Του Γιώργου Φιντικάκη
Σχήμα και όλο πιο σαφή μορφή αρχίζει να παίρνει η επόμενη ημέρα για την ΔΕΗ, η πώληση μονάδων της οποίας αναδεικνύεται όχι μόνο σε ένα από τα επίδικα της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού, αλλά απαιτείται πλέον να γίνει και με διαδικασίες fast track.
Δίχως να είναι ακόμη σαφές αν πρόκειται για τεχνητή κορύφωση της πίεσης ενόψει και του σημερινού Eurogroup στην λογική "αυξάνω τον πήχη των απαιτήσεων, προκειμένου να κερδίσω περισσότερα", το θέμα είναι ότι το κείμενο που έχει αποσταλεί από την τρόικα στην κυβέρνηση περιλαμβάνει μέχρι και "οδικό χάρτη" με πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα.
Τα βήματα που προβλέπει αυτός ο "οδικός χάρτης" απορρέουν από την παραδοχή ότι κατά την αξιολόγηση του προσεχούς Ιουνίου, οι δημοπρασίες ρεύματος δεν θα έχουν φέρει τα αναμενόμενα ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, και άρα απορρίπτονται ως μέσο για το άνοιγμα της αγοράς.
Τούτο σημαίνει ότι από τον Ιούλιο και μετά θα ενεργοποιηθεί άμεσα το εναλλακτικό δομικό μέτρο της συμφωνίας για πώληση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με αυτό τον σχεδιασμό, θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο η ελληνική πλευρά να έχει πραγματοποιήσει market test προκειμένου να διαπιστώσει το ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών, και βάσει αυτού να καθορισθεί ο αριθμός και η σύνθεση των "πακέτων" μονάδων που θα βγουν προς πώληση. Ακολούθως, μέχρι το Νοέμβριο θα πρέπει να έχει κατατεθεί από τους υποψηφίους η εκδήλωση ενδιαφέροντος, και μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 να έχουν υποβληθεί από αυτούς οι δεσμευτικές προσφορές. Τέλος, πρέπει η υπογραφή των συμβάσεων αγοραπωλησίας να έχει γίνει μέχρι το Μάρτιο του 2018, και το οικονομικό κλείσιμο της διαδικασίας να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2018.
Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι οι αγοραστές των μονάδων δεν μπορούν να έχουν ουδεμία σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο (σ.σ.: αποκλείονται δηλαδή σχήματα όπου συμμετέχει μετοχικά το Δημόσιο), ούτε επιτρέπονται πιθανές συμπράξεις της ΔΕΗ σε κοινοπραξίες όπου η επιχείρηση θα διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή.
Στην πλειονότητά τους οι ελληνικές προτάσεις για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού έχουν απορριφθεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν αποδέχονται το σχέδιο του επικεφαλής της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκη, για πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ μέσω θυγατρικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση των μεριδίων. Ούτε και φέρονται να θεωρούν τις δημοπρασίες πώλησης ρεύματος ως αποτελεσματικό μέτρο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στα επίπεδα του 50% ως το 2020.
Τα ενεργειακά είναι πολύ πιθανόν να συζητηθούν σήμερα κατά τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης στο Βερολίνο με την γερμανίδα ομόλογό του Brigitte Zypries. Ο υπουργός που βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σχετικά με την αξιολόγηση της πορείας της "ενεργειακής μετάβασης", είναι πολύ πιθανό ωστόσο να συζητήσει με την γερμανίδα ομόλογό του και την κλιμάκωση των πιέσεων από τους δανειστές για πώληση μονάδων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης στενεύουν, και ότι η μόνιμη μέχρι σήμερα επωδός του κ. Σταθάκη ότι "δεν είναι τα ενεργειακά που θα μπλοκάρουν την αξιολόγηση" έχει δώσει τη θέση της σε μια αγωνιώδη αναζήτηση πολιτικής λύσης, όπως συμβαίνει κάθε φορά που η τρόικα στυλώνει τα πόδια.
Αναζητείται επομένως πολιτική παρέμβαση και δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ενημερωθεί για το αδιέξοδο στα ενεργειακά και ο Πρωθυπουργός προκειμένου να παρέμβει σε υψηλότερο επίπεδο, ώστε οι εκπρόσωποι των πιστωτών να άρουν τις πιέσεις τους για πώληση μονάδων.
Φωτογραφία: SOOC