Σοβαρές αντιρρήσεις και δυσαρέσκεια για το «ελληνικό μνημόνιο» που αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στο EuroWorking Group ο Γιώργος Χουλιαράκης εκφράζουν παράγοντες των Βρυξελλών, καθώς εκτιμούν ότι βασίζεται σε ανεδαφικές υποσχέσεις και καθυστερεί τις αναπτυξιακές πολιτικές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μόνο που συμφωνούν οι δανειστές είναι ότι πρέπει να υπάρξει μία... στενή μεταμνημονιακή σχέση, όχι όμως με τους «κανόνες» που προωθεί η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει το «ελληνικό μνημόνιο» στους Θεσμούς, έχουν υπάρξει αλλαγές και τροποποιήσεις, ωστόσο ο κορμός παραμένει ίδιος και προκαλεί αντιδράσεις σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.
Κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι η αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας δεν μπορεί να περιέχει μετάθεση των μνημονιακών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη, υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών και διορισμούς καθώς και υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων με ρυθμούς... χελώνας.
Το σχέδιο προβλέπει τη μετάθεση συγκεκριμένων μνημονιακών υποχρεώσεων που δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι τον Αύγουστο και οι οποίες θα αποτελέσουν «μεταμνημονιακές υποχρεώσεις», όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση μόνιμων τομεαρχών στη δημόσια διοίκηση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ο «Φιλελεύθερος», το «Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο» 50 πυκνογραμμένων σελίδων, που θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, για να ανοίξει τη συζήτηση περί «ελάφρυνσης του χρέους», στηρίζεται σε δύο μόνο τομείς της ελληνικής οικονομίας (τουρισμός και εκμετάλλευση της γης), ενώ βρίθει ανεδαφικών υποσχέσεων για την εφαρμογή των «κοινωνικών αντιμέτρων».
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να υπενθυμίσουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι η Ελλάδα χρειάζεται αναπτυξιακά άλματα για να πλησιάσει τον μέσο κοινοτικό όρο στοιχειώδους κοινωνικής ευημερίας, ενώ άλλες γειτονικές της χώρες αναπτύσσουν ήδη την οικονομία τους με ραγδαίους ρυθμούς.
Στη Σόφια της Βουλγαρίας, στις 27 Απριλίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει να παρουσιάσει το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο», το οποίο στηρίζεται στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης με την αύξηση του κατώτατου μισθού, φορολογικές ελαφρύνσεις και... ανάπτυξη με την «κοινωνική οικονομία». Αυτό το σχέδιο προφανώς δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας οικονομίας που πρέπει να «τρέχει» με ιλιγγιώδεις αναπτυξιακούς ρυθμούς για να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Σημειώνεται δε, ότι μέχρι τη Σόφια θα έχει μεσολαβήσει η συνεδρίαση του Ουάσινγκτον Γκρουπ, όπου θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και εκεί αναμένεται να γίνουν συγκεκριμένες αναφορές στα «προαπαιτούμενα» των παρεμβάσεων.