Ο Γόρδιος Δεσμός του Vectoring και οι θέσεις της Vodafone

Ο Γόρδιος Δεσμός του Vectoring και οι θέσεις της Vodafone

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τον κίνδυνο – αν περάσει ως έχει ο κανονισμός για το Vectoring – να επιστρέψουμε στο παρελθόν και στην... επαναμονοπώληση της αγοράς από τον όμιλο που εκ των πραγμάτων «ελέγχει» τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επισημαίνει η Vodafone, που χθες κατέθεσε για πρώτη φορά τις θέσεις της για τις εξελίξεις με τη διαβούλευση.

Σύμφωνα με τη Vodafone η τωρινή συγκυρία είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα για να μην αποκλειστούν μέσω του Vectoring επενδύσεις από διαφορετικούς παρόχους σε τεχνολογίες που έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα.

Παράλληλα, ζητά από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να εξασφαλίσει όρους δίκαιου ανταγωνισμού στην υλοποίηση όλων των σχεδίων, δεδομένου ότι o OTE ξεκινά από... πλεονεκτική αφετηρία σε σχέση με τους λοιπούς παρόχους.

Η θέση της Vodafone είναι ότι ο Κανονισμός (τουλάχιστον ως έχει έως σήμερα) δίνει στον ΟΤΕ πλεονέκτημα, ήτοι τη δυνατότητα να «χτίσει» στο Vectoring, να προστατεύσει και να αναβαθμίσει την υπάρχουσα υποδομή που έχει. Διασφαλίζοντας παράλληλα και τα έσοδά του από την χονδρική, και (έχοντας κατοχυρώσει σημαντικό αριθμό εμπορικά ελκυστικών περιοχών) να αποκτήσει πλεονέκτημα χρόνου και κόστους.

Βεβαίως, ανεξάρτητα από το δίκαιο ή όχι αίτημα της Vodafone και των υπολοίπων παρόχων, υπάρχουν δύο κυρίαρχα θέματα! Το ένα είναι ότι (καλώς ή... κακώς) υπάρχει ήδη ένα μεγάλο δίκτυο στημένο και εγκαθιδρυμένο που αποτελεί περιουσία της χώρας και των κατοίκων της, άρα δεν πρέπει να απαξιωθεί με... ένα νόμο και ένα άρθρο. Το άλλο είναι ότι οι διεθνείς τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι που διεκδικούν θέση στην εν λόγω αγορά, είναι... ελεύθεροι να κάνουν τις επενδύσεις που τους αναλογούν, σε οπτικές ίνες και σ'' όλα τα άλλα.

Σε ότι αφορά τη Vodafone, χθες η εταιρεία θύμισε – και εν μέρει δικαιολογήθηκε γιατί δεν έχει κάνει το ίδιο στην Ελλάδα – τις επενδύσεις που έχει κάνει σε άλλες χώρες, όπου το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι συνθήκες ανταγωνισμού λειτουργούσαν αποτελεσματικά, σύμφωνα με τη θέση της.

Μάλιστα, σε κάποιες χώρες ο όμιλος προχώρησε σε... συνεπενδύσεις και κοινή χρήση υποδομών με άλλες εταιρείες, για πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική «δικτύωση».

Στην Ισπανία, η Vodafone συνεργάστηκε με την Orange για δίκτυο οπτικής ίνας υπερυψηλών ταχυτήτων, στην Πορτογαλία συνεργάστηκε με τις NOS και Portugal Telecom για κάποια έργα από τα δίκτυα οπτικής ίνας, στην Ιρλανδία, συνέστησε κοινοπραξία με την εταιρία ηλεκτρισμού ESB για δίκτυα οπτικών ινών, ενώ στην Ιταλία μαζί με τη Wind ήρθαν από κοινού σε συμφωνία με την Enel για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου οπτικών ινών μεγάλων ταχυτήτων.

Με λίγα λόγια, η Vodafone τονίζει ότι κινείται σε εναρμόνιση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενθαρρύνει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να συνεπενδύουν στα δίκτυα, καθώς τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά.

Στο δικό της δίκτυο στοχεύει η Vodafone

Παρά τις δυσχέρειες, τις καθυστερήσεις αλλά και την εν μέρει ασυνεννοησία μεταξύ των παρόχων στην Ελλάδα, η Vodafone (επιβεβαιώνει ξανά ότι) είναι αποφασισμένη να «στήσει» το δικό της δίκτυο στη χώρα, που θα περιλαμβάνει οπτικές ίνες και όλες τις τεχνολογίες που θα υποστηρίζουν τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.

Ο όμιλος έχει στρατηγικά αποφασίσει να βασιστεί σε ίδιες δυνάμεις σε ότι αφορά το δίκτυό του, οπότε στα ήδη 5,5 χιλιάδες χιλιόμετρα οπτικών ινών που έχει «κληρονομήσει» από την εξαγορά της Hellas on Line, θα προσθέσει πολλά περισσότερα. Ο όμιλος μιλά για μακροπρόθεσμο στόχο έως το 2030 με ταχύτητες 1 Gigabit το δευτερόλεπτο!

