Της Μαίρης Βενέτη*
Ο Πρόεδρος Τραμπ για άλλη μια φορά τάραξε την υψηλή πτήση των αγορών, εκσφενδονίζοντας το volatility 40% υψηλότερα και οδηγώντας σε βαριές απώλειες πρωτίστως την Ασία και εν συνεχεία τις περισσότερες χρηματαγορές.
Σύμφωνα με το πρώτο tweet του Αμερικανού Προέδρου: “Eπί 10 μήνες, η Κίνα πληρώνει δασμούς στις ΗΠΑ ύψους 25% σε είδη υψηλής τεχνολογίας αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και (δασμούς) 10% σε άλλα είδη αξίας 200 δισ. δολαρίων. Το 10% θα ανέβει στο 25% την Παρασκευή.
Άλλα προϊόντα, αξίας 325 δισ. δολαρίων, που στέλνει η Κίνα στις ΗΠΑ, παραμένουν αδασμολόγητα, αλλά σύντομα θα δασμολογηθούν, με 25%.''
Στο δεύτερο tweet του ο Ντόναλτ Τραμπ υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει, για πολλά χρόνια, 600 με 800 δισ. δολάρια την χρονιά, στο εμπόριο. Τα 500 δισ. δολάρια, αφορούν την Κίνα, κάτι το οποίο δεν είναι διατεθειμένος να το δει να συνεχίζεται.
Ο λόγος της νέας εμπορικής διένεξης, τη στιγμή που όλοι (;) πίστευαν ότι είμαστε στο παραπέντε για την ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών, είναι ακριβώς η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά το τελευταίο και πιο δύσκολο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, που δεν είναι άλλο από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο Trump αποφάσισε λοιπόν να τραβήξει το αυτί των συνομιλητών του, άλλωστε αυτή είναι μια τακτική που μέχρι τώρα του έχει αποφέρει θετικούς καρπούς.
Πέρα από τον δείκτη της Σαγκάης που βυθίστηκε στο -5,58%, με μεγάλες απώλειες υποδέχτηκαν την εβδομάδα οι περισσότερες διεθνείς αγορές, εκτός από το Λονδίνο που ήταν κλειστό λόγω τραπεζικής αργίας.
Οι περισσότεροι αναλυτές πλέον αναμένουν την αντίδραση του Πεκίνου στις πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου, αλλά και την αντοχή των χρηματογορών στα πρώτα σημεία τεχνικής στήριξης.
Για την Σανγκάη αυτά οριοθετούνται στις 2838 μονάδες, για τον S&P στις 2846 μονάδες.
Αν χαθούν τα επίπεδα αυτά, τότε θα δοκιμαστούν οι εξαιρετικά σημαντική ζώνη των 2774 μονάδων για την Σανγκάη και των 2760-2770 μονάδων για τη μητέρα των αγορών.
Όσον αφορά τα του οίκου μας, η πρώτη στήριξη για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι στις 748 μονάδες, με δεύτερη στήριξη στις 726.
Σε περίπτωση που η ελληνική αγορά επανακτήσει σύντομα τις 764 μονάδες, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για εξαιρετικά εύρωστη επενδυτική ψυχολογία.
Macro-προβληματισμοί
Η στήλη πάντως δεν μπορεί να κρύψει τον μεγάλο προβληματισμό της όσον αφορά το γεγονός ότι, η εμπορική διένεξη έρχεται την πιο «άκομψη» στιγμή για όσους παρακολουθούμε την εικόνα της διεθνούς οικονομίας από macroοικονομική σκοπιά.
Και αυτό γιατί η εικόνα των macro το πρώτο τρίμηνο του 2019 συνεχίζει να είναι μικτή, με αρκετούς δείκτες να δημιουργούν αισιοδοξία, αλλά και ανησυχία ταυτόχρονα.
Πώς μπορεί να γίνεται αυτό;
Ένα πρώτο παράδειγμα είναι ο δείκτης της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ. Ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανοδική κίνηση κατά 2,2%, εντούτοις η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς αυξήθηκε σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2014, ήτοι 3,6%.
Η χαρά όμως μετριάστηκε από το γεγονός, ότι στην ίδια ανακοίνωση είχαμε και μια καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων του τέταρτου τριμήνου του 2018. Δεδομένου ότι τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν καθοδικά ουκ ολίγο - στο 1,3% από 1,9% προηγουμένως-οι προβληματισμοί είναι προφανείς.
