Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Μπορεί να πλησιάζει η ώρα της πολιτικής αλλαγής και ο Αλέξης Τσίπρας να είναι έτοιμος να μετακομίσει από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο η στρατηγική που ακολούθησε, οι καθυστερήσεις και τα πολιτικά «μαγειρέματα» με στόχο να μειωθεί η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία και να αποφευχθεί η εκλογική συντριβή αναμένεται τελικά να επιβαρύνουν για πολύ καιρό ακόμη την ελληνική οικονομία. Είναι τέτοια η επιδείνωση του κλίματος που αφενός δυσκολεύει το έργο της επόμενης κυβέρνησης και αφετέρου τίθενται σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι και η ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι φόβοι που εδώ και αρκετούς μήνες είχαν διατυπώσει αναλυτές επιβεβαιώνονται και το «SYRIZA effect» γίνεται ήδη αισθητό, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών. Γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο, την ώρα που αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός έκανε στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα... αδύνατα δυνατά για να φρενάρει απότομα η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και να παραδώσει στους επόμενους μια οικονομία σε τέλμα, οι επενδυτές στέλνουν εκκωφαντικό μήνυμα που δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Χθες, είδαν το φως της δημοσιότητας τα απογοητευτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ που έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία πάτησε απότομα φρένο το τελευταίο εξάμηνο. Η αντίδραση των αγορών στα φτωχά στοιχεία ήταν ακαριαία. Σε μία ημέρα που οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης βρέθηκαν στην κυριολεξία σε ελεύθερη πτώση, οι ελληνικοί τίτλοι επανήλθαν σε τροχιά ανόδου προς το επίπεδο του 3%.
Ενδεικτικά, το 10ετές της Πορτογαλίας υποχώρησε στο 0,71%, της Ισπανίας στο 0,65% και της Ιρλανδίας στο 0,4%, σημειώνοντας και οι τρεις τίτλοι πτώση της τάξης του 7%. Ακόμη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι αποδόσεις των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων με το 10ετές γαλλικό στο 0,176% και το γερμανικό στο ιστορικό χαμηλό του 0,219%. Η συγκυρία ευνόησε μέχρι και τα ομόλογα της Ιταλίας, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί έως το 2,467% επαναφέροντας το spread με τα ελληνικά ομόλογα κοντά στο επίπεδο των 50 μονάδων βάσης, από 25 προηγουμένως.
Οι ίδιες δυνάμεις επικράτησαν και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου βέβαια η αγορά εισήλθε δικαιολογημένα σε φάση κατοχύρωσης κερδών μετά το εντυπωσιακό ανοδικό ράλι των τελευταίων έξι συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,81%, μετά από θετικό ξεκίνημα, κινούμενος σε αντίθετη κατεύθυνση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και πλέον η τάση για το υπόλοιπο του έτους θα κριθεί στις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οι τράπεζες συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οικονομία και χθες κατέγραψαν απώλειες 8,24% μετά από ένα τρομακτικό μετεκλογικό ράλι με κέρδη της τάξης του 32%.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους με αποτέλεσμα οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να παρακολουθούνται στο εξής ακόμη πιο στενά τόσο από τους θεσμούς όσο και από τις ίδιες τις αγορές. Στην ουσία, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να φορτώσει ένα άτυπο μνημόνιο στην επόμενη κυβέρνηση, υπό την έννοια πως από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά τις εκλογές θα πρέπει να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά, κάτι που αναμένεται να επισημάνει σήμερα και η Κομισιόν. Και όλα αυτά για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος από τις πολιτικές του τελευταίου εξαμήνου που οδηγούν σε οικονομική στασιμότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής.
Από τα μέσα Απριλίου η Capital Economics είχε προβλέψει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδύνει εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των εξαγωγών, τονίζοντας ότι τελειώνει ο ούριος άνεμος για την ελληνική οικονομία. Επιφυλακτική στάση απέναντι στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν τηρήσει και οι οίκοι αξιολόγησης, καθώς η S&P και η Fitch δεν αναβάθμισαν το ελληνικό αξιόχρεο, διατηρώντας την ίδια αξιολόγηση από πέρσι το καλοκαίρι. Ακόμη και η Moody'' s, η οποία προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση, ενσωματώνει στην αξιολόγησή της όλες τις θετικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έως τον Οκτώβριο.