Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Οι πολλαπλές εστίες αβεβαιότητας που θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και στέλνουν κύματα νευρικότητας και ανησυχιών στις αγορές... χάλασαν το πανηγυρικό κλίμα που θα ήθελε ο Μάριο Ντράγκι να επικρατεί την ημέρα που ανακοίνωσε το οριστικό τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.
Αν οι συνθήκες ήταν καλύτερες σήμερα, χωρίς τους κινδύνους του προστατευτισμού, του Brexit, της Ιταλίας και της γενικότερης τάσης δημοσιονομικής «αντίδρασης» στην Ευρώπη, ο Ιταλός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έστηνε σήμερα πάρτι – λίγες μόνο ημέρες από τα 20ά γενέθλια του ευρώ - ότι εκείνος έσωσε το κοινό νόμισμα και θωράκισε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Οι κίνδυνοι, ωστόσο, είναι σοβαροί. Το Brexit και άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Σύμφωνα με τον Ντράγκι, τα ανοιχτά μέτωπα αυξάνουν τη γενικότερη αβεβαιότητα, η οποία επηρεάζει την εμπιστοσύνη, εξέλιξη που πλήττει τις επενδυτικές κινήσεις των επιχειρήσεων.
Όμως ο «Super Mario» δεν θα μπορούσε να μην ρίξει τα... καρφιά του, καθώς πολλές από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφορούσαν τη σημασία του QE και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων κινδύνων.
Με λίγα λόγια ο Ντράγκι... παραδέχθηκε εμμέσως ότι έσωσε το ευρώ και κάλεσε τους πολιτικούς να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες της ΕΚΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντράγκι χαρακτήρισε την τραπεζική ένωση το πιο σημαντικό κομμάτι για να ολοκληρωθεί η νομισματική ένωση, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στη διαδικασία και δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις.
Μ. Ντράγκι: Τέλος στο QE - Ομόφωνη η απόφαση
Τέλος και επίσημα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοινώνοντας ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) θα λήξουν τον Δεκέμβριο του 2018.
Σχεδόν 4 χρόνια έπειτα από την έναρξη του προγράμματος, η συνολική αξία του οποίου έφτασε στα 2,6 τρισ. ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σημείωσε πως σε κάποιες περιπτώσεις το QE ήταν ο μόνος οδηγός ανάκαμψης, τονίζοντας πως η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Ωστόσο, ανέφερε ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να χρειάζονται για τη στήριξη των τιμολογιακών πιέσεων και του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.
Παράλληλα, ανέφερε πως η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα έσοδα των τίτλων που έχει ήδη αγοράσει, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα χρειαστεί.
Όσον αφορά τα επιτόκια, δήλωσε ότι θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής σύγκλιση του πληθωρισμού στο στόχο μεσοπρόθεσμα.
Διαβάστε ακόμα: