Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Χθες το απόγευμα συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε. Νόμος όμως θα υπάρξει. Θα ανακοινωθεί σήμερα-αύριο, θα «διορθωθεί» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ψηφισθεί αμέσως.
Η διαφωνία δεν κατεγράφη ανάμεσα στον κ. Φλαμπουράρη, τον κ. Λιάκο και τις διοικήσεις των τραπεζών. Η διαφωνία κατεγράφη από τη φωνή της Φρανκφούρτης, του SSM και της ΕΚΤ.
Πρώτο θύμα αυτής της διαφωνίας: Οι 120 δόσεις για χρέη προς την εφορία. Οι δανειστές το ξέκοψαν από την αρχή και η κυβέρνηση αναζητά ήδη το «γλυκαντικό»…
Δεύτερο θύμα, το ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης επεδίωκε μία τροποποίηση του άρθρου 9 του νόμου Κατσέλη και κατόπιν σε εύθετο χρόνο έναν νέο πτωχευτικό νόμο. Η Φρανκφούρτη έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των κόκκινων δανειοληπτών όσο και για το πτωχευτικό πλαίσιο των ιδιωτών.
Από την Φρανκφούρτη το μήνυμα ήταν σαφές:
- Ουδείς δανειολήπτης δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα προσφυγής στο νόμο Κατσέλη, πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και καταλήξουν στο τελευταίο στάδιο του πλειστηριασμού. Τότε θα μπαίνει στον μηχανισμό και σε 2-3 ημέρες ο αλγόριθμος της πλατφόρμας θα ξεκαθαρίζει το σκηνικό.
- Στη διάρκεια του κάθε ηλεκτρονικού πλειστηριασμού δεν θα πρέπει ο οποιοσδήποτε να να αμφισβητήσει την πρώτη τιμή προσφοράς, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή.
Μπροστά στην υποχώρηση, ο Αλέκος Φλαμπουράρης προσπάθησε να «περάσει» τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση πρώτη κατοικία. Δεν τα κατάφερε, γι' αυτό αποφάσισε να βάλει αυτό το θέμα στο ράφι, για «πολιτική διαπραγμάτευση».
H κυβέρνηση αποδέχθηκε τη χρονική διάρκεια ενός έτους για το νέο πλαίσιο προστασίας όπως επίσης ότι περίπου 155.000 εκκρεμείς αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν από τη νέα πλατφόρμα με τα παλιά κριτήρια για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας.
Με σύντομες διαδικασίες η πλατφόρμα -και όχι το δικαστήριο- θα κρίνει αν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος για να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νέου νομοθετικού πλαισίου.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον κριθεί επιλέξιμος, οι τράπεζες οφείλουν να κουρέψουν το δάνειο ώστε το υπόλοιπο της οφειλής να μην ξεπερνά το 120% της αξίας του ακινήτου.
Το υπόλοιπο του δανείου θα αποπληρωθεί σε έως και 25 χρόνια με επιτόκιο ύψους euribor +2%.
Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν δεχτεί τη ρύθμιση, τότε έχει προφανώς τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να πετύχει ενδεχομένως ευνοϊκότερη ρύθμιση. Τότε όμως ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στην τράπεζα το 30% της δόσης του δανείου, διαφορετικά η πρώτη κατοικία θα βγαίνει στον πλειστηριασμό.
Στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορούν να υπαχθούν δάνεια που ήταν ληξιπρόθεσμα κόκκινα μέχρι τις 31/12/2018 και, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα επανεξετάζονται ανά τριετία.
Είναι προφανές ότι η συμφωνία δεν έκλεισε. Συμφωνήθηκε όμως ότι πρέπει -με τη βοήθεια της Φρανκφούρτης- να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες μέσα σε ελάχιστα 24ωρα και μέχρι την Τρίτη να υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Μεγάλο ζητούμενο είναι τι καθεστώς θα ισχύσει στο μεταξύ χρονικό διάστημα. Από την ψήφιση του νέου νόμου μέχρι την πρακτική εφαρμογή του….
Φωτογραφία intime news