Μέχρι την περασμένη εβδομάδα τα ασφάλιστρα κινδύνου που σχετίζονταν με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ήταν σχεδόν μηδενικά γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία επισκίαζε τα πάντα. Όμως εκεί που οι πολιτικοί αναλυτές πίστευαν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κέρδιζε με σχετική άνεση την επανεκλογή του στη γαλλική προεδρεία, η Ευρώπη…ξύπνησε αυτή την εβδομάδα με τη Μαρίν Λε Πεν να λαμβάνει σε δημοσκόπηση 48,5% που είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει φτάσει ποτέ. Παράλληλα, καταγράφεται ένα ισχυρό ανοδικό ρεύμα για τον Ζακ-Λυκ Μελανσόν.
Κάπως έτσι, η εκλογική κούρσα εξελίσσεται σε ντέρμπι στην τελευταία στροφή και ξυπνούν μνήμες του 2017, όταν Μακρόν και Λε Πεν έλαβαν στον πρώτο γύρο 24% και 21,3% αντίστοιχα. Στο δεύτερο γύρο εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης, η ψαλίδα είχε ανοίξει, με τον Μακρόν να εκλέγεται τελικά Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας με 66,1% έναντι 33,9% της Λε Πεν.
Σήμερα, λοιπόν, τρεις ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξάγεται στις 10 Απριλίου, ο Μακρόν προηγείται με 26% και ακολουθεί η Λε Πεν με 22%. Αυτό που αλλάζει σε σύγκριση με το 2017 είναι ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις ο δεύτερος γύρος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του δικού μας Πάσχα 24 Απριλίου, αναμένεται να είναι ντέρμπι για γερά νεύρα. Στην πρόθεση ψήφου για τον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν προηγείται μέχρι στιγμής με 53% - 47% κατά μέσο όρο, όμως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται άνοδος των ποσοστών της Λε Πεν.
Το πόσο αμφίρροπη είναι αυτή τη στιγμή η εκλογική μάχη στη Γαλλία φαίνεται και από τον τρόπο που αντιδρούν οι αγορές. Το 2017 αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η άνοδος των ποσοστών του Εθνικού Μετώπου, του κόμματος της Λε Πεν που σήμερα ονομάζεται Εθνική Συσπείρωση. Φέτος, η Λε Πεν κοντράρεται επί ίσοις όροις για το Μέγαρο των Ηλυσίων, προκαλώντας αναταραχή στην αγορά ομολόγων.
Χθες, το spread μεταξύ του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς έφτασε στις 54 μονάδες βάσης. Είχε φτάσει στις 53 μονάδες βάσης την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στις 75 μονάδες τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία και πριν η ΕΚΤ αρχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου QE (PEPP).
Ξέρετε ποια ήταν η αμέσως προηγούμενη φορά που το spread έφτασε σε αυτά τα επίπεδα; Στις 24 Απριλίου του 2017, την επομένη δηλαδή του πρώτου γύρου των εκλογών, όταν η Λε Πεν κέρδισε τους Φιγιόν και Μελανσόν και πέρασε στον δεύτερο γύρο.
Η αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης έχει πλέον στο… DNA της, να αντανακλά τις ανησυχίες για οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά ζητήματα. Έτσι και τώρα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έφτασε χθες στο 0,68%, θυμίζοντας τον Δεκέμβριο του 2015. Βέβαια, οι ανησυχίες που αντικατοπτρίζονται στα ομόλογα δεν αφορούν μόνο στις γαλλικές εκλογές αλλά και σε ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διαδοχικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, καθώς και η έκρηξη του πληθωρισμού που καθιστά πιο πιθανή την επίσπευση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Ο κίνδυνος «Λε Πεν» φαίνεται από το γεγονός ότι τα γαλλικά ομόλογα συμπεριφέρονται τις τελευταίες δέκα ημέρες όπως τα ομόλογα της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, δεχόμενα μεγαλύτερες πιέσεις σε σύγκριση με άλλες περιόδους αναταράξεων.
Πιθανή νίκη της Λε Πεν θα τάραζε τα νερά της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, παρά το γεγονός ότι δεν ζητάει πλέον με την ίδια επιμονή την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι σχετικοί δείκτες για τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τον Sentix στο 3,3%.
Η Γαλλίδα πολιτικός θα προσπαθούσε να αλλάξει πολλά στον οικονομικό και πολιτικό ιστό της Ένωσης και θα απομακρυνόταν ακόμη περισσότερο από τις χώρες του πυρήνα, ζητώντας μεγαλύτερα περιθώρια για αμυντικές δαπάνες και μείωση του χρέους. Όπλο της σε αυτή την προσπάθεια θα ήταν η απειλή προς τις Βρυξέλλες για αναβίωση του ευρωσκεπτικιστικού κινήματος σε μία περίοδο που οι αφορμές για κοινωνικές αναταραχές είναι αυξημένες με δεδομένη την έκρηξη ακρίβειας και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.