Ανάμεικτα συναισθήματα φέτος προκαλεί το δώρο Χριστουγέννων. Εργοδότες με… ρολά κατεβασμένα αγωνιούν για το πώς θα καταβάλλουν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το κομμάτι του δώρου που τους αναλογεί. Μπορεί –τουλάχιστον για τις περιπτώσεις των εργαζομένων που μπήκαν σε αναστολή- να είναι μικρότερο από πέρυσι δεν παύει όμως να είναι ένας «13ος μισθός» μέσα σε πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης από την άλλη, θα βρουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ένα ποσό που θα ξεπερνά το ένα μηνιάτικο. Αυτοί θα είναι και οι κερδισμένοι των φετινών Χριστουγέννων. Μπορεί να πάρουν το δώρο από δύο καταθέτες –τον εργοδότη και το ελληνικό Δημόσιο- μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τις 12 Ιανουαρίου για να συγκεντρώσουν ολόκληρο το ποσό, στο τέλος όμως θα πάρουν το «κάτι παραπάνω».
Αντίθετα, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θα δουν τη ζημιά από την αναστολή της σύμβασης εργασίας να αποτυπώνεται και στο ύψος του δώρου Χριστουγέννων το οποίο δεν θα φτάσει σε έναν ολόκληρο μισθό όπως πέρυσι. Υπάρχει και μια κοινωνική ομάδα που θα λάβει δώρο Χριστουγέννων εκτός… προγράμματος. Οι υγειονομικοί, οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία και το νοσηλευτικό προσωπικό θα λάβουν –σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες- ένα έκτακτο bonus ύστερα από σχετική απόφαση του πρωθυπουργού η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στα επόμενα 24ωρα. Αντίθετα, οι άλλοι «υποψήφιοι» που είχαν θέσει υποψηφιότητα το τελευταίο διάστημα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, φαίνεται ότι θα μείνουν τελικώς με το… παράπονο.
Κάπως έτσι, οριστικοποιείται η κατάσταση με το φετινό δώρο Χριστουγέννων. Σήμερα, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες καταβολής από το δημόσιο του τμήματος του δώρου που αντιστοιχεί στο Δημόσιο. Οι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να υπολογίσει το κάθε λογιστήριο θα είναι οι εξής:
1. Ο εργοδότης πληρώνει δώρο Χριστουγέννων για όλες τις ημέρες πραγματικής εργασίας από την 1η Μαίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο εξής. Κανονικά, το δώρο υπολογίζεται με βάση το ημερομίσθιο της 10ης Δεκεμβρίου. Είναι πιθανό χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται τη συγκεκριμένη ημέρα σε αναστολή. Έτσι, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε ο υπολογισμός να γίνει με βάση το τελευταίο κανονικό ημερομίσθιο καθώς σε διαφορετική περίπτωση το δώρο των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα θα πιάσει πάτο. Η πληρωμή του δώρου γίνεται στις 21 Δεκεμβρίου ενώ η μη καταβολή συνιστά αδίκημα που διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου (και φέτος παρά την πανδημία).
2. Το Δημόσιο, πληρώνει δώρο για όλες τις ημέρες της αναστολής. Πληρώνει με βάση τα 534 ευρώ για όλες τις ημέρες πλην των ημερών της αναστολής του Νοεμβρίου όπου εκεί η βάση υπολογισμού είναι τα 800 ευρώ. Η πληρωμή από το δημόσιο θα γίνει σε δύο δόσεις: Εως 21 Δεκεμβρίου για το διάστημα έως και το τέλος Νοεμβρίου και από τις 12 Ιανουαρίου για τις ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου.
Λόγω του ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στο δώρο θα γίνει επί της βάσης των 534 ή 800 ευρώ, το δώρο για όποιον μπήκε σε αναστολή για λίγες ή πολλές ημέρες θα είναι ψαλιδισμένο. Εκτός και αν είναι εργαζόμενος που παίρνει λιγότερα από 534 ευρώ τον μήνα. Σε αυτή την περίπτωση, η αναστολή θα τον ευνοήσει.
Η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς αναμένεται ότι θα γίνει με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που έγινε και το Πάσχα. Μένει να αποφασιστεί αν θα καταβληθεί μισός μισθός όπως το Πάσχα ή ένας ολόκληρος ως έναν κανονικό δώρο Χριστουγέννων. Στην μια περίπτωση το κόστος είναι 90 εκατ. ευρώ και στη δεύτερη 180 εκατ. ευρώ.