Οι κρατήσεις στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας αναπτύσσουν σημαντική δυναμική στα μέσα Ιουλίου, την οποία δεν είχαν την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Ωστόσο, η αγορά φαίνεται πως απέχει από τους στόχους για το 50% των εσόδων του 2019, χωρίς όμως να αποκλείεται να τους «πιάσει». Το σενάριο για τη φετινή τουριστική σεζόν γράφεται και ξανά γράφεται, ανάλογα με την πορεία της πανδημικής κρίσης και της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.
Αυτός είναι και ο άγνωστος Χ της φετινής τουριστικής σεζόν, καθώς πιθανή έξαρση των κρουσμάτων μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να οδηγήσει στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και να «τινάξει» στον αέρα μια ακόμη τουριστική σεζόν.
Ωστόσο, είναι γεγονός πως η αβεβαιότητα των τελευταίων εβδομάδων, έδωσε τη θέση της στη συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς με το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς, η χώρα μας αποκτά πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, μετά τη γερμανική.
Παράγοντες του κλάδου, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους σημειώνουν πως ο στόχος του 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019, ακόμη «παίζεται». Όλα θα εξαρτηθούν από την ψυχολογία των τουριστών και από τη θέλησή τους να ξοδέψουν μεγάλα ποσά εκτός των ξενοδοχείων που διαμένουν, τονώνοντας τόσο την εθνική, όσο και την τοπική οικονομία.
Ένας ακόμη παράγοντας που θα κρίνει το «στοίχημα» των τουριστικών εσόδων είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες ήδη σημειώνουν σημαντική άνοδο ανά την Ελλάδα.
Έτσι λοιπόν, στη Χαλκιδική αυτή τη στιγμή οι πληρότητες σε ορισμένους προορισμούς αγγίζουν το 80%, ενώ εκτιμάται πως έως τέλος του μήνα μπορεί να φτάσουν το 100%. Οι τουρίστες προέρχονται από την εγχώρια αγορά και τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ δεν λείπουν και οι Γερμανοί τουρίστες.
Στην Κρήτη η εικόνα σχετικά με τις πληρότητες ποικίλει. Σε αρκετά καταλύματα αγγίζουν το 80%, ενώ σε άλλα το 30%. Γερμανοί, Ρώσοι, Βρετανοί, Αμερικάνοι και Γάλλοι αποτελούν τις κυριότερες πηγές τουριστών. Ωστόσο, από τις αρχές Αυγούστου εκτιμάται πως η πλειονότητα των καταλυμάτων θα καταγράψει πληρότητες έως 80%.
Στις Κυκλάδες αντίθετα οι πληρότητες σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος αγγίζει το 90%, ενώ σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Σίφνος οι πληρότητες αγγίζουν το 70%. Οι τουριστικές ροές προέρχονται κυρίως από Γερμανούς, Βρετανούς, Ιταλούς και Γάλλους, ενώ πολύ χαμηλότερες πληρότητες καταγράφουν λιγότερα δημοφιλή νησιά.
Τα Επτάνησα καταγράφουν πληρότητες έως 50%, καθώς μετά το «άνοιγμα» της βρετανικής αγοράς καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος των κρατήσεων. Στα Δωδεκάνησα οι πληρότητες κυμαίνονται από 40-50%, με τους ξενοδόχους να προσδοκούν σε πληρότητες τουλάχιστον 70% από τις αρχές του επόμενου μήνα.
Αντιθέτως, χαμηλές πτήσεις καταγράφουν τα αστικά κέντρα της χώρας, ωστόσο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ορισμένα νότια προάστια παρουσιάζουν αυξημένη κινητικότητα.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η αβεβαιότητα σχετικά με τη φετινή τουριστική σεζόν έχει δώσει τη θέση της στην ελπίδα, με τους ξενοδόχους πλέον να αναφέρουν πως μαζί με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ο στόχος για το 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019, υπό συνθήκες μπορεί να επιτευχθεί.
Ωστόσο, «άγνωστος Χ» της τουριστικής σεζόν παραμένει η πανδημική κρίση και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία απειλεί με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και μείωση των τουριστικών ροών, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλους τους τουριστικούς προορισμούς.
Η παράταση της τουριστικής σεζόν θα διαδραματίσει και αυτή σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, καθώς ήδη βρισκόμαστε στη μέση της σεζόν και στην ουσία τώρα παίρνει μπροστά ο τουρισμός στη χώρα μας. Αν αυτή παραταθεί και τον Σεπτέμβριο, έως τις αρχές Οκτωβρίου, τότε η επίτευξη του στόχου του 40-50% των εσόδων του 2019, μοιάζει ρεαλιστική.