου για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία τηρεί οποιαδήποτε εκεχειρία.