Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Όφελος ύψους 1,35 δισ. ευρώ θα έχουν οι επιχειρήσεις από τη μείωση και μόνο του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 20% που υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κίνητρο το οποίο συνδυαζόμενο με τη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη, θα οδηγήσει όλες τις επιχειρήσεις να παρουσιάζουν υψηλότερα κέρδη, να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους με στόχο την αύξηση των κερδών τους, και εν τέλει να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η εξέλιξη αυτή βοηθά στην αύξηση των θέσεων εργασίας αφετέρου αλλά και στο να εκτοξευτεί η οικονομία από την αναιμική ανάπτυξη του 1,4% και μάλιστα με μηδενική ιδιωτική κατανάλωση προερχόμενη σχεδόν αποκλειστικά από την αύξηση της φορολογίας.
Αυτό που δυσκολεύεται να καταλάβει η κυβέρνηση σήμερα ότι χωρίς μειώσεις φόρων δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη το υποσχέθηκε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ αντιλαμβανόμενος, όπως και οι θεσμοί, ότι είναι αναγκαία η δραστική μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις.
Μάλιστα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο προβλεπόταν η μείωση των συντελεστών των επιχειρήσεων από τα 29% στο 26% το 2019 ωστόσο, ο κ. Τσίπρας στην προσπάθεια διατήρησης της εξουσίας αποφάσισε χωρίς μάλιστα να έχει και η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσκαλώτου, όπως λένε οι φήμες, να δώσει και φέτος κοινωνικό μέρισμα.
Έτσι λοιπόν από τρεις μονάδες τελικά ο κ. Τσίπρας υπόσχεται μόνο μία μονάδα μείωσης του συντελεστή των επιχειρήσεων, ενώ διατηρεί στα ίδια επίπεδα τον συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών στο 15%.
Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μείωση του εν λόγω συντελεστή στο 5%, κίνηση ιδιαίτερα σημαντική καθώς μπορεί ευκολότερα αυτός ο συνδυασμός να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Πάντως πληροφορίες από την οδό Πειραιώς αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές στους επιχειρηματίες ότι εφόσον δεν αυξηθούν τα έσοδα των επιχειρήσεων από την κίνηση αυτή και γενικότερα εάν δεν διατηρηθούν στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα τα έσοδα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων θα επαναφέρει τους συντελεστές στα σημερινά επίπεδα.
Και οι δύο μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων θα οδηγήσουν σε όφελος άνω των 2 δισ. ευρώ ετησίως για τις επιχειρήσεις το οποίο όμως όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς δεν θα έχει καμία επίπτωση στα έσοδα καθώς θα τονωθεί η οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας εξέλιξη ιδιαίτερα θετική και για το ασφαλιστικό, καθώς θα μεγεθυνθεί το εργατικό δυναμικό που θα στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα και κατ' επέκταση τις αποδοχές των σημερινών συνταξιούχων.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ειδικά την περίοδο 2015-2016 κόντρα σε όλες τις τάσεις αυξήθηκαν υπέρμετρα φόροι και εισφορές, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πρώτη στις αυξήσεις φόρων μεταξύ των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της φορολογίας (Τax Policy Reforms 2018) αναφέρει ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αυξήθηκαν την προαναφερθείσα διετία κατά περίπου τρεις εκατοστιαίες μονάδες με τη δεύτερη χώρα να είναι η Ολλανδία με σχεδόν το μισό ρυθμό αύξησης.
Μάλιστα, οι περισσότερες χώρες του κόσμου προχώρησαν την τελευταία δεκαετία σε σημαντικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις πλην της Ελλάδας, η οποία αντίθετα αύξησε τους συντελεστές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.