Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Ακόμη μια μεγάλης διάρκειας τηλεδιάσκεψη είχαν χθες το βράδυ τα κυβερνητικά στελέχη με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς μηχανισμούς προσπαθώντας να δημιουργήσουν το κοινής αποδοχής κείμενο που θα αποτελέσει τον νέο πτωχευτικό κώδικα ιδιωτών στην Ελλάδα.
Από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες, ζήτησε για μία ακόμη φορά «πολιτική προστασία» από την Άνγκελα Μέρκελ όπως ακριβώς είχε ζητήσει την βοήθειά της στο άλλο καυτό ζήτημα, εκείνο της περικοπής των συντάξεων που τελικά δεν έγινε, με αντάλλαγμα τη συμφωνία για το Μακεδονικό. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το θέμα της Μακεδονίας για την Γερμανία και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους έκλεισε. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πνέει τα λοίσθια και αποχωρεί.
Το σημαντικότερο: Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ελέγχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τον ίδιο τρόπο που ελέγχει τοEurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί από την Ελλάδα να καταργήσει το καθεστώς ασυλίας των κακοπληρωτών.
Η κοινωνική προστασία πρέπει να είναι επικεντρωμένη στα φυσικά πρόσωπα που έχουν ανάγκη και όχι στις εμπράγματες εξασφαλίσεις δανειοληπτών που διαθέτουν πολλαπλάσιας αξίας ακίνητη περιουσία και πενταψήφιες καταθέσεις στις τράπεζες…
Η ΕΚΤ απαιτεί από την Ελλάδα να αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο, συνεκτικό και αποτελεσματικό Πτωχευτικό Δίκαιο Ιδιωτών που να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Και η Κύπρος προσπάθησε κάποια στιγμή πέρυσι να νομοθετήσει μονομερώς ένα ειδικό πρόγραμμα προστασίας των στεγαστικών δανείων (το περιβόητο πρόγραμμα «Εστία»), το οποίο παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, «πάγωσε» στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp).
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει την ΕΚΤ καταθέτοντας σήμερα μια τροπολογία που θα αντικαταστήσει το περιβόητο άρθρο 9 του ν. Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η ΕΚΤ όμως θέλει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων που στην ουσία του θα καταργεί την οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας και θα «πρασινίσει» τα «κόκκινα δάνεια» ώστε να μεταβιβαστούν ευκολότερα από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών στα funds.
Η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, δεν λύνει δυστυχώς την δύσκολη εξίσωση της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Όπως εξήγησε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος «πολλές φορές έχουμε δει νομοσχέδια να κατατίθενται στη Βουλή που μικρή σχέση είχαν με αυτό που ψηφίστηκε τελικά…»