Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Για την τρίτη προσπάθεια σε κάθε εγχείρημα η λαϊκή σοφία έχει καταλήξει σε …διάφορα συμπεράσματα. Άλλοτε ότι είναι …καλή και άλλοτε …φαρμακερή. Στην Εθνική Τράπεζα, πάντως, θεωρούν ότι η τρίτη απόπειρα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα στεφθεί με επιτυχία. Και ποντάρουν γι' αυτό στην αδιαμφισβήτητη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος από τη νέα κυβέρνηση, που ήδη φέρνει «κοντά» στη διαδικασία, ενδιαφέροντα ονόματα υποψηφίων. Παράλληλα βέβαια μετά από δύο… φαρμακερές διαδικασίες, έχουν προετοιμάσει και το εγχείρημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στις 26 Σεπτεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να ξεκινήσει τη νέα διαδικασία πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και η ημερομηνία που ορίστηκε για την έναρξη της διαδικασίας είναι η 14η Οκτωβρίου. Στόχος και πάλι είναι η πώληση έως και του 80% της εταιρείας, με τον πήχη να ανεβαίνει στο επίπεδο των 800 εκατ. ευρώ. Η πώληση της ασφαλιστικής, συνιστά μια (μνημονικής προελεύσεως) υποχρέωση της τράπεζας προκειμένου να βελτιώσει τους κεφαλαιακούς-εποπτικούς της δείκτες.
Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά, η σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς, συνίσταται στο ότι θα αξιολογηθεί η αξιοπιστία των ενδιαφερομένων (και η ύπαρξη των κεφαλαίων τους) στην πρώτη φάσης της διαδικασίας (δηλαδή πριν τις δεσμευτικές προσφορές) ώστε να αποφευχθούν οι αστοχίες των προηγουμένων, Ιδιαίτερα δε, περιπτώσεις σαν της πρώτης διαδικασίας με την Exin Group και το fund του John Calamosόπου μετά την ανάδειξή τους ως προτιμητέου αναδόχου, αποδείχθηκε ότι τα κεφάλαια …απλά δεν υπήρχαν.
Στο «πεδίο» των ενδιαφερομένων το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πολλά και «ηχηρά» ονόματα, ιδιαίτερα από τον χώρο των μεγάλων επενδυτικών «σπιτιών» που δραστηριοποιούνται το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Στην Ασφαλιστική, οι πληροφορίες, αναφέρουν ότι θα προτιμούσαν ο αγοραστής να είναι κάποια μεγάλη εταιρεία του ασφαλιστικού κλάδου, όπως για παράδειγμα η Allianz, με την οποία υπήρξαν επαφές τους προηγούμενους μήνες. Με το ενδιαφέρον αυτό, όμως να μην επανέρχεται το τελευταίο διάστημα –εκτός εάν αυτό συμβεί τις προσεχείς ημέρες- η διαδικασία «εστιάζει» στους σημαντικούς διεθνείς παίκτες που «τσεκάρουν» την Ασφαλιστική.
Το ενδιαφέρον δεν είναι ακόμη επίσημο –άλλωστε θα καταγραφεί μετά την έναρξη της διαδικασίας, αλλά οι πληροφορίες φέρουν μεταξύ των εν δυνάμει μνηστήρων, το fundFairfax (μεγαλομέτοχο της Eurobank), την κινεζική Fosun, αλλά και τα κεφάλαια του CVC Capital που πρωταγωνιστεί στο χώρο της υγείας μετά την εξαγορά του Metropolitan, του Ιασώ General και του Υγεία. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν μεταξύ των ενδιαφερομένων και ένα ακόμη fund.
Το ενδιαφέρον του CVC, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι μία κίνηση μεγάλης κλίμακας. Το αμερικανικό fund που δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του να επεκταθεί στον ασφαλιστικό κλάδο, είναι ήδη ο πρωταγωνιστής και ο σημαντικότερος παίκτης στο χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Η περίπτωση του Fairfax είναι πιο περίπλοκη, καθώς το fund διατηρεί ήδη το πλειοψηφικό πακέτο της Eurolife. Έτσι, το ενδεχόμενο μιας κίνησης στην Εθνική Ασφαλιστική θα μπορούσε να προσκρούσει σε θέματα ανταγωνισμού. Πηγές, που υποστηρίζουν το ενδιαφέρον του fund αναφέρουν όμως ότι σε περίπτωση που αυτό εκφραστεί, θα συνδυαστεί με σχεδιασμό που θα αποφύγει τον συγκεκριμένο σκόπελο.
Η Fosun από την πλευρά της, πρωταγωνίστησε στη δεύτερη απόπειρα, πώλησης της Ασφαλιστικής, αλλά δεν πέρασε στην τελική φάση, όπου προκρίθηκε το (επίσης κινεζικό) fund Gongbao, με τη διαδικασία να μην καταλήγει σε αποτέλεσμα, καθώς η Εθνική απέρριψε την εγγυήτρια τράπεζα. Η Fosun που έχει κατηγορηθεί για κινήσεις που δεν ολοκληρώνονται, επανήλθε με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της στην Αθήνα προ ημερών, όπου και επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της τόσο για την Ασφαλιστική, όσο και για άλλες επενδυτικές κινήσεις.
Ανεξάρτητα από τους μνηστήρες, τόσο στην Εθνική, όσο και στην Ασφαλιστική, πρώτιστης σημασίας θεωρείται η «θωράκιση» της διαδικασίας ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Για το λόγο αυτό προκρίνουν και μια διαδικασία βάσει της οποίας η αξιολόγηση θα γίνει μετά το proofoffunds και αφού έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές. Εφόσον από τη διαδικασία δεν προκύψει αξιόπιστος επενδυτής, θα προχωρήσει το planBμε διάθεση μετοχών.
Ο χρόνος, πάντως, πιέζει. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχε δώσει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές και έως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 να έχει υπογραφεί σύμβαση για την πώληση του 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής. Διαδικασίες που μπορεί να πάρουν μικρή παράταση εφόσον ο πρώτος γύρος εξελιχθεί ομαλά…