Οι μεγάλοι κίνδυνοι που μπορεί να ναρκοθετήσουν τον ελληνικό προϋπολογισμό
Shutterstock
Shutterstock

Οι μεγάλοι κίνδυνοι που μπορεί να ναρκοθετήσουν τον ελληνικό προϋπολογισμό

Την ώρα που η Μέση Ανατολή «φλέγεται» και η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει έκρυθμη, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2025, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του το ενδεχόμενο να προκύψει η ανάγκη αναθεώρησής του το Νοέμβριο, όταν θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει ανάπτυξη 2,3% και πληθωρισμό 2,7%, αύξηση του ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους το 2025 κατά περίπου 10 δισ. ευρώ και μείωση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης προς το ΑΕΠ κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες. Σε θετική κατεύθυνση κινούνται και οι επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025, ενώ το ποσοστό ανεργίας θα κινηθεί χαμηλά, πέφτοντας από 10,3% το 2024 σε 9,7% το 2025.

Ωστόσο, το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην ευρύτερη «γειτονιά» της Ελλάδας αποτυπώνεται με σαφήνεια στον κρατικό προϋπολογισμό, υπό το φόβο της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στα ανοιχτά μέτωπα. Κι αυτό, διότι οι εντάσεις αυτές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ανατροπές στα βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Σκιαγραφώντας τα "καυτά" μέτωπα, που ενδεχομένως να ναρκοθετήσουν την καλή πορεία των οικονομικών της χώρας, το οικονομικό επιτελείο αναφέρει ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2024 και το 2025 περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των γεωπολιτικών κρίσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις πιθανές νέες εστίες γεωπολιτικών εντάσεων, με αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο και στην πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Παράλληλα, το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέων ακραίων κλιματικών φαινομένων, ο επίμονος πληθωρισμός και η ασφυκτική περιοριστική νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα έφερνε, επίσης, αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, ενώ μία σημαντικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική σε μεγάλες οικονομίες της ΕΕ θα επιδρούσε αρνητικά στις ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει αστάθεια τιμών στην αγορά πετρελαίου, ενώ η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη, τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ, στις αρχές του 2024, αύξησε τις προσδοκίες για τη ζήτηση πετρελαίου. Μπορεί μέχρι σήμερα, η εύφλεκτη «Μέση Ανατολή» να μην έχει πλήξει ακόμα την τιμή του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί πηγή μεγάλου μέρους της διεθνούς παραγωγής, δεν αποκλείεται ωστόσο να επηρεάσει τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Παράλληλα, η επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων εντείνει τα εμπόδια για το εμπόριο, με αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη, ενώ η διατήρηση υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενισχύει τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους. Τέλος, η κλιματική αλλαγή που αγγίζει, πλέον, την καθημερινότητα της ζωής μας, αλλά και η υποβάθμιση του φυσικού κεφαλαίου επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τις αναπτυξιακές.