Tου Χρήστου Ν. Κώνστα
Το Φθινόπωρο του 2017, ο Πόουλ Τόμσεν με τον “αέρα” του επόπτη δανειστή, επέμενε πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν οπωσδήποτε ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 10 έως 12 δισ. ευρώ.
Η πρόταση Τόμσεν απορρίφθηκε μετά βδελυγμίας από την Ελληνική Κυβέρνηση και τους “Ευρωπαίους” των “θεσμών”.
Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναζητά τρόπους για να χρηματοδοτήσει το “όχημα ειδικού σκοπού” που θα μπορούσε να αφαιρέσει ένα μέρος του βάρους των “κόκκινων δανείων” από τις τράπεζες προκειμένου να αποφύγει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο Πόουλ Τόμσεν χαιρέκακα θα επικαλεσθεί τα πρόσφατα “stress test” των Τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτρέψει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να αναζητήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για το “τραπεζικό σχήμα”, από τα... χρήματα του τρίτου Μνημονίου που τόσο γενναιόδωρα επέστρεψε η κυβέρνηση στο Λουξεμβούργο...
Στη σημερινή τους συνάντηση, η Κριστίν Λαγκάρντ λειτουργώντας θεσμικά θα θέσει δύο ζητήματα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο: Ιδιωτικοποιήσεις και “Κόκκινα Δάνεια”.
Το ΔΝΤ αυτή την εποχή λειτουργεί ως “μεγάφωνο” των αγορών στο ελληνικό ζήτημα. Η κυβέρνηση καθυστερεί τις ιδιωτικοποιήσεις και αδρανεί στο θέμα των τραπεζών, οι αγορές τιμωρούν την ασυνέπεια.
Ο Υπουργός Οικονομικών με το ένα και μοναδικό, το πραγματικό σχέδιο Προϋπολογισμού ανά χείρας θα προσπαθήσει να πείσει για την μη αναγκαιότητα περικοπής των συντάξεων.
Ο Ε. Τσακαλώτος θέλει να απαλλαγεί από την πίεση του ΔΝΤ προ-πληρώνοντας 4-5 δισ Ευρώ αλλά γι'' αυτό χρειάζεται την έγκριση του ESM, για να έχει πρόσβαση στο “μαξιλάρι ασφαλείας”.
Η Κριστίν Λαγκάρντ θα επιμείνει στη θέση της: Τα χρήματα από την περικοπή των συντάξεων πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των νεώτερων γενιών που υποφέρουν από την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς.
Προφανώς η συνάντηση Τσακαλώτου Λαγκάρντ δεν θα έχει αίσιο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει επαφή. Δεν υπάρχει συνεννόηση.
Το πρόβλημα είναι ότι τις απόψεις Τσακαλώτου ενστερνίζονται ο απερχόμενος Μοσκοβισί και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών που θέλουν “το κεφάλι τους ήσυχο” μέχρι τις ευρωεκλογές.
Αντιθέτως, τις εκθέσεις του ΔΝΤ τις διαβάζουν με προσοχή οι αγορές που σήμερα χτυπούν το νταούλι για να χορεύει η ελληνική κυβέρνηση...