Οι επιπτώσεις του πολέμου στις ελληνικές αλευροβιομηχανίες

Οι επιπτώσεις του πολέμου στις ελληνικές αλευροβιομηχανίες

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί τόσο στις ελληνικές επιχειρήσεις μεταποίησης νωπών προϊόντων όσο και στις βιομηχανίες που έχουν σημαντικό βαθμό έκθεσης στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας από την πρόσφατη εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.  Μάλιστα, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των παραπάνω κλάδων σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια λύση, σύντομα θα αρχίσουν να φαίνονται στην αγορά οι επιπτώσεις. 

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, εξαγωγικός κλάδος των τυποποιημένων φρούτων έχει αρχίσει να αγωνιά για το τι μέλλει γενέσθαι στις εξαγωγές σε περίπτωση που η Ρωσία επιβάλλει εμπάργκο στα προϊόντα από την Ε.Ε. Σημειώνεται ότι παρόμοιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με τις εξαγωγές νωπών φρούτων, κυρίως εσπεριδοειδών από το εμπάργκο που έχει επιβάλει κατά της Ε.Ε. η Λευκορωσία, με αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετοι περί τους 11.000 τόνους εσπεριδοειδών ετησίως.

Στους μεταποιητικές  – κονσερβοποιούς Ελλάδας επικρατεί  προβληματισμός σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και αυτό γιατί, εκτός από το πρόβλημα του ήδη αυξημένου κατά 60% κόστους έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα πιθανού «εμπάργκο» από την Ρωσία προς την  Ε.Ε. 

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), στην τελευταία κρίση της Κριμαίας, οι κομπόστες και οι χυμοί των φρούτων είχαν μείνει εκτός εμπάργκο από τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά όπως πρόσθεσαν, «τώρα πάμε σε μια κλιμάκωση των Ευρωπαϊκών μέτρων και μας ανησυχεί η αναμενόμενη αντίδραση από την πλευρά των Ρώσων. Που θα φτάσει αυτό; Μήπως αυτή τη φορά θα συμπεριληφθούν στη νέα λίστα και οι χυμοί των φρούτων;» 

Το δεύτερο σημαντικό που προκύπτει από την Ρωσο-ουκρανική κρίση, είναι το κατά πόσο θα επηρεάσει την κατανάλωση των προϊόντων της ΕΚΕ η ψυχολογία που θα δημιουργηθεί αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι τα προϊόντα της ΕΚΕ είναι ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.

«Από το τέλος του 2021, λόγω του αυξημένου κόστους πρώτης ύλης, η κομπόστα πωλούνταν στα ράφια καταστημάτων της ευρωπαϊκής αγοράς ως και 60% ακριβότερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο χωρίς να έχουμε στην εξίσωση και τον παράγοντα της Ρωσο-ουκρανικής κρίσης», καταλήγει η ΕΚΕ. 

Οι αλευροβιομηχανίες 

Από την πλευρά τους οι ελληνικές αλευροβιομηχανίες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και συγκεκριμένα οι Μύλοι Κεπενού, οι Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου και οι Μύλοι Λούλη. απαντώντας σε σχετική ερώτηση  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρουν ότι  πως σε αυτό το χρονικό σημείο δεν μπορούν να προβούν σε εκτιμήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις της Ρωσο - ουκρανικής σύγκρουσης στον κύκλο εργασιών, τα αποτελέσματα και την οικονομική τους θέση. 

Διευκρινίζουν, όμως ότι  παρακολουθούν διαρκώς τις εξελίξεις, προκειμένου να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για αντιμετωπιστούν τυχόν επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών

Τη μικρότερη αρνητική επίδραση εκτιμάται ότι θα  έχουν οι Μύλοι Λούλη, καθώς το 2021 οι αγορές σιτηρών στις οποίες προχώρησε η εισηγμένη από τις χώρες αυτές, και ειδικότερα από την Ρωσία, αποτελούσαν το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε ο όμιλος. Η διοίκηση του ομίλου, μάλιστα, επισημαίνει ότι εισάγει πρώτες ύλες από αρκετές χώρες, και συνεπώς διαθέτει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τη Ρωσία και την Ουκρανία. 

Οι Μύλοι Κεπενού γνωστοποίησαν πως το ποσοστό της αξίας των αγορών σε πρώτες ύλες (σιτηρά) για τη χρήση 2021 από τη Ρωσία και την Ουκρανία ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών. 

Οι  Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου αναφέρουν πως κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020, προέβησαν σε αγορές σίτου προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας μέσω τρίτων προμηθευτών, οι οποίες για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου.

Για το «σενάριο» αυτό των ανατιμήσεων και για τις επιπτώσεις που θα έχει στον κλάδο των τροφίμων και της εστίασης κάνουν, ήδη , λόγο από την Παρασκευή και οι αναλυτές των διεθνών αγορών εμπορευμάτων καθώς βλέπουν τις τιμές των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης να ανεβαίνουν κάθε ημέρα, με ρυθμό πάνω από 9% για το στάρι και πάνω από 5% για το καλαμπόκι. Μάλιστα, με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές της αγοράς εκφράζουν τους φόβους τους για περαιτέρω επιδείνωση των πληθωριστικών τάσεων, διεθνώς.