Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μια χώρα με 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή, εκατοντάδες νησιά, παγκοσμίως αναγνωρισμένο ελκυστικό κλίμα, μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς και μια πρωτεύουσα –η μοναδική στην Ευρώπη– που έχει πλησίον της θάλασσα είναι σχεδόν... καταδικασμένη να πάει μόνο καλύτερα στη νέα –παγκόσμια– βιομηχανία του τουρισμού, που διαρκώς διογκώνεται.
Τη στιγμή που μόνο η Βενετία δέχεται 22 εκατ. τουρίστες ετησίως και η Ρώμη σχεδόν ξεπερνά το σύνολο του αριθμού των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα, είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα περιθώρια ενίσχυσης του τουριστικού brand της χώρας μας είναι τεράστια.
Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία διαρκώς διογκώνεται, οι άνθρωποι ταξιδεύουν όσο ποτέ στο παρελθόν, ενώ η πρόσβαση στα ταξίδια κάθε είδους ποτέ δεν ήταν ευκολότερη. Ο πλανήτης έχει καταστεί ένα μεγάλο χωριό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για δημοφιλείς περιοχές και εγνωσμένους τουριστικούς προορισμούς όπως η χώρα μας, η οποία (ήδη) βρίσκεται μέσα στους είκοσι κορυφαίους προορισμούς της υφηλίου.
Η Ελλάδα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες «πάλευε» με πενιχρά μέσα, με κατακερματισμένες καμπάνιες, με εν πολλοίς πρόχειρες διαδικασίες για την καλλιέργεια του τουριστικού της προϊόντος. Όντας ευλογημένη ως τόπος, ως κλίμα και ως ιστορία, η Ελλάδα κατάφερε και μπήκε στην... ελίτ της τουριστικής διεθνούς, σχεδόν χωρίς ουσιαστική –ή τουλάχιστον οργανωμένη– προσπάθεια.
Ξύπνημα αντανακλαστικών και ανασκούμπωμα
Συνάμα, η κρίση των τελευταίων ετών, παρ'' ότι άγγιξε λιγότερο τον κλάδο, εντούτοις ξύπνησε αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης, επανατοποθέτησης, ανασκουμπώματος και δημιουργίας σ'' όλο τον ευρύτερο τουριστικό - ξενοδοχειακό τομέα.
Πλέον, όλοι οι ιθύνοντες του τουριστικού κλάδου, όλοι οι επαγγελματίες, όλοι οι... κρίκοι της πολυσχιδούς αλυσίδας της βαριάς βιομηχανίας της χώρας δείχνουν ωριμότεροι, γνωστικότεροι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ να στηρίξουν και να θωρακίσουν τον «θησαυρό» της χώρας.
Συνέδρια, εκθέσεις, καμπάνιες, σεμινάρια, διαφημίσεις, παγκόσμια forum, αλλαγή νοοτροπίας, εκσυγχρονισμός διαδικασιών και χρησιμοποίηση τεχνολογικών διαύλων είναι τα... μέσα και τα εργαλεία που πλέον χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού, συμπαρασύροντας και τους θεσμικούς παράγοντες.
Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι η συγκυρία ευνόησε τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τις γενικευμένες ταραχές σ'' όλες τις γύρω (ανταγωνιστικές) περιοχές, όμως η Ελλάδα θα πρέπει να θωρακιστεί και να ετοιμαστεί και για το ορατό ενδεχόμενο εκ νέου αλλαγής των διεθνών συσχετισμών.
Το 15ο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που έλαβε χώρα Δευτέρα και Τρίτη, πιστοποίησε ότι οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της χώρας μας έχουν πάρει το παιχνίδι πάνω τους. Η Αθήνα «επιστρέφει» με νέες ισχυρές, παγκόσμιου βεληνεκούς ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ σ'' όλη τη χώρα υπάρχουν αξιοσημείωτες επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού. Οι εξελίξεις και τα διεθνή κεφάλαια που μπαίνουν στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στο Hilton απλώς επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός για τις επόμενες δεκαετίες.
PwC: Στόχος έως το 2021 οι 35 εκατ. αφίξεις, 20 δισ. έσοδα, 1 εκατ. εργαζόμενοι
Εντυπωσιακοί είναι οι στόχοι που θέτει στο νέο ανανεωμένο Οδικό Χάρτη η PwC-REMΑCO, τον οποίο και παρουσίασε χθες στο συνέδριο, όπου γίνεται λόγος για 35 εκατ. αφίξεις και 20 δισ. ευρώ έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό την προσεχή 5ετία, ήτοι το 2021!
Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο senior manager του οίκου, κ. Λεωνίδας Παπαϊωάννου, τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι να υπάρχει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, συνδυαστικά με υλοποίηση επενδύσεων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εντός της προσεχούς 5ετίας. Το ύψος αυτό αφορά νέες επενδύσεις και όχι ανακαινίσεις ξενοδοχείων και αναβαθμίσεις δημοσίων υποδομών για τις οποίες θα χρειαστεί ένα ανάλογο ποσό.
Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, ο τουρισμός θα εισφέρει το 2021 43 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ περισσότερο από 1 εκατ. άνθρωποι θα εργάζονται, άμεσα και έμμεσα στον κλάδο, ήτοι ένας στους δέκα πολίτες της χώρας!
Eurobank: Χρηματοδότηση 11 νέων επενδύσεων στον τουρισμό το 2016
Στο ανύπαρκτο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγραφόταν έως πρότινος, όπου στη Eurobank είχε κατατεθεί μόλις μία επενδυτική πρόταση για χρηματοδότηση το 2015 και στο τωρινό ανασκούμπωμα αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων του ιδρύματος κ. Κων/νος Βασιλείου, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ.
Τόνισε ότι το 2016 η Eurobank έχει εκταμιεύσει ήδη 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση - εξαγορά πέντε επενδυτικών σχεδίων, ενώ προβλέπεται να εκταμιεύσει επιπλέον 250 εκατ. ευρώ εντός του έτους για τη χρηματοδότηση επιπλέον έξι επενδυτικών σχεδίων - εξαγορών. Για το 2017 η τράπεζα σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει επτά επενδυτικά σχέδια, των οποίων ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός θα ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.
Ανδ. Ανδρεάδης: Ο τουρισμός έτοιμος για αλλαγή σελίδας
«Βρισκόμαστε πλέον στο σημείο που ο ελληνικός τουρισμός είναι έτοιμος να αλλάξει σελίδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, στην εναρκτήρια ομιλία του.
«Την ώρα που όλη η χώρα κλυδωνίζεται εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας ο οποίος συνέχισε να αναπτύσσεται, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την επιβίωση της χώρας, ήταν ο ελληνικός τουρισμός», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Ωστόσο, τόνισε ότι πλέον απαιτείται να «σχεδιάσουμε τη στρατηγική εκείνη η οποία θα μεγιστοποιήσει τη διασύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Τη στρατηγική εκείνη με την οποία η θετική πορεία του Τουρισμού θα συμπαρασύρει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις κατασκευές, τη βιομηχανία. Αυτός θεωρούμε ότι είναι ο εφικτός δρόμος για να οδηγήσουμε τη χώρα στην πολυπόθητη ανάπτυξη», σημείωσε.
Επίσης τόνισε ότι «επιβάλλεται να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε τα βέλτιστα των δυνατοτήτων κάθε τομέα, σε μία δυναμική που θα εδραιώσει τη χώρα ως ηγέτιδα, διεθνώς, στην παροχή υπηρεσιών». Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα... μόνιμα αιτήματα του κλάδου που είναι η μείωση φορολογικών συντελεστών, μίλησε για ανάγκη πακέτου επενδυτικών κινήτρων, θυμίζοντας ότι κλάδος πρέπει να δέχεται επενδύσεις 3 δισ. ευρώ ετησίως.
Μαρ. Σχοινάς: Στο 22% του ΑΕΠ η συνεισφορά του τουρισμού το 2026
Πρόβλεψη για αλματώδη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία έκανε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ.
Σημείωσε πως «το 2026 η συμβολή του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία θα ανέρχεται στο 22% του ΑΕΠ, ενώ η άμεση και έμμεση απασχόληση στον κλάδο θα αντιπροσωπεύει το 28% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας».
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να σημειώσει όμως ότι τα δεδομένα πλεονεκτήματα της χώρας δεν επαρκούν από μόνα τους ώστε να... τρέχει τουριστικά η χώρα, απαιτούνται, βαθιές τομές, μεταξύ άλλων. Ανέφερε ότι επιτακτική είναι η ανάγκη συγκρότησης ενός επιτελικού οργάνου για τον τουρισμό, ενώ απαιτείται πολιτική και διοικητική οργάνωση εστιασμένη σε αντιγραφειοκρατική κατεύθυνση.
Όπως σημείωσε με έμφαση, απαιτείται να σαρωθούν όλα τα κανονιστικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν ουσιαστικά σε νέους παίκτες να εισέλθουν στην ελληνική αγορά. Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό περιβάλλον ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ θα είναι διαθέσιμα 600 εκατ. ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό.
Γ. Τζιάλλας: Προωθείται επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Ως κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα χαρακτήρισε τον κλάδο του τουρισμού ο Γενικός Γραμματέας τουριστικής πολιτικής Γιώργος Τζιάλλας, τονίζοντας ότι υλοποιούνται δράσεις με στόχο τη διάχυση του τουριστικού ρεύματος σε όλες τις περιοχές της χώρας, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Με απώτερο και κύριο στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Τζιάλλας τόνισε ότι προωθείται η ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού αλλά και δράσεις που ευνοούν την ενίσχυση των συνεργιών με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Ανέφερε ότι στην κατεύθυνση της τόνωσης της επιχειρηματικότητας σύντομα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα για ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού, ενώ «τρέχει» ήδη πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ΜμΕ του κλάδου.