Άλλωστε ποιος μας βεβαιώνει ότι και το τρέχον εντυπωσιακό τρίμηνο δεν θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω στην αντίστοιχη ανακοίνωση του Ιουλίου; Τη στιγμή μάλιστα που οι καθοδικές αναθεωρήσεις των στοιχείων περασμένων μηνών και τριμήνων τείνουν να γίνουν μόδα διεθνώς.
Ο προβληματισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος αν σκεφτεί κανείς ότι αναθεωρήθηκε έντονα καθοδικά ένας από τους πιο ισχυρούς δείκτες της αμερικανικής οικονομίας, καθώς από το 1947 ως το 2018, η μέση ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ είναι 2,1%.
Ένα δεύτερο παράδειγμα μικτών ενδείξεων είναι τα macro της Κίνας.
Παρά την ανάσα που πήραν οι αναλυτές από την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου το 2019, την προηγούμενη εβδομάδα «θόλωσαν» και πάλι τα νερά -και μάλιστα πριν τα νέα προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ-λόγω της επιβράνδυνσης της δραστηριότητας του μεταποιητικού κλάδου τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης PMI που στην ουσία δίνει την εικόνα της συνολικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων στην χώρα, διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες, έναντι 50,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Τουλάχιστον παρέμεινε έστω και οριακά πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση, αλλά αυτό θα αποδειχθεί εφήμερο αν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τις απειλές τους για τους νέους δασμούς.
Αν εμβαθύνουμε επιπλέον στις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων, θα δούμε κάποιες ακόμα πιο αποκαρδιωτικές λεπτομέρειες.
Ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών σημείωσε πτώση σε μηνιαία βάση, παρά το γεγονός ότι οι παραγγελίες από το εξωτερικό σημείωσαν άνοδο.
Μάλιστα ο σχετικός υποδείκτης παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες, και συγκεκριμένα στις 49,2 μονάδες.
Παράλληλα, οι υποδείκτες που αφορούν την απασχόληση, την παραγωγή και τις αγορές, σημείωσαν όλοι πτώση, γεγονός που αν μη τι άλλο υποδεικνύει «εμφανή ανησυχία».
Ευτυχώς την παρτίδα διέσωσε μέχρι στιγμής ο μη μεταποιητικός δείκτης, ο οποίος παρέμεινε σταθερός τον Απρίλιο, με τον κατασκευαστικό κλάδο να παραμένει πάνω από τις 60 μονάδες, παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε . Στην ουσία έδωσε χείρα βοηθείας στον σύνθετο PMI- αφορά τη συνολική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Κίνα- έναντι να μην κατρακυλήσει, αλλά να σημειώσει μια μικρή υποχώρηση πέριξ των 53,4 μονάδων, έναντι 54 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Δεδομένου των ανησυχιών για την εγκυρότητα των στοιχείων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, να σημειώσουμε ότι επιβεβαιώθηκαν ως επί το πλείστον από τα στοιχεία της Markit, λειαίνοντας τουλάχιστον τους προβληματισμούς για «ωραιοποίηση» των στοιχείων.
Το ερώτημα βέβαια παραμένει. Πόσο μακριά μπορούν να πάνε εκ νέου οι αγορές μετά την πρόσφατη αναζωοπύρωση της εμπορικής διαμάχης Κίνας- ΗΠΑ, από τη στιγμή που πριν αυτή ξεσπάσει, τα macro είχαν ήδη μια διττή και όχι ξεκάθαρα αισιόδοξη εικόνα;
Η πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, τα δυνατά εταιρικά κέρδη, τα σχέδια για περαιτέρω άνοιγμα του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κίνα, αλλά και μια πιθανή εξομάλυνση της νέας εμπορικής εμπλοκής, μπορεί να επαναφέρουν την καλή επενδυτική ψυχολογία στις αγορές.
Πόσο βιώσιμη θα είναι όμως η άνοδος, αν η εικόνα των macro δεν καλυτερεύσει επί της ουσίας και χωρίς «αναθεωρήσεις», το επόμενο τρίμηνο;
*Η κ. Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
**Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.