«Ο Ερντογάν πρέπει να αλλάξει πορεία… χθες, γιατί η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με υπερπληθωρισμό», είναι το συμπέρασμα έκτακτων αναλύσεων μεγάλων επενδυτικών οίκων για τη νομισματική κρίση στην Τουρκία, με τον διάσημο οικονομολόγο Στηβ Χάνκε, καθηγητή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, να εκτιμά ότι η τουρκική λίρα έχει εισέλθει σε θανάσιμο φαύλο κύκλο.
Είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια πτώση των τελευταίων 20 ετών για το τουρκικό νόμισμα και θυμίζει τις συνθήκες που οδήγησαν στο ΔΝΤ, πριν αναλάβει την εξουσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την ακαριαία υποτίμηση στις συναλλαγές της Τρίτης, η τουρκική λίρα ανακάμπτει ελαφρώς σήμερα στις 12,39 λίρες/δολάριο, όταν χθες έφτασε έως τις 13,21 λίρες/δολάριο.
Η Societe Generale προειδοποιεί για «υπερπληθωρισμό» και χρηματοπιστωτική κρίση στην Τουρκία, όσο παραμένουν χαμηλά τα επιτόκια καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης στο νόμισμα θα οδηγήσει σε μαζική φυγή καταθετών και επενδυτών από την τουρκική λίρα.
Η αμερικανική τράπεζα Wells Fargo, από την πλευρά της, προβλέπει νέα υποτίμηση της τουρκικής λίρας πάνω από τις 13 λίρες/δολάριο μέσα στο 2022 και στις 14,5 λίρες/δολάριο στις αρχές του 2023. Σημειώνει δε, ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος με οικονομικούς συμμάχους για να περιορίσει την κατρακύλα. Παρ’ όλα αυτά, η Wells Fargo πιστεύει ότι ακόμη και αν ο Ερντογάν βρει ανταπόκριση για γραμμές στήριξης, δεν θα είναι αρκετές για να αλλάξουν την προδιαγεγραμμένη υποτίμηση της λίρας.
Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse και η Goldman Sachs τονίζουν την ανάγκη δραστικής αύξησης των επιτοκίων, από το 14% που αναμένεται να μειωθούν τον Δεκέμβριο, στο 20%. Μάλιστα, η Credit Suisse βλέπει σύντομα την ισοτιμία USDTRY στις 14 λίρες αν δεν υπάρξει αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Για να σταματήσει ο αρνητικός κύκλος η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει απότομα τα επιτόκια, υπογραμμίζει η ελβετική τράπεζα, εκτιμώντας ότι σε αυτή την περίπτωση η ισοτιμία μπορεί να υποχωρήσει έως τις 11 λίρες/δολάριο.
Τέλος, ο διάσημος «γκουρού» των αγορών Μαρκ Μόμπιους, εκτιμά ότι η Τουρκία ίσως δεν είναι η μοναδική αναδυόμενη οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο νομισματικής κρίσης, με φόντο την αλλαγή πλεύσης της Fed για τα επιτόκια, εξέλιξη που δυναμώνει το δολάριο. Ο ίδιος τονίζει ότι έχει επενδύσει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία αλλά έχουν έσοδα σε δολάρια και ευρώ, που συνεπάγεται ότι εμφανίζουν πολύ καλές επιδόσεις γιατί τα κόστη τους είναι πολύ χαμηλότερα.