Ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τα εισοδήματα των Ευρωπαίων
DBRS

Ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τα εισοδήματα των Ευρωπαίων

Το κόστος της ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται, ο πληθωρισμός επιμένει και τα εισοδήματα των Ευρωπαίων θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται αναφέρει η DBRS σε έκθεσή της. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές οι πληθωριστικές πιέσεις προέρχονται κυρίως από το κόστος ενέργειας, αλλά και το κόστος δανεισμού που δέχονται οι καταναλωτές. Σύμφωνα με την DBRS, ο COVID-19 διέκοψε την τάση απομόχλευσης των καταναλωτών στη ζώνη του ευρώ, η οποία ωστόσο άρχισε να επανέρχεται το τρίτο τρίμηνο του 2020, καθώς η αύξηση του εισοδήματος ανέκαμψε.

 

Mάλιστα η DBRS επισημαίνει ότι μισθοί και εισοδήματα άρχισαν να αυξάνονται μετά την πανδημική κρίση, αντισταθμίζοντας μερικώς την αύξηση του πληθωρισμού. Στα θετικά στοιχεία που σημειώνουν οι αναλυτές είναι πως οι Ευρωπαίοι χάρη στα προγράμματα κρατικής στήριξης συσσώρευσαν αποταμιεύσεις και μείωσαν τις δαπάνες τους ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Κάτι που μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο πλέον οι αποταμιεύσεις φτάνουν στα προ πανδημίας επίπεδα. 

 

Σε ό,τι αφορά στους μισθούς συνεχίζουν να αυξάνονται και η ανεργία έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά το 2022, τονίζοντας ωστόσο πως αν και αναμένεται να αυξηθεί, η αγορά εργασίας στη ζώνη του ευρώ είναι ανθεκτική. 

 

«Οι ισολογισμοί των νοικοκυριών θα επιβαρυνθούν από το αυξημένο κόστος δανεισμού και τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας που συμβάλλουν στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Arnaud Journois, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαϊκών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων.

Παράλληλα ο Carlo Capuano, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Διεθνών Αξιολογήσεων πρόσθεσε ότι οι οι προηγούμενες βελτιώσεις στην απομόχλευση χρέους, οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μια μέχρι στιγμής ανθεκτική αγορά εργασίας θα μετριάσουν τον αντίκτυπο της χαμηλότερης αγοραστικής δύναμης.

Τέλος οι αναλυτές επισημαίνουν πως  ένα σημαντικό ποσό ρευστών περιουσιακών στοιχείων θα μετριάσει σε κάποιο βαθμό τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους ζωής, καθώς η αύξηση των πραγματικών μισθών γίνεται αρνητική.