Η λήξη του μνημονίου δεν συνεπάγεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να εφαρμόζει όποια πολιτική θέλει μετά τον Αύγουστο ή να πάρει πίσω τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει και αυτό φαίνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τις παρεμβάσεις του ΔΝΤ, σε μία περίοδο μάλιστα που τεχνικά το Ταμείο βρίσκεται εκτός προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκαταλείπει τη... χαλαρή στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια της 3ης αξιολόγησης και επιστρέφει στις αρχές Μαΐου στην Αθήνα για να ζητήσει επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019 και «πάγωμα» των πακέτων με τα θετικά μέτρα τόσο για το 2019 όσο και για το 2020.
Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει από την πλευρά της ότι δεν θα «αντέξει» πολιτικά την ταυτόχρονη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων από την 1/1/2019, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιμένουν να δουν τα... νούμερα για να τοποθετηθούν επί του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των καλών και των κακών μέτρων. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς οι θεσμοί δεν πρόκειται να αποφανθούν πριν πάρουν στα χέρια τους τα στοιχεία για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2017 αλλά και τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Τα μεν στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα είναι διαθέσιμα στις 23 Απριλίου, λίγες ημέρες πριν επανέλθουν στην Αθήνα οι θεσμοί για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Όμως, τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμα πριν από τις 4 Ιουνίου, τη στιγμή που Κομισιόν, ESM, ΔΝΤ και ελληνική κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει ότι η πλήρης συμφωνία επί του ελληνικού ζητήματος πρέπει να επέλθει μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.
Το πρέσινγκ που θα υποστεί η κυβέρνηση τον Ιούνιο θα είναι ασφυκτικό, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες -πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου- θα πρέπει να κλείσουν όλα τα «μέτωπα» που συνδέονται με το ελληνικό ζήτημα.
Παρά την αισιοδοξία που εξέφρασαν χθες οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μετά τη λήξη του Eurogroup, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στους θεσμούς και την Ε.Ε., με το ΔΝΤ να πιέζει για επιβολή των νομοθετημένων μέτρων, μείωση συντάξεων και αφορολογήτου ορίου, όλων μαζί το 2019 και όχι σταδιακά το 2019 και το 2020 όπως θα ήθελε η Κομισιόν.
Σε ότι αφορά τα αντίμετρα, το ΔΝΤ διαφωνεί με την Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα να αντιτίθεται στην εφαρμογή των αντίμετρων, στα οποία υπολογίζει η κυβέρνηση ώστε να μειώσει το πολιτικό κόστος των επιπλέον μέτρων. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, όταν θα έχουν βγει τα αποτελέσματα της Εurostat που θα δείχνουν αν έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2017, ενώ παράλληλα θα είναι γνωστά και τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests.
Συγχρόνως, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει στα μέλη του Εurogroup μέχρι το Πάσχα το αναπτυξιακό της σχέδιο, με το οποίο θα εξηγεί ποιο είναι το όραμά της για την ελληνική οικονομία αλλά και ποια βήματα πρέπει να γίνουν όταν η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας.
Μαστίγιο και... καρότο από το Eurogroup για 4η αξιολόγηση και χρέος
Μπορεί ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, να απέδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο που έχει σημειώσει και κυρίως για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ωστόσο οι πιστωτές συνεχίζουν να συνδέουν την γρήγορη ολοκλήρωση και της τέταρτης αξιολόγησης με την πολυπόθητη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως τόνισε χτες ο Μ. Centeno, το τεχνικό σκέλος της διαδικασίας για την ελάφρυνση του χρέους προχωρά, παρ'' όλα αυτά, το θέμα θα φτάσει στην τελική του φάση μόνο στην περίπτωση που υλοποιηθούν τα 88 προαπαιτούμενα που συνοδεύουν την τέταρτη αξιολόγηση. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο Γάλλος Επίτροπος Pierre Moscovici, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας πολύ κρίσιμες τις επόμενες 100 ημέρες.
Φωτογραφία: Ιntime