Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να κάνουν μια ρητή, δημόσια δέσμευση ότι δεν θα επιβάλουν κυρώσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες επιδίδονται σε νομότυπες συναλλαγές με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Πολλές τράπεζες αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την επανέναρξη των συναλλαγών τους με το Ιράν παρά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τις μεγάλες δυνάμεις, διότι φοβούνται ότι μπορεί να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
«Η ανοικοδόμηση της πίστης των τραπεζών στο ότι οι ΗΠΑ δεν θα επέμβουν εκ νέου στις σχέσεις τους με το Ιράν ίσως απαιτήσει ορισμένες επιπλέον διαβεβαιώσεις από μέρους των ΗΠΑ», σημείωσε ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ μιλώντας στο Chatham House του Λονδίνου.
«Δεν χρειαζόμαστε κι άλλα νομικίστικα — χρειαζόμαστε σαφείς εγγυήσεις ότι οι τράπεζες μπορούν να επιδίδονται σε επιχειρηματικές συναλλαγές με το Ιράν», συνέχισε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι αυτό θα γίνει γρήγορα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα στην εφαρμογή» της συμφωνίας.
Παρότι οι μεγάλες δυνάμεις ήραν πολλές από τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, υπάρχουν ακόμη πολλοί περιορισμοί που συνεχίζουν να τελούν σε ισχύ. Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να απαγορεύει σε Αμερικανούς υπηκόους, στις αμερικανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες να συνδιαλλάσσονται με την Τεχεράνη και απαγορεύει οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή σε δολάρια μέσω του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος. Αυτό προκαλεί μεγάλες επιπλοκές, δεδομένου του ρόλου του αμερικανικού δολαρίου στο διεθνές εμπόριο.
Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται ακόμη εξαιρετικά διστακτικές, καθώς ορισμένες, όπως η Deutsche Bank, θυμούνται τα πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί στο παρελθόν από τις αμερικανικές αρχές όταν έκριναν πως είχαν παραβιάσει τις κυρώσεις.
«Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και στη Βρετανία ήταν παραδοσιακά καλές και νομίζω ότι μπορούν να αποκατασταθούν», ανέφερε ο ΥΠΕΞ του Ιράν. «Χρειάζεται να δουλέψουμε μαζί για να προχωρήσουν και οι πολιτικές σχέσεις», πρόσθεσε.
Το Ιράν διαθέτει το 9,3% των επαληθευμένων αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως — το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Βενεζουέλα, τη Σαουδική Αραβία και τον Καναδά — και το 18,2% των αποθεμάτων φυσικού αερίου παγκοσμίως, ποσοστό υψηλότερο ακόμη και από εκείνο της Ρωσίας (17,4%), σύμφωνα με την έκδοση Statistical Review of World Energy της BP.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