Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μια φορά και ένα καιρό ο Χότζας αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και μετά από πολλά αποφάσισε να τα λύσει. Σκέφτηκε το ένα, σκέφτηκε το άλλο και τελικά εκεί που απελπίζονταν του ήρθε μια λαμπρή ιδέα: να μειώσει το φαγητό του γαϊδάρου του!
Μείωσε λοιπόν την τροφή του γαϊδάρου από τέσσερις μερίδες κριθάρι σε τρεις. Ο γάιδαρος, φώναξε, ξαναφώναξε, αλλά τι να κάνει: έτρωγε αυτό που υπήρχε και έκανε αδιαμαρτύρητα του δουλειά του. Ο γάιδαρος έχασε λίγο βάρος αλλά έκανε τις αναγκαίες δουλείες μια χαρά. Τα οικονομικά του Χότζα δεν βελτιώθηκαν και λίγες εβδομάδες μετά ο Χότζας είχε μια ακόμη εξαιρετική ιδέα: αφού το γαϊδούρι τα κατάφερνε μια χαρά γιατί να μην μειώσει την τροφή του σε δύο μερίδες κριθάρι; Έτσι, θα έλυνε τα προβλήματά του.
Οι μέρες κυλούσαν και ο Χότζας, σίγουρος ότι ο γάιδαρος αντέχει μείωσε σε μια κούπα κριθάρι την τροφή του. Ο γάιδαρος είχε γίνει πετσί και κόκαλο αλλά συνέχισε να κουβαλά τον Χότζα στην πλάτη του. Λίγο μετά ένα πρωί ο Χότζας, ανίκανος να λύσει τα οικονομικά του προβλήματα, σκέφτηκε: ε αφού έχει αντέξει ο γάιδαρος μέχρι τώρα θα αντέξει και με μισή μερίδα.
Το δύστυχο ζώο εξακολουθούσε να επιβιώνει, κάτι που προκάλεσε ενθουσιασμό στον Χότζα και αποφάσισε να μην το ταΐζει καθόλου. Λίγες ημέρες φυσικά το ζώο άφησε την τελευταία του πνοή, συγκλονίζοντας τον Χότζα και προκαλώντας του μεγάλη στεναχώρια: «Τι ατυχία!», φώναξε, «πάνω που έμαθα το γάιδαρο να μην τρώει, ψόφησε!».
Η μείωση της κατανάλωσης που εν πολλοίς οφείλεται στα σκληρά μέτρα του εφαρμόσθηκαν στις αρχές τους έτους είχαν αντίκτυπο στον προϋπολογισμό. Οι φορολογούμενοι όπως προκύπτει από τα στοιχεία δεν αντέχουν άλλους φόρους, ξοδεύουν λιγότερα καθώς έχει συρρικνωθεί το εισόδημα τους και φοροδιαφεύγουν, προκειμένου να πληρώσουν λιγότερες εισφορές.
Και δυστυχώς εάν πέσει έξω ο προϋπολογισμός θα απαιτηθούν νέα μέτρα, τα οποία θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για να κλείσουν οι τρύπες.
Όπως φαίνεται το μείγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτυγχάνει κάτι που φαίνεται από τα μειωμένα φορολογικά έσοδα του πρώτου διμήνου και συγκεκριμένα από τη μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και τη μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα μέτρα που υπολογίζονται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ. Η προσφιλής τακτική της παρούσας κυβέρνησης δεν είναι άλλη από την αύξηση της φορολογίας καθώς ο εξορθολογισμός του δημοσίου δεν αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης για αυτήν καθώς «χτυπάει» στο εκλογικό της πελατειακό σύστημα.
Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δεν έπεσαν σαν κεραυνός στο οικονομικό επιτελείο. Τα σημάδια είχαν ληφθεί από τον Ιανουάριο από τις έρευνες που είχαν δημοσιοποιηθεί όπως για παράδειγμα της IRI, σύμφωνα με τα οποία
την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου καταγράφηκε εντυπωσιακή υποχώρηση της αξίας πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, κατά 15%.
Οι αύξηση των έμμεσων φόρων σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, οι νέες ασφαλιστικές εισφορές και η παρατεταμένη αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ενισχύεται από τη συγκυρία της πολιτικής αστάθειας συνολικά στην Ευρώπη, συνθλίβουν περαιτέρω την κατανάλωση.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη των στόχων για τα δημοσιονομικά μεγέθη, ειδικά, μάλιστα, εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα ή εάν αυτή τερματιστεί μεν, με μέτρα, όμως, που θα προκαλούν περαιτέρω περικοπές στο εισόδημα.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους «δεν θα πάει καλά. Θα είναι ύφεση ή στο μηδέν». Η αρνητική αυτή εξέλιξη θα συμπαρασύρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή όλο το έτος καθιστώντας το στόχος για ανάπτυξη 2,7% δύσκολο, διότι «η κατανάλωση δεν θα αυξηθεί τόσο πολύ, οι επενδύσεις δεν θα αυξηθούν τόσο πολύ όσο έχουμε εκτιμήσει. Επομένως, θα πάμε σε κάτι λιγότερο, μέχρι 1%».
Ακόμα και τα νέα μέτρα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με μείωση του αφορολόγητου ορίου, των συντάξεων κ.λ.π. αν και αφορούν το 2019 και το 2020 αναμένεται να επηρεάσουν την οικονομία το 2017. Ήδη οι επιχειρήσεις είναι «κουμπωμένες» έχουν ξεκινήσει να πληρώνουν με επιταγές μακράς διάρκειας, επιθυμώντας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να διατηρούν τη ρευστότητα τους. Η παραγγελίες έχουν μειωθεί, καθώς τα νοικοκυριά περιορίζουν τις ανάγκες τους λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους και υπό τον φόβο νέων μέτρων.
Ταυτόχρονα, τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς πέρυσι άλλαξε η φορολογική κλίμακα και η κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης επί τα χείρω αναγκάζουν τους φορολογούμενους να ξοδεύουν λιγότερα.