Χθες, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι ήδη έχουν ήδη ξεκινήσει εφαρμογές δικτύων οπτικών ινών (FTTC) σε Ν. Ιωνία, Φρεαττύδα, Γηροκομείο, Παγκράτι και Ν. Κόσμο.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Vodafone, η υλοποίηση ενός έργου τέτοιας εμβέλειας θα προσφέρει την απαραίτητη τεχνολογική ώθηση στη χώρα, θα τονώσει τον ανταγωνισμό και θα δημιουργήσει το έδαφος για νέα προϊόντα και υπηρεσίες από τις επιχειρήσεις.

Επίσης θα επιταχύνει τη διείσδυση των δικτύων νέας γενιάς στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα βοηθήσει στην ταχύτερη εκπλήρωση των εθνικών στόχων για την ευρυζωνικότητα, στο πλαίσιο των στόχων της Ε.Ε. για το 2020, δηλαδή ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο 30Mbps για όλους και 100 Mbps τουλάχιστον για το 50% του πληθυσμού.

Άλλωστε, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα διείσδυσης της ευρυζωνικότητας τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η θετική αντανάκλαση στο ΑΕΠ. 

Το δίκτυο χαλκού και η κοινωνία των Gigabit

Η θέση της Vodafone είναι ότι το δίκτυο χαλκού που εξ ολοκλήρου στηρίζονται οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπηρετήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της ψηφιακής οικονομίας.

Προς επίρρωση αυτού, η εταιρεία θυμίζει ότι η χώρα μας καταλαμβάνει μόλις την 28η θέση ανάμεσα σε 31 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πληθυσμιακή κάλυψη δικτύων νέας γενιάς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για παράδειγμα, το δίκτυο χαλκού δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την ψηφιακή τηλεόραση, ειδικά σε ώρες αιχμής, ποδοσφαιρικού αγώνα κ.λπ., ενώ το ίδιο ισχύει και για μία σειρά από τεχνολογικές εφαρμογές που απαιτούν δίκτυα νέας γενιάς.

Τα οφέλη της ανάπτυξης του δικτύου υπερ-υψηλών ταχυτήτων

Μεταξύ άλλων, τα οφέλη από την εγκατάσταση δικτύων νέας γενιάς είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα.

  • Θα είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, όπου η χρήση νέων τεχνολογιών και συνδεσιμότητας είναι απαραίτητη
  • Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποστηρίξουν την καινοτομία και να ανταγωνιστούν με ίσους όρους στη διεθνή αγορά, αντί να χάνουν ευκαιρίες παραμένοντας στη «ζώνη χαμηλών ταχυτήτων»
  • Οι ελληνικές περιφέρειες θα μπορούν να ωφεληθούν από αξιόπιστες δικτυακές υποδομές και υψηλές ταχύτητες για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στήριξη της τοπικής ανάπτυξης
  • Οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερη επικοινωνία και νέες δυνατότητες, με ποιότητα υπηρεσιών και τα οφέλη που προκύπτουν σε μια αγορά που προσελκύει νέες επενδύσεις και στηρίζει τον υγιή ανταγωνισμό.

Το μεγάλο τεχνολογικό μειονέκτημα του Vectoring

Το μεγάλο τεχνολογικό μειονέκτημα της τεχνολογίας Vectoring είναι ότι επιτρέπει μόνο σε έναν πάροχο να εγκαταστήσει εξοπλισμό στην καμπίνα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργούνταν έντονες παρεμβολές που θα μείωναν την ταχύτητα του δικτύου. Δηλαδή, το Vectoring δεν μπορεί να λειτουργήσει με την αποδεσμοποίηση του τοπικού υποβρόχου (sub-loop unbundling), δηλαδή με το γνώριμο μοντέλο της αγοράς σήμερα. Το vectoring είναι από την φύση του μια λύση αντι-ανταγωνιστική, σύμφωνα με τη Vodafone.

Σημεία προς βελτίωση στη διαβούλευση για το Vectoring

Η Vodafone θεωρεί ότι το σχέδιο κανονισμού έχει σημαντικά περιθώρια βελτιώσεων, προκειμένου να προστατευθούν οι επενδύσεις και η εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού. Κατ'' αρχήν ζητά να πάει στα τρία χρόνια, από τα δύο που προβλέπεται σήμερα, το προτεινόμενο χρονικό διάστημα για την υλοποίηση των επενδύσεών τους στο Vectoring.

Και τούτο διότι αφενός είναι εξαιρετικά σύνθετη δουλειά, αφετέρου ο ΟΤΕ έχει στην παρούσα συγκυρία σημαντικό προβάδισμα τόσο σε επίπεδο παροχής προϊόντων όσο και χρήσης υποδομών και συναφών ευκολιών. (Θυμίζουμε ότι ο Κανονισμός προβλέπει 24 μήνες περιθώριο για τους παρόχους Vodafone, Wind κ.λπ. και έξι μήνες για τον ΟΤΕ λόγω πλεονεκτήματος).