Χωρίς να αναμένεται η λήψη νέων μέτρων κατά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, ο πρόεδρός της Mario Draghi ενδέχεται να αξιοποιήσει τη συνέντευξη Τύπου για επισημάνει ότι τα αρνητικά επιτόκια, τα φθηνά τραπεζικά δάνεια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 17 τρισ. ευρώ, αρκούν για να τονωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Οι προσδοκίες για την άνοδο των τιμών εξακολουθούν να είναι περιορισμένες, αλλά δείκτες όπως της ανεργίας και του παραγωγικού κενού, παρέχουν στον πρόεδρο της ΕΚΤ μία πιο πειστική θέση.
«Ο Draghi μπορεί να επωφεληθεί από την ανθεκτικότητα της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε ο Gilles Moec, οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch στο Λονδίνο. «Τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο λογικά θα πρέπει λογικά να λειτουργήσουν σταδιακά», επισήμανε.
Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα παραπάνω από τεσσάρων ετών, το Φεβρουάριο, στο 10,3%. Παρόλο που πρόκειται για περισσότερο από το διπλάσιο σε σχέση με τις ΗΠΑ και ανέρχεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε περιφερειακά κράτη, όπως η Ισπανία, μειώνεται γρηγορότερα από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Συγκεκριμένα, είναι κοντά στο να εξαλείψει την άνοδό του από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, η οποία κόντεψε να αποσυνθέσει τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πολιτική της σήμερα στη Φρανκφούρτη, στις 13:45 τοπική ώρα, με τον Mario Draghi να μιλά στους δημοσιογράφους 45 λεπτά αργότερα.
Οικονομολόγοι, σε έρευνα του Bloomberg, προβλέπουν ότι το επιτόκιο αναφοράς θα παραμείνει μηδενικό και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο - 0,4%. Και τα δύο είχαν μειωθεί κατά την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ οι αγορές ομολόγων είχαν αυξηθεί κατά ένα τρίτο, σε 80 δισ. ευρώ το μήνα.
Ο M. Draghi συνηθίζει να υποστηρίζει ότι τα νομισματικά μέτρα του έχουν άμεσο αντίκτυπο. Το Μάρτιο του 2015, έξι εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του πακέτου που συμπεριλάμβανε την ποσοτική χαλάρωση, είχε πει ότι υπήρξε άμεσα θετική επίδραση στις πιστωτικές συνθήκες, πριν καν αρχίσουν οι αγορές ομολόγων.
Οι πιστωτικές συνθήκες ενδέχεται να εξομαλυνθούν ακόμα περισσότερο, καθώς υλοποιούνται οι πτυχές της τελευταίας δέσμης μέτρων τόνωσης της ΕΚΤ. Ένα δεύτερο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δανεισμού των τραπεζών, γνωστό ως TLTRO-2, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, είναι πιθανό να τις οδηγήσει στο να αγοράζουν χρήματα από την ΕΚΤ με τα οποία θα δανείζουν στην πραγματική οικονομία. Η αγορά εταιρικού χρέους αναμένεται επίσης να ενισχυθεί όταν η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει τέτοιους τίτλους, υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2016, με πολλές από τις τεχνικές λεπτομέρειες του να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμη.